Så väljer du rätt barnvagn
När du ska köpa barnvagn kan det vara skönt att veta lite om vad som skiljer de olika vagntyperna åt. Idag finns det en djungel av barnvagnar i butikerna. Välj en vagn som passar er och er livsstil. Får den plats i bilen, hissen eller är den tung? Det är frågor ni bör ställa er innan ni gör ert köp. Det lönar sig att planera köpet och ta del av så mycket information som möjligt, läs produktkataloger och bruksanvisningarna som följer med vagnarna.
Babyvagn - Kombivagn
Kombivagnen består av en lift med hårda kanter som man sätter ner i en större sittvagn. Den är lite trängre och tyngre än duovagnen till en början då liften används. Vagnen slits lite mer än separata vagnar/vagnsdelar eftersom samma delar hänger med så länge barnet behöver en vagn att åka i. Liften kan även användas som en extrasäng vid resor.
Babyvagn - Duovagn
Duovagnen har två insatser, en ligg- och en sittdel som används till samma chassi, man två vagnar i en. Liggdelen är rymlig och extra utrustning till vintern får plats.
Barnvagn - Sittvagn
Sittvagnen används från det att barnet kan sitta och fram till cirka 3 års ålder. Barn som fortfarande behöver sova mitt på dagen behöver en sittvagn med plant liggläge. Ett test i Råd & Rön nr 2/00 visar att sittvagnarna blivit säkrare, robustare och bättre på de flesta sätt de senaste åren. De tål till exempel en matkasse på draghandtaget utan att bli instabila. Men för de flesta modeller gällde att barnets fingrar och tår kan komma i kläm i springor och mellanrum, till exempel mellan sufflett och vagn. Stopp vid huvudänden och sidoskydd behövs för att barnet ska kunna sova säkert i vagnen.
Barnvagnar - Sulkyvagn
Är en enkel sittvagn utan liggläge för lite större barn som inte orkar gå exempelvis till och från dagis. Den är lätt att manövrera, har varukorg under sitsen och tar relativt liten plats i bilens bagageutrymme.
Syskonvagn - Tvillingvagn
Används när man har tvillingar eller syskon som är nära varandra i ålder. Vagnen finns i två olika grundmodeller, en med plats för två barn bredvid varandra, den andra är en längsgående modell med det ena barnet bakom det andra. En praktisk variant av vagnen för barn bredvid varandra är den som har delbart ryggstöd som gör att ett barn kan ligga ner, medan det andra sitter upp. Syskonvagnar är förstås bredare och tyngre att manövrera än andra barnvagnar. Den så kallad "Stockholmsmodellen" är 72 centimeter bred, mätt från navkapsel till navkapsel, och är anpassad för att gå in i gamla bussar och hissar. Nya bussdörrar klarar även bredare vagnar.
Barnvagn -Trehjuling
Även kallad joggingvagn eller cityvagn, är ursprungligen gjord för att motionerande föräldrar ska kunna ta med sig barnet ut i terrängen.
Om trehjulingen har en liggdel kan vagnen användas från start. Beroende på vagnens utformning kan barnet växa ur den snabbare än andra vagnar, ibland före 2 års ålder. Liggdelen är ofta trång vilket gör att barnet kan tvingas börja använda sittdelen innan hon eller han är stadig i ryggen. Sittdelen är för det mesta framåtvänd och saknar ibland plant liggläge. Vagnen har tre hjul, ett fram och två bak vilket gör att den klarar ojämnheter bra men som också gör den mindre stabil jämfört med en fyrhjulig vagn. Tyngdpunkten på vagnen ligger långt bak nära kroppen vilket gör den lätt att manövrera men också extra känslig för last på draghandtaget. Konstruktionen med tre hjul gör att vagnen välter lättare i sidled än en fyrhjulig vagn. För att kompensera i stabilitet är vagnen ofta längre och bredare än en fyrhjulig vagn.
Källa:Konsumentverket