Att träffa din bebis för första gången är något av det största och mest oförglömliga ögonblicket i ditt liv. Alla föräldrar vill det bästa för sina barn, men ibland kan det bli lite tokigt ändå.
Vanliga misstag många föräldrar gör
1. Lyssnar för mycket på andra
Det är inget fel att ta hjälp och råd från andra människor, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Många är de som kommer med välvilliga men oombedda råd. Råd hur du ska mata, vagga, byta blöja eller bada, listan kan göras lång. Du kan absolut lyssna och ta till dig av de råd du får, om du vill. Men glöm inte att lyssna på din egen magkänsla och hur du vill göra. Att lyssna för mycket på andra kan göra att du inte får en möjlighet att själv utforska hur du vill göra och vara som
förälder till din nyfödda bebis.
2. Jämför med andra bebisar
Din bebis är en unik liten person och ingen bebis är den andre lik. De lär sig olika saker i olika takt och har olika intressen och förmågor. Jämför inte din bebis utveckling med andra, det kan göra dig stressad och gör att du inte kan njuta av din bebis. Om du är orolig för din bebis utveckling ska du prata med BVC istället för att jämföra med andra.
3. Glömmer sova
Du har säkert hört folk säga till dig “passa på att sova när bebisen sover”, både en och två gånger. Faktum är att det stämmer, gör det bara. Nyfödda bebisar har ingen dygnsrytm och kan ha många vakna perioder på nätterna. Dessutom är deras magsäck väldigt liten och de blir hungriga snabbt, även om du tyckte att din bebis nyss åt. Så passa på att sova, den där disken eller duschen får vänta. Det är viktigt för ditt barn att ha en utvilad förälder.
4. Köper onödiga saker
De flesta föräldrar kan nog hålla med om att de spenderade alldeles för mycket på onödiga babysaker. Det kan vara svårt att motstå den där gulliga lilla grejen, men försök att urskilja vad din bebis behöver och vad du “villhöver”.
5. Låter bebisen gråta
Det här är en klassiker när släktingar från äldre generationer kommer med “goda” råd. De kan säga saker som att det är bra för bebisen att gråta, bra att vädra lungorna. Nej det är inte bra för bebisen att lämnas ensamma i sin gråt. Att gråta är deras enda sätt att kommunicera och de försöker berätta att de vill något. Ofta är det närhet, mat och trygghet de behöver när de är ledsna. Forskare menar att det kan skada de små bebisarnas hjärnor och ge trauman och hälsoproblem på lång sikt om föräldrarna systematiskt ignorerar sin bebis signaler. Så om din bebis gråter, plocka upp hen!
Läs även: 9 fakta om din nyfödda bebis – kan du svaren?6. Behöver rutiner vid amning/matning
Nyfödda bebisar är svåra att ha att göra med om du är en person som gillar rutiner, de har nämligen inga. Hur ofta de vill äta och hur mycket de vill sova är individuellt och det är svårt att styra över. Det lättaste är om du som förälder accepterar det och inte försöker påtvinga bebisen rutiner att amma/flaskmatas med ett visst tidsintervall. Nyfödda bebisar äter minst 8-12 gånger på ett dygn. MINST. Många vill äta betydligt oftare än så. Försök att “go with the flow”.
7. Glömmer rapa bebisen
De allra flesta nyfödda bebisar behöver hjälp med att rapa efter att de ätit. De behöver hjälp att få upp den luft de svalt, annars kan det leda till att de får ont i magen eller kräks mycket. Håll bebisen upprätt en stund efter matningen för att underlätta. En del bebisar behöver inte rapa och påverkas inte av att de sväljer luft, men de flesta gör det och därför kan du ha som vana att rapa din bebis den första tiden.
8. Använder en mjuk kudde till bebisen
Små bebisar behöver inte använda kudde när det sover. Det är säkrast för dem att sova på rygg på en madrass utan kudde, detta eftersom en kudde skulle kunna utgöra en kvävningsrisk. Att bebisar ska sova på rygg är bevisat att det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
9. Byter inte blöja tillräckligt ofta
Om bebisens blöja är full, byt den. Om bebisen bara bajsat lite grann, byt blöjan ändå. Risken om du väntar med att byta för länge är att bebisen blir röd och får utslag på huden.
10. Låter sin nyfödda bebis träffa mycket folk
Det är svårt att låta bli att pussa och sniffa på en nyfödd, du gör det säkert själv hela tiden. Ett misstag många föräldrar gör är att låta bebisen träffa för många människor den första tiden, som alla ska hålla, pussa och sniffa. Bebisens immunförsvar är känsligt och inte fullt utvecklat. Om ni ska ha folk över, se till att de tvättar sina händer med tvål och vatten innan de håller bebis och att de såklart inte kommer förbi om de är förkylda. Det är tufft att ta hand om en nyfödd familjemedlem, det går inte förneka. Men det är också en fantastisk tid i livet att lära känna det liv ni skapat. Kom ihåg att inget varar för evigt, även de sömnlösa nätterna har sitt slut. Fast det kanske inte känns så just nu.
Läs även:6 milstolpar ditt barn når som doktorn inte frågar om5 saker du inte visste om bebisar