Vridfot eller klumpfot hos nyfödda – så behandlas det

Vridfot, eller klumpfot som det kanske ofta benämns, är en medföddmissbildning som ungefär 1 av 1000 barn föds med. Men det finns behandling att få!


Ungefär dubbelt så många pojkar får vridfot jämfört med flickor, men de barn som har den medfödda varianten felställda ben och förkortade senor kan i de flesta fall behandlas och få helt autonomiskt normala fötter efteråt.

Behandling av vridfot/klumpfot

Den vanligaste metoden heter ”Ponseti-metoden” och påbörjas kort efter att barnet fötts. Barnets fot ställs i ett anatomiskt riktigt läge och gipsas sedan så. Gipset måste sättas om ungefär en gång i veckan. Inom två månader brukar foten vara i normalställning av sig själv, och när gipset tas bort ersätts det med en plastskena som säkerställer att foten och benen håller sig i ett riktigt läge. I vissa fall kan hälsenan behöva förlängas, vilket brukar göras i slutet på behandlingen, och vissa kan även behöva operera vridfot, om gipsmetoden inte fungerar.

Har du erfarenhet av vridfot/klumpfot? I Allt för föräldrars forum har flera föräldrar delat med sig av sina erfarenheter!

/
stats