Vecka 13
Din bebis blir starkare och starkare för varje vecka! Du kanske märker att hens huvud är stadigare både sittande och stående, men var försiktig och varsam – balansen finns fortfarande inte där!
Under vecka 13 kanske du märker att din bebis gärna vill leka med sina favoritleksaker - om de är inom bebisen syn. Hen kanske till och med kan stäcka sig efter dem själv.
Äntligen!
Nu kanske din bebis äntligen sover hela natten, eller kanske längre perioder under natten. Om inte, misströsta inte! Genom att följa er dagliga rutin och se till att amma/mata tillräckligt under dagen kan längre nattsömn främjas. För vissa barn tar det längre tid att komma till detta stadie, så se till att vila när du kan.
Tandsprickning
Det kan vara så att tandsprickning börjar långt före du kan se att tänderna börjar växa. Så, även om du inte ser första tanden förrän din bebis är sex månader kan det vara så att hen känner det redan nu i vecka 13. Vissa bebisar tar sig igenom tandsprickning utan tårar och smärta, medan andra känner mycket mer. Röda kinder och ökad salivproduktion är inte ovanligt. Bitringar kan fungera som bra tröst och lättnad för bebisen. Ett tips kan vara att kyla dem i kylskåpet. Om din bebis börjar bli öm i huden, tänk på att torka hen ofta om hen dreglar mycket. Om din bebis har väldigt ont så kan du alltid ta kontakt med din barnmorska eller läkare och kolla om det finns någon hjälp. Men börja inte med någon medicin eller salva om du inte fått det rekommenderat från er läkare.
Amning när tänderna börjar komma
Om din bebis försöker bita dig, ta genast bort hen från ditt bröst. Om du fortsätter att göra så kommer hen att förstå att bitande kommer störa matningen. Ett annat alternativ till att ta bort din bebis från bröstet är att hålla hen närmre, så din bebis måste andas genom munnen. Då kommer din bebis inte kunna bita dig lika lätt och du kommer inte uppleva lika mycket obehag.
Men, din bebis första tand eller tänder behöver inte alls betyda slutet på amning. De flesta bebisar som försöker bita lär sig snabbt att sluta, eftersom det stör deras matning. Det är vanligtvis tillräcklig anledning för dem att sluta bita.