Vecka 12

Vecka 12 är här! Nu kanske din bebis har börjat skratta och kanske till och med kan hålla upp sin vikt med benen om du håller hen i en stående position. Men ta det varsamt - tänk på att din bebis fortfarande behöver huvud och nackstöd!

Blöjutslag

Om din bebis har fått böljutslag, få inte panik! Det är vanligt att bebisar får detta. Tecken och symptom på detta är röd, lite svullen och öm hud i ”blöjområdet” eller på skinkorna, lår eller på könsorganet. Din bebis visar även ett märkbart obehag och gråter kanske när blöjan behöver bytas.

Anledningar till blöjutslag:

  • Ammar du kan ny mat som du äter påverka.
  • Bebisen har haft blöta blöjor för länge.
  • Nya rengörningsprodukter, som babyswipes eller tvål, kan också påverka.
  • Tighta blöjor eller kläder kan irritera bebisens känsliga hud.
  • När din bebis är äldre, fyra till sex månader, kan blöjutslag vara ett resultat av att hen äter ny mat. Framförallt när bebisen äter fast föda.

Vad kan du göra?

Det bästa sättet att förebygga och bekämpa blöjutslag är att hålla blöjområdet så torrt och rent som möjligt. Tänk på att byta blöjan ofta och låt även din lille vara utan blöja under vissa delar av dagen, om det är möjligt. Om det inte försvinner inom några dagar kan det vara bra att kontakta din barnmorska eller läkare. Det kanske är så att det behövs något läkemedel eller kräm för att bli av med utslaget.

/
stats