Bebisdoft kan bli ny medicin mot depression
De flesta älskar att snusa på en liten bebis och känna den där särskilda doften som bara bebisar har. Forskare har även sett att bebisdoft sätter igång hjärnans belöningscentra, gör oss glada och harmoniska. Nu kan doften bli ny medicin mot depression.
Johan Lundström är luktforskare vid Karolinska institutet och håller just nu på att undersöka om bebisdoft kan användas för att bota depression. Doften skulle i sådant fall medicineras genom nässpray, och Johan menar att medicinering via luktnerven skulle kunna revolutionera medicinering vid psykisk ohälsa.
LÄS ÄVEN: Därför ska du läsa för din bebis
– En kollega som precis hade fått barn berättade hur underbart det var att lukta på sin bebis huvud och när jag fick min dotter tyckte jag likadant. Vi bestämde oss därför för att undersöka exakt hur bebisars kroppslukt påverkar människor, säger Johan Lundström, luktforskare på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.
Studien började med att 30 kvinnor fick lukta på olika mössor, en del hade burits av nyfödda bebisar och en del innehöll andra dofter. Samtidigt som kvinnorna luktade studera man deras hjärnor med magnetkamera. Resultatet visade att bebisdoften hade ungefär samma effekt på hjärnan som psykofarmaka. Bebisdoften innehåller runt 150 kemikalier och exakt vilka av dem som påverkar hjärnan positivt är dock för tidigt att säga.
Oavsett om bebisdoften kommer att bli en godkänd medicin mot depression så kan vi alla vara överens om att man mår bra av att få snusa på en liten bebis då och då.
LÄS ÄVEN: Ny undersökning: Amning förebygger inte astma och allergi
Källa: forskning.se