10 tips för att lyckas med en god nattsömn
Vad kan du egentligen göra för att påverka barnets sömnrutiner under de första månaderna? Det kan såklart ta lite tid att ändra på den rytm mellan sömn och vakenhet som bebisen har haft i mammas mage. Det gäller som med mycket annat att ha tålamod! Här kommer några råd på vad du kan göra för att hjälpa bebisen att få bättre nattsömn.
LÄS ÄVEN: Sakerna du inte kommer sakna med bebisstadiet
1. Sängen är viktig
Spädbarn vill gärna känna sig tätt omslutna, likt i livmodern. Ihoprullade täcken runt kanten på sängen kan hjälpa, tillsammans med mjuka gosedjur. Om du vill låta barnet sova i din egen säng, är det såklart viktig att vara försiktig.
2. Rutiner i den mån det går
Försök att skapa rutiner. Ombyte, blöjbyte och pyjamas är signaler som barnet lär sig att tolka allt eftersom.
3. Testa kvällsbad
Vissa bebisar blir lugna och avslappnade efter ett varmt kvällsbad, vilket kan vara ett tips att prova om insomningen är knepig. Andra bebisar blir istället mer uppiggade av badet... det gäller att testa sig fram!
4. Nedsläckt
Det är viktig att markera att det är natt och därmed sovdags. Belysningen ska därför vara dämpad.
5. Sov på rygg
Spädbarn ska absolut sova på rygg. När bebisen har blivit starkare och klarar av att vända sig själv, så låt hen göra det.
6. Blöjbyte
Om inte bebisen har sår och har blöjeksem kan den ligga i samma blöja hela natten. Däremot ska den bytas om barnet bajsar! Med högst sannolikhet kommer du att bli varse om att det är läge för ett blöjbyte.
7. Avvakta och känn av
Om barnet verkar sova oroligt, gråter lite sporadiskt och grimarserar i sömnen, testa att avvakta en stund istället för att ta upp bebisen direkt. Oro som denna kan nämligen vara helt normalt, och det är synd att väcka bebisen och avbryta sömen i onödan. Du känner såklart själv när gränsen går och det är dags att ta upp barnet och trösta, men ha detta i åtanke i början när du fortfarande håller på och lär känna din bebis.
8. Trösta
Det finns nästan alltid en logisk anledning till varför barnet gråter och inte sover. Försök att lista ut vad som är fel. Hungrig? Ensam och vill ha kontakt? Rädd? Man ska absolut inte ignorera en bebis som gråter.
9. Förvänta er sömnlösa nätter
Var beredd på att det kommer att bli tufft i början. Glöm inte att det bara är tillfälligt! Sätt inte för hög press på er själva med att hemmet samtidigt ska vara felfritt och städat jämt. Prion ligger på bebisen!
10. Sov i skift och avlasta varandra
Båda partnterna behöver hjälpa varandra och sova i skift, i alla fall några veckor efter förlossningen när båda troligtvis är hemma. Turas om att gå upp med bebisen och låt den andra sova, i den mån det går! Detta är lättare sagt än gjort i många fall. Är du ensam med barnet har du kanske vänner eller mor/farföräldrar som kan hjälpa dig om det är kris.