5 vanliga diskussioner när ni ska välja namn

När det kommer till att välja namn är det inte alltid du och din partner (eller förälder, eller släkt…) är överens. Känner ni igen er i någon av dessa punkter?


LÄS ÄVEN: Alice och Oscar toppar namnlistan över nyfödda 2016

Diskussion nr 1: Bebisens namn är ”för” populärt.

Du kanske älskar namnet Emma eller William, men din partner sätter P för att namnge ert barn något så ”vanligt”. Bebisnamn som är vanliga tycks inte riktigt gå hem hos föräldrar som själva har vanliga namn, för man vill inte att sitt barn ska bli kallad för ”Emma J” eller liknande. Men, det finns en anledning att dessa namn är så vanliga som de är – de är ofta tidlösa, lättstavade och att uttala, samt är väldigt lättburna. De vanliga namnen går dessutom i cykler, och de är ju inte ”vanliga” för alltid.

Diskussion nr 2: Ert val av namn är för ovanligt.

Vill du döpa ditt barn till Anakin eller Hermionie, men din konservativa familj tycker det är galenskaper? Att välja ett ovanligt namn som reaktion på att ens eget namn är väldigt vanligt, är en typisk situation som skulle kunna uppstå. Men strunta i vad alla andra tycker! Idag vänder sig nyblivna föräldrar ofta till populärkulturella karaktärer, platser eller naturreferenser för att välja namn. För att undvika tjafs med svärmor, avslöja inte namnet i förväg utan först när bebisen är född, eller kompromissa i värsta fall med att lägga till ett vanligt mellannamn som kanske går i släkten.

Diskussion nr 3: Du ”stal” din kompis namn, eller denne ”stal” ditt.

Det är vanligt att ha ett favoritnamn som man fantiserar om att en dag få döpa sitt barn till. Men det kanske även din bästis eller syskon har. Ska ni ha barn nära varandra i tiden kanske den som födde först helt iskallt döpte sin nyfödda till just det namnet. Tänk dock på detta innan ni eventuellt säger upp bekantskapen med varandra: imitation är den ärligaste formen av smicker. Anledningen till att ni har valt samma namn är förmodligen att ni både har en sentimental koppling till namnet, och att ni båda har bra smak. Det finns absolut ingen anledning till att ni inte kan använda samma namn på era barn, även om det kan bli lite förvirring när ni träffas. Ett gulligt smeknamn kan dessutom enkelt underlätta att hålla isär dem.

Diskussion nr 4: Du gillar inte smeknamnet som är vanligt för namnet ni vill ge bebisen.

Du och din partner har bestämt er för att Alexander är det perfekta namnet på er nyfödda pojke, men du gillar inte tanken på att han kommer att bli kallad för Alex. Sanningen är, att det funkar att vara tydlig med att ni föredrar Alexander före Alex så länge han är en bebis, men så fort han kommer upp i skolåldern kommer han själv eller hans vänner styra detta. Till slut kanske ni får ge upp och inse att Alex också är lika mycket hans namn som Alexander.

Diskussion nr 5: Ett namn som betyder mycket för dig har en negativ klang eller association hos din partner.

Din partner vill gärna döpa er bebis efter dennes pappa – vilket även råkar vara samma namn som på ditt ex, eller din fiende i skolan. Alla har vi vissa namn som ger oss rysningar bara vid tanken på det! Skulle det nu vara så att partnern verkligen älskar namnet, får du kanske kasta in handduken; det är ju så mycket mysigare att låta detta namn få en ny, positiv mening än den gamla negativa som du gått och burit på.

LÄS ÄVEN: Namnlistan topp 100

LÄS ÄVEN: Bebisnamn från de populära tv-serierna

/
stats