Knip ihop!

Efter en förlossning är det hög tid att börja knipa, för att undvika att exempelvis drabbas av urinläckage. Knipövningar dagligen är hemligheten, och här följer några tips på hur du ska göra från vår b


arnmorska Hannah.

Då slidan och ändtarmen töjs ut under förlossningen kan man känna sig svullen de första dagarna, dock är det läge att börja träna upp musklerna i bäckenbotten redan strax efter förlossningen. Bäckenbottenmusklerna är de som stöttar upp urinblåsan och urinröret, och det är dessa som behöver tränas upp. Även sätesmuskler och musklerna i lår och mage är i behov av träning, för att stabilisera bäckenet.

Kniiiiip!

Knipövningar kan man göra hela livet, och det är en fördel om man redan innan förlossningen är bekant med övning då det kan vara svårare att ”hitta” musklerna efter att ha fött barn. Väljer man att skippa knipövningarna och träningen brukar en känsla av ett mer ”öppet” underliv uppstå, men det kan ta upp till något år efter att man har börjat med övningarna till att man återfår den normala muskelstyrkan.

Hitta tekniken

När du gör en knipövning innebär det att du kniper med slidan, ungefär som när du kniper åt en kisstråle när du är på toaletten. Det är musklerna strax under urinblåsan som ska spännas, och inte skinkan och låren, där du ”drar upp” slidan inifrån.

Passa även på att göra knipa i vardagen, när du exempelvis lyfter matkassar eller barnvagnen. Knipövningar görs bäst när du inte ens tänker på det; på jobbet vid skrivbordet, i soffan och på bussen i morgontrafiken. Om du blir osäker på någonting, fråga din barnmorska.

Psst! Underlivet blir inte förstört av en vaginal förlossning! Däremot är det upp till dig att få tillbaka dina bra muskler efteråt, precis som det gäller för resten av kroppen för att hålla sig hälsosam. I vårat forum diskuteras knipövningar flitigt, in och lämna dina erfarenheter också!

/
stats