Bära i bärsjal
Med en ny liten familjemedlem blir livet aldrig som förut, och det är ju helt underbart. Du vill ge det lilla livet allt och lite till. Vill det vara nära dig vill du kunna erbjuda det, oavsett var ni är och vad ni gör, men det tär på kroppen att bära runt på din lilla bebis hela dagarna.
För att du ändå ska kunna ha bebisen nära dig hela tiden utan att din kropp tar skada av det kan du använda dig av en bärsjal eller en ergonomisk bärsele. Med det kan du vara nära bebisen, ha händerna fria till annat och samtidigt är det ergonomiskt både för dig och barnet. Förutom att det är praktiskt att bära i sjal finns det ingen bättre känsla än att få ha ditt barn nära dig. Forskning visar dessutom att barn som bärs i sjal blir lugnare och skriker mer sällan än andra barn, även föräldern blir lugnare.
När du knyter ditt barn i sjalen finns det en checklista som kan vara bra att följa:
- Pusshöjd- du kommer vilja kunna pussa ditt barns panna eller hjässa när han eller hon sitter i sjalen/selen
- Andning- barnet ansikte ska vara synligt. Du ska kunna få in två fingrar mellan barnets haka och bröstkorg.
- Ergonomi- barnets knän ska vara högre än rumpan och hans eller hennes bäckenbotten ska vara vinklat mot dig som bär.
- Tight sjal/sele- sjalen ska sitta tight och ge lämpligt stöd för barnets rygg och nacke. Har du burit länge kan sjalen glida ur knytningen något, märker du det är det bara att spänna åt igen.
- Väderlag- nu till vintern är det även bra att ha broddar på skorna om du bär ditt barn utomhus för att minska risken för att halka.
Är du intresserad av att bära ditt barn i sjal? Det finns en mängd olika sajter som skriver om det, och flera Facebookgrupper där användare delar med sig av sina erfarenheter. Vill du grotta in dig ordentligt i sjalarnas värld finns det mängder av olika tyger, storlekar och knutar att få kunskap om. Vi har tagit vår information från narabebis.se men det finns många andra sajter som skriver om samma sak.
(Källa narabebis.se)