Prematur födsel - för tidigt födda barn

När ett barn föds prematurt innebär det att barnet föds innan graviditetsvecka 37+0. Att föda barn för tidigt kan vara omvälvande men det finns idag väldigt bra vård och stöd att få. I Sverige föds omkring 7 000 barn för tidigt varje år.


Vad är orsakerna till prematur födsel?

Att barn föds för tidigt finns det olika orsaker till. Det kanske vanligaste är att förlossningen av någon anledning sätts igång för tidigt. Det kan hända att värkarbetet sätts igång, eller att fostervattnet går, som i sin tur sätter igång förlossningsarbetet.

Vad sker på förlossningen?

Om det är så att du har drabbats av värkar som håller på att sätta igång en förlossning, så försöker man oftast stoppa förloppet med hjälp av medicin. I vissa fall går det inte att förhindra en förlossning och barnet kommer att födas för tidigt. Vid prematur födsel kommer en barndoktor från neonatalavdelningen att informera om vad som kommer att hända efter förlossningsförloppet.

Vad sker efter förlossningen?

Ett för tidigt fött barn är inte redo att möta omvärlden. Organen är inte helt färdigutvecklade, det handlar främst om hjärna och lungor, men även om andra organ som tarmar. Beroende hur tidigt född barnet är, anpassas behovet av vård och omsorg för barnet.

Hur ser prognosen ut för prematur överlevnad?

För de allra flesta för tidigt födda barn är chanserna väldigt goda, och majoriteten av barn med prematur födsel har samma förutsättningar som barn som fötts från och med vecka 37. Som förälder till ett barn som föds för tidigt idag, finns det bra hjälp och stöd att få.

Källa: Karolinska

/
stats