Hur säkrar man barnen i bil utomlands?
Bilstol är minst lika viktigt på semestern som hemma. Här är några tips för trygg semester med barn.
I Sverige är det lag på att säkra barn med godkänd bilbarnstol tills de är minst 135 cm långa. Så är det inte i alla länder.
– Du kan riskera att komma till länder där det inte finns bilbälte i bilen. Det är smart att göra lite undersökningar före resan, säger Carina Henske, seniorrådgivare på Trygg Trafik i Norge.
Många har upplevt att åka buss, hyrbil eller taxi utan att barnen har varit försvarsbart säkrad utomlands. En del är helt oförberedda på en annan körkultur, medan anra tar chanser de aldrig skulle tagit i Sverige.
LÄS OCKSÅ: Många bilar har helt enkelt inte plats
Behöver sitta i knät
Det är ganska vanligt att beställa busstransport mellan flygplats och hotell vid paketresa. På transferbussen är det sällan möjligt att fästa små barn i säten.
Nora Aspegren, kommunikationsansvarit vid Star Tour, rekommenderar föräldrar att ta med bilstol om de inte vill ha barnet i knät.
– Vi kan inte garantera att småbarn som vanligtvis sitter i bilstol får bilstol på bussen till och från flygplatsen. Om man inte vill ha barnet i knät, uppmanar vi till att beställa privat transport och ta med sig bilstol. Ofta kostar det inte så mycket att beställa privat transport, säger Aspengren.
Hon upplyser att det är gratis att ta med bilstol på resan.
– Jag rekommenderar föräldrar att planera så bra som möjligt. Gör lite research i förväg. Det kan vara smart att ringa till oss, vi har konsulenter som har varit på de flesta platser, säger Aspengren.
LÄS OCKSÅ: Lösa surfplattor i bilen kan göra stor skada
Tips och råd
Varje år skadas väldigt många svenskar i trafikolyckor utomlands.
– Ofta är det tryggare att åka buss än att köra privat bil. Trafikkulturen kan vara väldigt annorlunda än i Sverige, säger Henske.
Hon berättar att Trygg Trafik rekommenderar att man säkrar barnet lika bra utomlands som hemma.
– Men vi vet att det inte alltid är enkelt. Det bästa är att vara ordentligt förberedd innan man reser, säger hon.
Henske har dessa råd att komma med:
- Använd alltid bilbälte där det finns.
- Förbered dig väl innan du reser. Vilka transportmetoder ska du använda dig av? Vilka möjligheter finns?
- Är det möjligt att ta med utrustning själv? Bilstol till baby och bilkudde är inte väldigt stora saker. Det går också att ta med bakåtvänd stol.
- Kör nykter. Även om det i en del länder kan vara lagligt att ta ett glas vin innan du kör bil.
- Använd sunt förnuft och håll dig till reglerna.
Olika regler
Trygg Trafikk får ofta förfrågningar från föräldrar om hur de ska säkra barnet i trafiken utomlands.
– De flesta är angelägna om att säkra sina barn på bästa möjliga sätt. Ofta är det dom som vänder sig till oss, men vi vet att det finns en del som ser på det som "inte så farligt" när de är på semester.
I USA och de flesta länder i Europa är det enligt Carina Henske lag på att säkra barn i bil.
– I vilken grad det utförs kontroller av hur man säkrar barn i bil varierar nog från land till land.
Trygg Trafikk har ingen fullständig översikt över vilka länder som har samma säkerhetskrav som norden. Henske berättar att statistik visar att det sällan är dödsolyckor vid transport i buss.
– Ska man ta bil, är det viktigt att ta reda på om det är möjligt att säkra barnen med rätt utrustning. Man kan överväga att ta med bilstol hemifrån för att säkra barnet ordentligt. I en del länder tror jag inte det är vanligt med extra utrustning i taxin, säger Henske.
Om du ska ha hyrbil på din semester är det ofta möjligt att beställa bilbarnstol som tillägg. Kom ihåg att du bör kontrollera att bilstolen är trygg och godkänd, rekommenderar resmedbarn.no.
LÄS OCKSÅ: Ser du felet?
Hur ta med sig bilstol
Många väljer därför att ta med sig säkerhetsutrustning på utlandsresan. De flesta flygbolag tar inte extra betalt för att skicka detta, men det kan vara bra att kolla i förväg.
– Det går bra att skicka bilstolen. Men du behöver packa in den med ett ordentligt emballage som skyddar stolen. Men igen, kolla att det faktiskt är möjligt att fästa stolen i bilen eller på bussen, säger Henske.
Ska du ha med dig bilstolen på resan skickas detta som specialbagage.
Det finns också en barnstol som är godkänd för användning i buss och minibuss på marknaden.
MTBuss säljer barnstolen som är för barn mellan 15 och 25 kilo.
– Kom ihåg att detta bara är för buss och minibuss med höga stolsryggar, säger Dag Oppegaard, chef vid MTBuss.
Detta säger lagen i Sverige:
- Det är lag att säkra barn i bil
- Barn som är kortare än 135 cm ska alltid använda godkänd bilbarnstol som är korrekt med tanke på barnets vikt.
- Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under korta resor i taxi. Vid färd i taxi får barnet inte åka i framsätet.
- Barn får inte sitta vid aktiv krockkudde på passagerarplats.
Källa: NTF