7 tips för att hjälpa ditt generade barn

Är ditt barn generat och innåtvänt? Det finns hjälp att få! Här är sju goda råd på hur du kan bygga upp barnets självförtroende.


Evalill Bølstad Karevold från psykologiska institutet, Universitetet i Oslo, har forskat på barn och genans.

Hon har bland annat tittat på om generade barn hör större risk för att utveckla ångest och depressioner än andra.

– Det är ett litet samband, men de allra flesta som är generade får inte ångest och depression, förtydligar hon.

– Men att vara generad gör att du inte får lika mycket social träning som mindre generade barn och att vara mindre socialt kompetent kan göra det lite svårare att handskas med utmaningar, säger hon.

Generad är inte detsamma som osocial

– Det betyder att ett barn som är generat ute, inte nödvändigtvis behöver vara det hemma. Många tror att det betyder att man är osocial, men det är något helt annat.

– Generade barn kan vara väldigt sociala, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Blir mitt barn mobbad?

Bra att hjälpa generade barn

Föräldrar till generade barn vill gärna hjälpa sina barn, men är det egentligen rätt att göra det?

– Ja, svarar Karevold.

– Jag är angelägen om att generade barn ska hjälpas lite "ut" och få sociala erfarenheter. Många undviker situationer eftersom de är rädda för att skämma ut sig eller är osäkra på vad de ska göra. Genom att inte få denna erfarenhet, får de inte heller lära sig att det går bra.

– Att inte hjälpa dom få positiva erfarenheter kan leda till att de håller sig mer och mer undan.

– Om vi som föräldrar hela tiden skyddar barnet och låter det slippa, kan det vara att vi gör barnet en björntjänst. Barnet kommer få färre vänner, färre bemästringsfärdigheter och mindre social kompetens - något vi behöver för att fungera bättre i skolan och bland vänner.

Pressa inte barnet för mycket

Även om det är bra att hjälpa barnen framåt, tycker Karevold ändå att man behöver vara försiktig med att pressa för mycket.

– Man behöver försöka hitta en balansgång. Ett generat barn använder mycket mer energi i sociala sammanhang än ett barn som inte är generad.

– Det är viktigt att man är uppmärksam på detta och respekterar att barnet blir trött och vill hem, eller ta sig ur en situation innan det blir tokigt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Får inte barnet delta i leken?

Så kan du hjälpa ditt barn

Den amerikanska familjeterapeuten Susan Stiffelman har uppnått internationellt erkännande som föräldracoach efter att hon gav ut boken «Parenting Without Power Struggles: Raising Joyful, Resilient Kids While Staying Cool, Calm and Connected».

I ett av kapitlen lägger hon speciellt vikt på hur föräldrar till generade barn kan hjälpa barnen att bygga upp en större tro på egen förmåga och på så vis hitta mod att delta i den sociala gemenskapen.

Här är familjeterapeut Susan Stiffelmans sju viktigaste råd:

1. Undvil att «stämpla» ditt barn

«Han är den mest generade av våra barn». «Hon är vår lilla prinsessa». När vi blir stämplade definierar det ofta vem vi är och vem vi tror att vi kan bli. Möt barnets känslor genom att till exempel säga «Det ser ut som att du känner dig lite osäker tillsammans med andra barn. Det är helt normalt och ok»i stället för att säga «Självklart tycker du inte om att gå på kalas, du är ju generad!»

2. Pressa inte ditt barn till att vara något det inte är

Om du försöker «tvinga» ditt barn till att vara mindre generad tillsammans med andra människor, kommer det typiskt ha totalt motsatt effekt. Även om barnet kanske är jättelivligt hemma, betyder det inte att det också vill eller kan vara det utanför hemmets trygga ramar.

3. Hjälp ditt barn att bygga självförtroende

Sök upp små, intima sammanhang, där ditt barn kan få träna på sina sociala färdigheter i en kontrollerad miljö - till exempel på bibliotekets barnavdelning. Många inåtvända barn upplever det lättare att närma sig andra barn när de inte känner sig överväldigade av stöket och kaoset i förskolan eller i skolan.

4. Hjälp barnet att bygga nätverk

Be ditt barn att nämna tre barn från förskolan eller skolan, som han eller hon tycker att det kunde vara kul att leka med. Försök efteråt arrangera en tur till lekparken eller liknande, så att de i fred kan skapa band till varandra.

5. Prata med barnets pedagog eller lärare

Förskolepedagogen eller läraren kan se till att barnet får följa med i skol- eller lekgrupper som passar dennes behov och som bidrar till att det kan skapas relationer i definierade ramar.

6. Värdesätt ditt barn

När barnet känner sig sett och värdefullt för den person de är, kommer barnets självkänsla helt naturligt att öka. Vad är det ditt barn tycker om att göra när det inte är i skolan eller i förskolan? Hjälp det med att bygga självvärde genom att låta det dyka ner helt i egna talanger och beröm barnet för det. Du kan också ge barnet små ansvarsområden som att mata husdjuret, så att barnet känner sig till nytta och oumbärlig.

7. Undvik att korsförhöra ditt barn om det negativa

När du hämtar ditt barn från förskolan eller skolan, så låt bli att ställa frågor som «Satt du ensam på lekplatsen igen vännen?». Även om barnet kan ha behov av att prata med dig, om det har varit en tuff dag, så är det å andra sidan inte heller bra att låta barnet känna att du förväntar dig att varje dag ska vara svår.

KÄLLA: Mama.dk

Ge konkreta lösningar

Evalill Bølstad Karevold föreslår att man kan hjälpa barnet att komma med konkreta lösningar i den situation man är i. Till exempel genom att man berättar för barnet vad man kan säga i kontakt med andra.

– Ge dom några små meningar de kan använda, som till exempel «kan jag få vara med och leka?» eller «vad gör ni för något?».

– Du kan också ge drahjälp genom att erbjuda dig att vara med i leken. Även om barnet kanske säger nej, så säger du «jo kom igen nu, så försöker vi!». En annan sak man kan göra är att bjuda in till sammankomster hos barnet, till exempel bjuda hem vänner från förskolan, säger hon.

– Många föräldrar för höra att generade barn kommer växa ifrån det, stämmer det?

– Ja, många växer ifrån det. Många kan vara jätterädda som förskolebarn, men det försvinner när man börjar i skolan. Medan andra kan vara generade hela livet. Dessa får det ofta värre i ungdomsåren när det är mycket press på det sociala och det blir väldigt tydligt för andra att man är generad, säger hon.

LÄS ÄVEN: Sängvätning - detta kan du göra själv
/
stats