Så ska baby placeras i bärsjal
«Grodställning» ger en ergonomiskt korrekt bärställning och det är inåtvänd som gäller för de minsta barnen vid användning av bärsele och bärsjal.
Bärsjal eller bärsele? Men är det en ergonomisk bärsele? Ska babyn se utåt? Och är den bärsjal som min vännina använde till sina två barn säker att överta? Det är inte lätt att veta i djungeln av bärsjalar och bärselar.
– Under de senaste åren har det varit ett ökat intresse bland nya föräldrar att bära sin baby i olika bärselar och sjalar. Vi har kunnat observera hur dedikerade föräldrar diskuterar fördelar och nackdelar med att bära babyn och även åsikter om vad som är en ergonomiskt korrekt bärställning, säger sjuksköterska Hanne Holme.
Främjar sund utveckling
Enligt International Hip Dysplasia Institute är det den såkallade "grodställningen" som ger en ergonomiskt korrekt bärställning.
– Detta är den bärställning som är bäst för att främja en sund utveckling av rygg och höfter. Det är denna ställning som rekommenderas av barnortopedkirurger för bebisar som blivit diagnostiserade med höftledsdysplasi, eftersom positionen stimulerar optimal växt av höftleden. Att ha hela vikten på ljumsken där också benen dinglar rakt ner, är rätt och slätt inte optimalt från en fysiologisk utvecklingssynpunkt.
Fler fördelar vid rätt bärställning
Forskningschef Henrik Norholt har studerat effekten av att bära baby utifrån barnets psykiska och motoriska utveckling, och såg att fördelarna med att bära barnet med ansiktet inåt är mer än bara sund utveckling i rygg och höft för barnet.
– En annan fördel att ha barnet vänt inåt är att det möjliggör det sociala samspelet med mor eller far som bidrar till en optimal utveckling av babyns hjärna. Om barnet sitter i en bärsele med ansiktet vänt utåt kan det inte ha bra ögonkontakt med mamma eller pappa, något som inte är så bra under barnets första halvår, när barnet är upptagen av att lära sig tolka ansiktsuttryck, förklarar Norholt.
LÄS OCKSÅ: Nej - du skadar inte ditt barn genom att kolla mobilen
Samspelet mellan mor och barn
Sjuksköterskan stödjer Norholts uttalande och tycker att en viktig aspekt när man bär sin baby är kontakten mellan barn och vuxen, och då blir också tillgången till varandras ansikten väsentligt.
– Därför kommer jag alltid rekommendera att barnet sitter med ansiktet vänt inåt mot den vuxna. Då kommer barnets signaler snabbt uppfattas av den vuxna; är han eller hon trött, glad, ledsen eller försöker barnet säga något? Samtidigt får barnet en bra anledning till att granska den vuxnes ansikte, mimik och hur den vuxna «möter världen», förklarar Holme.
Hon pekar speciellt på att så kan barnet ta pauser från yttre stimuli och impulser när han eller hon själv önskar, lätt genom att luta sig mot den vuxnes bröst. Här kan barnet höra bekanta hjärtljud och ljudet av den vuxnes andning och kanske även röst. På det sättet stimuleras barnet i det tempo den själv önskar. I motsats till om de sitter vänd mot världen utan speciell kontakt med den vuxna och möjligheten till att uppfatta varandras kontaktbehov.
Blir överstimulerad
Om barnet sitter i en utåtvänd ställning kommer det lätt få många och ganska starka intryck som ljus, ljud och lukt utan möjlighet att få stöd i sina upptäckter från den vuxna, poängterar Holme.
– Barnets förmåga och kapacitet till att ta pauser från dessa intryck är inte så välutvecklad i tidig ålder. En del barn skärmar sig från alla dessa intryck genom att stänga ögonen och stänga ute världen, och kanske även sova, medan andra har mindre erfarenhet av detta sätt att hantera stressen på, och blir överstimulerade och kanske lite oroliga efter en promenad i bärselen eller bärsjalen, säger hon.
LÄS OCKSÅ: 10 råd om bebisens första mat
Barnet styr själv
Det viktigaste budskapet i detta är att föräldrar bör välja att sätta de minsta barnen inåtvänd, anser Holme.
– När barnet blir större och själv förmögen att säga ifrån tydligt eller skärma av mot starka intryck och impulser kan man överväga att bära dom med ansiktet vänt utåt. Barnet kan likaväl klara av att ta in omvärlden från 3-4 månaders ålder genom att vrida huvudet utåt, och då samtidigt själv bestämma längden på hur länge de vill «ta in» omvärlden denna gång. När barnet blir för stort eller tungt för att bäras på magen med ansiktet vänt inåt kan kanske bära på ryggen vara ett bra alternativ.
Ska sitta i ett "M"
Tvåbarnsmamma och bärentusiast Mathea Lilleengen, certifieras just nu genom School of babywearing i London och jobbar som konsulent och teamleader i Bärglädje.
Hon upplever också ökat intresse för korrekt bärande bland föräldrar och är inte obekant med föräldrar som kan kämpa med både ryggproblem och fel teknik som behöver vägledning innan rätt bärande.
– Det många kan göra fel, är att de bär för lågt. Även ställningar där barnet inte sitter rätt i själva bärutrustningen är vanligt, säger Lilleengen.
– En ergonomiskt rätt bärställning är när barnets ben och knän pekar uppåt i "grodställning" där benen sprids till var sin sida. Barnets rumpa och ben ska forma ett "M". Är du osäker så kolla i spegeln, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Baby i barnvagn: Så ska det inte göras!
Ryggproblem
Lilleengen rekommenderar att man använder en ergonomisk bärsele, då detta ökar möjligheterna för att bemästra bärandet och att upplevelsen blir bra för båda. Det viktigaste är att vara trygg med det man gör så att man kan mysa med bärandet. Och be om hjälp från någon med bra kunskap, anser Lilleengen.
– Vid användande av en icke-ergonomisk bärsele, där barnets höfter får en stor belastning och benen hänger nedåt istället för att böjas uppåt, kommer bäraren troligtvis få smärtor i ryggen av fel bärpunkt. Dessutom blir barnet överstimulerat eftersom det vänder ansiktet mot hela världen istället för innåt.
Vid användande av sådan bärutrustning rekommenderar vi en maxgräns på tjugo minuter åt gången, medan bärsjal eller en ergonomisk bärsele kan du använda så länge du vill och så länge barnet trivs där, förklarar Lilleengen.
LÄS OCKSÅ: Barnvagn som laddar mobilen
5 råd som gör bärandet tryggt:
STRAMT: Sjalar och bärselar ska vara tillräckligt strama så att du klämmer barnet tätt intill dig. Om bärutrustningen knyts för löst kan det leda till att barnet sjunker neråt i bärutrustningen och inte får fria luftvägar.
I SYN: Du ska alltid kunna se barnets ansikte. Tyget på bärutrustningen ska inte täcka över så mycket av ansiktet att du behöver flytta på tyget för att kunna se barnet. Om barnet ligger i vaggställning, ska ansiktet vända uppåt och inte mot din kropp.
TILLRÄCKLIGT NÄRA: Toppen av barnets huvud ska vara i höjd med nyckelbenet på bäraren eller högre. Kan du pussa barnet genom att böja huvudet lätt framåt, sitter barnet rätt. (Och kom ihåg "M-et")
UPP FRÅN BRÖSTET: Barnet ska aldrig sitta i en sådan ställning att hakan tvingas ner till bröstet. Se till att du kan lägga minst två fingerbredder mellan haka och bröst.
STÖD I RYGGEN: Barnet ska sitta i bärutrustningen så att ryggen stöttas i en naturligt böjd ställning och formar ett C över bröstet på den som bär.
SAMMA HÖJD: Toppen av barnets huvud ska vara i höjd med nyckelbenet på bäraren eller högre. Kan du pussa barnet genom att böja huvudet lätt framåt, sitter barnet rätt. Foto: Bæreglede.no
LÄS OCKSÅ: Ljuset ger barnet bra sömn