– Ofattbart att föräldrar skippar hjälmen!

Trebarnsmamman har upplevt hur ödesdigert otur i slalombacken kan vara.


– Jag kan inte förstå hur en del föräldrar kan se till att barnen har hjälm i slalombacken, för att skippa den själv. Var är logiken i det, frågar Marlen Nordby.

Handling betyder mer än ord

Tillsammans med maken och deras tre barn har hon tillbringat mycket tid i alpinanläggningen i Trysil.

Även om hon observerar att de allra flesta är duktiga på att använda hjälm, skriver hon i sin blogg att hon reagerar starkt när hon ser föräldrar som bara skyddar barnen och inte sig själva.

– Vi föräldrar har ett ansvar. Vi ska lära våra barn att använda hjälm, men jag tvivlar på att de fortsätter att använda det när de blir stora nog att åka ensamma. «Varför ska jag, när inte pappa eller mamma gör det?» Handling betyder mer än ord, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Var uppmärksam på barnen i kylan

Hamnade i koma

Marlen har på nära håll upplevt hur ödesdigert otur i slalombacken kan vara.

För tio år sedan blev hennes då nio år gamla lillebror hårt skadad av ett fall.

– Även om han använde hjälm låg han länge i koma och han har använt många år på att ta sig upp igen, berättar hon.

Hon tror att en del vuxna kanske undervärderar faran, med bakgrund av sina egna färdigheter.

– Men vi vet ju att det inte nödvändigtvis behöver vara du själv som orsakar en skada, utan han eller hon som kommer körande bakom dig och som inte har lika mycket kontroll, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på förkylning och influensa?

Barn är duktigast på att använda hjälm

Ole Johnny Ödegård är avdelningschef på skidpatrullen i Hemsedal, Norge. Han säger att det helt klart är barn som är duktigast på att använda hjälm i alpinbacken. – De sämsta är brädåkare mellan 25 och 30 år, säger han.

Tidigare undersökningar från Hemsedal har fastslagit att 70% av huvudskadorna kunde ha undvikits eller blivit mindre allvarliga, om den skadade hade använt hjälm.

– Hjärnskakning är alltid farligt, säger Ödegård. – Hjärnan är det organ i kroppen som är mest sårbart för syrebrist. Symptomen vid en lätt huvudskada är ofta lätta och övergående. Huvudvärk och illamående, yrsel och ostadighet är bland de vanligaste. Nedsatt minne för vad som hände före eller efter skadan, kan antyda att skadan är allvarligare.

– Ha barnet framför dig

Ödegård uppmanar föräldrar att speciellt passa på att alla som kör snowboard använder både hjälm, ryggplatta och handledsskydd.

– Och för den som kör med mindre barn; ha alltid barnet framför dig. Då har du full kontroll på var barnet är. Se också till att följa "skidvettreglerna" i alpinanläggningen, säger han.

LÄS OCKSÅ: Natalie (5) får inte leka som andra barn

Bör vara en bra förebild

Enligt Jenny Juell från Alpinanläggningarnas Landsförening visar deras undersökningar att 86% av barn under tretton år använder hjälm. Samtidigt ser de en positiv ökning av användningen av hjälm bland äldre ungdom och vuxna.

– Barn lär av föräldrarna. Har man barn bör man självklart vara en bra förebild för sina barn och själv använda hjälm. Det är en liten investering som kan vara skillnaden mellan lätt och allvarlig huvudskada, säger hon.

Kan låna hjälm gratis

Sedan nittiotalet har föreningen i samarbete med försäkringsbolaget Gjensidige delat ut 22 000 hjälmar för utlåning i alpinanläggningarna. Det betyder att man på väldigt många skidorter idag kan få låna gratis hjälm om man har glömt den eller inte har.

Den positiva utvecklingen med användning av hjälm tycker Juell också kan ses i sammanhang med utvecklingen på hjälmfronten.

– Med dagens tuffa hjälmar är det tack och lov inte svårt att få barn och unga att använda hjälm. Det har till och med blivit lite «otufft» att köra utan hjälm. – De som använder huvudet använder hjälm helt enkelt, tillägger hon med ett leende.

LÄS OCKSÅ: Lite tid tillsammans och en stressad vardag

Skidvettregler i alpinbacken

1. ANSVAR FÖR ATT UNDVIKA SKADA

Du behöver vara uppmärksam så att du inte skadar dig själv eller andra

2. ANPASSA FARTEN EFTER FÖRHÅLLANDEN

Du behöver köra kontrollerat och anpassa fart och körsätt efter färdighet, terräng, väderförhållande och trafik.

3. VÄJNINGSPLIKT

Kommer du bakifrån (ovanfrån), har du ansvaret för att undvika kollision.

4. FÖRBIÅKNING/UTFÖRSÅKNING

Det är förbjudet att åka rakt utför, undantaget under organiserad träning. Kör du förbi en annan skidåkare/snowboardåkare, behöver du ge vidkommande tillräcklig plats för såväl kontrollerade som okontrollerade rörelser.

5. STARTA, KÖRA IN I ELLER SVÄNGA UPPÅT I NERFARTEN

Kör du in i eller svänger uppåt i en nerfart, behöver du se till att detta sker utan fara för dig själv eller andra. Detsamma gäller för körning efter stopp.

6. STANNA I NERFARTEN

Stanna inte eller sitt på trånga eller skymda platser.

7. TILL FOTS I NERFARTEN

Är du till fots ska du använda ytterkanterna av backen.

8. SKIDSTOPPARE/FÅNGREMMAR

Skidstoppare/Fångremmar är obligatoriskt . Kontrollera att bindningarna är rätt inställda.

9. RESPEKTERA SKYLT

Följ skyltning, märkning och anvisningar.

10. HJÄLP TILL VID OLYCKOR

Vid skador har alla plikt att hjälpa till. Vittnen och medverkande har skyldighet att uppge personuppgifter.

11. ALKOHOL

Alpin skidåkning är förknippat med viss fara. Berusningsmedel och skidåkning passar inte ihop.

/
stats