Bör du hålla barnen inne när det är många minusgrader ute?
– I Karasjok är barnen ute även om termometern är väl under tjugo minus
Laila Labba Wilhelmsen är rektor för Badjemánáid Beaiveruoktu förskola i Karasjok. Här är det inte ovanligt att barnen leker utomhus även om termometern närmar sig trettio minusgrader.
– Vi har egentligen inte någon gräns för när vi ska hålla barnen inomhus, säger hon.
– Idag är det minus trettio grader och vi är inte ute, men om någon absolut vill gå ut så får de göra det. Då räcker det ofta att man är ute i ungefär tio minuter, säger hon.
Oslo: går inte ut vid tio minus
Ett par samtal till förskolor i Osloområdet tyder på att det är ganska vanligt att sätta en gräns på tio minusgrader, speciellt för de yngsta barnen.
Flera förtydligar att det inte är en absolut gräns och att de är öppna för att vara ute i kallare väder om förhållanden är rätt.
Laila Labba Wilhelmsen tror att en del överdriver faran med att vara ute när det är kallt.
– På kusten är det säkert en råare luft, något som gör det svårare att klä sig. Här är det torrare.
– Men den gränsen skulle aldrig gå hos oss, då skulle vi ju aldrig kunna vara ute, säger hon med ett leende.
Behöver klä sig väl
För att kunna vara utomhus säger hon att det är viktigt att barnen håller sig i aktivitet och att de klär sig ordentligt.
– Här klär barnen sig med skaller som är extra varma skoskydd av renskinn. Håret i skinnet bevarar värmen väldigt bra och så har de tovad ull i skorna. Dessutom har många rävskinnsmössa och flera lager med ull på sig. Föräldrar här är vana vid kyla och de är duktiga på att klä sina barn varmt.
LÄS OCKSÅ: Kläder i förskolan: Det här behöver barnet!
– Inte farligt att vara ute när det är så kallt
Anne Marthe Boldingh är barnläkare. Hon anser att det inte finns någon orsak för föräldrar att sätta gränsen vid tio minus.
– Så länge man är väl klädd och är i rörelse, är det inte farligt att vara ute när det är så kallt, säger hon.
Hon har ändå förståelse för att många förskolor har valt att sätta en sådan gräns. – Det är nog en värderingssak utifrån hur många anställda de har och hur bra möjlighet de har att följa upp varje barn.
– Men är det tal om föräldrar som vill ta med sig barnen på en promenad och barnen är bra klädda efter förhållanden, så är det överdrivet att hålla dom inne bara för att termometern har sjunkit till tio minus, säger hon.
Se efter de små ordentligt
Barnläkaren förtydligar att man ändå bör se till att de yngsta barnen är tillräckligt varma.
– De minsta klarar inte alltid att säga till om de är kalla på händer och fötter. Ska man vara ute länge behöver man därför vara säker på att barnen inte blir kalla, säger hon.
– Det är stor skillnad på de minsta som kryper runt och är lite inaktiva, och de som springer runt och leker. Större barn säger ofta till när de är kalla och då kan de gott och väl få vara ute lite.
Enligt barnläkaren kan det bli problem när man får väldigt kall luft ner i lungorna.
– Den mesta av luften värms upp i näsa och munhåla. Flera köldgrader kräver mer energi för att värma upp luften och slemhinnorna i luftvägarna kan fort bli irriterade när man andas in kall luft. Detta kan lättare ge infektioner, men det är inte något stort problem hos friska barn, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Var uppmärksam på barnen i kylan
Rekommenderar inte köldkräm
När det gäller frostskador så dyker de ofta upp på kinderna. – Nu ska det gå lång tid innan förfrysningen blir så allvarlig att det inte är reversibelt, men det kan vara smärtsamt för de små. När termometern kryper under tio minus och det är kall vind man ska vara extra försiktig med. Frostskador känns igen som små vita fläckar som inte går över på en gång, förklarar barnläkaren.
– Jag rekommenderar inte föräldrar att smörja barnen med köldkräm precis före de går ut. Detta ger ofta en falsk trygghet eftersom krämen lägger sig som en film över huden och man känner inte lika snabbt att man blir kall.
– Gå hellre in när man känner att man blir kall och smörj dom med en härlig fuktkräm för torr hud när de kommer in igen, säger hon.
Kollar barnen ofta
Laila Labba Wilhelmsen i Badjemánáid Beaiveruoktu förskola berättar att de anställda är noga med att kolla att barnen är tillräckligt varma.
– Vi ser efter förfrysningar på kinderna och kollar deras nackar regelbundet, säger hon.
– Köldkräm används sällan hos oss. Vi uppmanar föräldrar till att inte tvätta barnens ansikte så ofta, eftersom de då tvättar bort fettlagret som är ett naturligt skydd mot kylan. Många köldkrämer har ju dessutom vatten i sig och det är inte så bra.
Sover ute i 25 minus
Barn upp till tre år sover ofta ute i vagn även om det är kallt. Här har barnläkaren satt en gräns på 25 minusgrader.
– Många av barnen ligger på fårskinn och så har dom ordentliga dunsovpåsar. En del har renskinn och alla har bra kläder och mössa. En del barn ligger med overall och skinn. Det går jättebra, säger Laila Labba Wilhelmsen.
Enligt barnläkare Anne Marthe Boldingh finns det ingen fastsatt temperaturgräns för när barnen inte längre kan sova ute i vagn.
– Men när det blir minus tolv och tretton grader är det större chans för att det kan hända saker. Det är ju inte så att barnen absolut måste sova ute, så när det blir så kallt är det lika okej att sova inomhus, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Nej, du blir inte sjuk av att gå utan mössa