Kämpar du för att få barnet att sova?
Här är experternas bästa tips för en god natts sömn.
– Tillräcklig och god sömn är en bra investering för både psykisk och fysisk hälsa, säger psykologspecialist Mari Hysing från Regionalt kunskapscenter för barn och unga vid Uni Hälsa i Bergen.
– Efter en god natts sömn är ofta humöret bättre och vi tål bättre de utmaningar vi möter. Och god sömn för barnet är ofta också god sömn för föräldrarna. När det är sagt så är det vanligt att sova dåligt emellanåt.
LÄS OCKSÅ: Sover ditt barn för lite?
Nej till för mycket föräldrainvolvering
Enligt Hysing är god sömn ofta baserat på att man tillrättalägger för bra sömnvanor över tid.
– Exempel på fasta rutiner som fast läggtid och läggritualer, och att det blir ett fint avslut på dagen med god stämning runt läggdags.
Hon tycker att många kan ha fokus på att få barnet att sova här och nu, och att det är mer krävande att tänka på vad som ger god sömn på lång sikt.
– Detta kan till exempel leda till att vi låter barnet sova tupplur lite sent på dagen och så får vi problem med insomning på kvällen.
– Ett annat exempel är när man han för mycket föräldrainvolvering för att barnet ska somna, något som kan leda till att man får svårigheter att hitta sömnen själv och somna av sig själv under de naturliga, korta, uppvakningarna på natten.
LÄS OCKSÅ: Ljuset ger barnet bra sömn
Sök kunskap om sömn
Nina Misvær, sjuksköterska och förste lektor vid högskolan i Oslo och Akershus, har skrivit flera böcker om barn och sömn. Hon har också bidragit till Apotekföreningens broschyr om samma tema.
– Det är viktigt att öka föräldrars kunskap om sömn. Det är det främsta medlet för att få in bra sovrutiner, säger hon.
Hon tycker att man inte kan prata om sömnproblem när barnet är under sex månader.
– Barnet kan självklart ha kolik eller vara oroligt, men vi kallar det aldrig problem förrän barnet är över ett halvt år.
– Vad är egentligen sömnproblem?
– Det har vi ingen riktig definition på, men vi brukar säga att det är ett problem när föräldrarna upplever det som ett problem - och det är ju naturligt nog olika från familj till familj.
LÄS OCKSÅ: Vanligt missförstånd kan ge barnet sämre sömn
I broschyren från Apoteksföreningen har Misvær listat ett par punkter som är speciellt viktigt att veta om barn och sömn.
– Alla spädbarn ska sova på ryggen. Barnet ska inte ha det för varmt. Om barnet sover i säng tillsammans med föräldrar bör det använda eget täcke. Täck inte över vagnöppningen med regnskydd eller filt när barnet sover i vagnen. Allt detta kan bidra till att reducera risken för spädbarnsdöd.
Den första tiden sover spädbarn från 16-20 timmar fördelat över hela dygnet. Efter 6 månader sover barnet 10-12 timmar på natten och ofta två gånger 1-3 timmar på dagen.
– Vid ett års ålder reduceras sömnen på dagen till en gång och i 2-3 års ålder slutar de flesta helt att sova på dagen. Sömn föregår i flera stadier, från lätt till djup sömn. 5-7 gånger under natten uppstår det nästan vakenhet eller uppvakning. Under sådana uppvakningsperioder kommer barn, som har lärt sig somna av sig själv, vanligtvis fortsätta sova utan hjälp från föräldrarna. Barn som inte har lärt sig det, kan vakna upp och behöva hjälp för att sova.
LÄS OCKSÅ: Vi har provat allt. Precis allt!
Goda sömnvanor
- Ta inte bort dagssömn i hopp om längre nattsömn
- Se till att ha regelbundna sovtider på dagen
- Genomför en nedtrappning av aktiviteter (lugn före läggdags)
- Återuppta samma fasta ritual varje kväll innan barnet lagt sig * Ha en fast läggtid (och gå upp ungefär samma tid)
- Försök undvik att ta upp barnet efter det lagt sig för kvällen
Källa: Apotekforeningen