När ditt barn hostar
Kolla vad du ska göra om ditt barn är besvärat av kraftig hosta.
För föräldrar kan det vara förtvivlande att höra att ditt barn är besvärat av kraftig hosta. Hosta bland barn är emellertid väldigt vanligt och är som tur är oftast ofarligt. Ibland beror hosta på en sjukdom som kan eller måste behandlas.
– Det är många tillstånd som kan ge hosta hos barn. Vanliga orsaker till hosta hos barn är förkylning och falsk krupp. Dessa kommer oftast från virusinfektioner. Då är det vanligtvis gott allmäntillstånd. Andra orsaker till hosta hos barn kan vara kikhosta, astma och lunginflammation. Ovanligare orsaker kan vara främmande partiklar i luftvägar och återflödet av syra från mage och matstrupe, säger Marianne Borlaug, allmänläkare.
LÄS OCKSÅ: Du blir sjuk av att gå utan mössa
Dricka, kall luft och varma kläder
Behandling är beroende på orsaken till hostan. Enligt Borlaug kan hostmedicin dämpa plågsam natthosta, men man ska vara försiktig med användandet hos de allra minsta (barn under 1 år).
– Vid förkylning och bronkit med feber rekommenderar vi att barnet får i sig rikligt med dryck. Kall luft och att sitta upprest kan hjälpa vid exempelvis falsk krupp. Klä på er ordentligt och ta eventuellt ut barnet, eller till ett öppet fönster. Det kan också hjälpa om barnet ligger med huvudet högt.
LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på förkylning och influensa?
Antibiotika?
Hon anser att det sällan är nödvändigt med antibiotika.
– Om det är en förkylning med virusinfektion kommer inte antibiotika ha effekt.
Marianne Borlaug vill inte ge några generella råd om huruvida barnet kan gå i förskola eller skola, eller om du bör hålla dom hemma.
– Allmäntillstånd och vilken sjukdom det är har mycket att säga. Vanligtvis är det så att med hosta utan feber kan barnet gå tillbaks till förskolan när allmäntillståndet är okej. Vid långvarig eller kraftig hosta bör barnet undersökas för smittsamma sjukdomar.
Hosta är ett vanligt symptom på flera luftvägsinfektioner:
- I de flesta fall har barnet en förkylning.
- Bronkit är en infektion som oftast beror på virus. Bronkit kännetecknas av kraftig hosta - natt och dag. Hostan förvärras vid ansträngning och en del barn kan hosta tills de kräks. Barnen kan ha tung andning och ha ont i bröstet som förvärras av hostan. Pipljud kan höras över lungorna och blodblandat eller gul/grönt slem är vanligt efter sjukdom i mer än en vecka. Hos de flesta går bronkit över av sig själv. Antibiotika hjälper inte, men du kan rådfråga en läkare om mediciner som kan lindra symptomen.
- Om barnet i tillägg till den kraftiga hostan är i dålig form, har feber som varar i flera dagar och snabb andning, kan det bero på lunginflammation. Lunginflammation behandlas vanligtvis med antibiotika.
- Bronkiolit är en annan mer allvarligt virusinfektion som nästan bara inträffar hos barn under 2 år. Den börjar ofta som en förkylning med hosta. Barnet får gradvis större andningssvårigheter, snabb och ytlig andning, pip i bröstet och ett hest andningsljud när barnet andas ut. Ett tecken på sjukdomen kan vara att huden mellan revbenen dras in när barnet andas. Barn med bronkiolit behandlas som regel på sjukhus.
- Falsk krupp beror som regel på virus. Kraftig hosta som kan påminna om hundskall är ett vanligt symptom i tillägg till heshet och andningssvårigheter (tung och ytlig andning). Detta beror på att slemhinnorna i strupen svullnar upp så att luftpassagen blir trängre. Falsk krupp kan komma plötsligt och uppträder oftast sent på kvällen eller under natten.
- Torrhosta på natten, över längre tid, utan andra tecken på akut virusinfektion kan vara ett tecken på astma eller barnastma.
Källa: Helsedirektoratet
När bör du kontakta läkare?
- om barnet hostar och är under 3 månader gammalt
- om hostan ledsagas av snabb andning
- om barnet kämpar för att få luft och inte orkar dricka
- om hostan varar i flera veckor
- vid varaktig natthosta och/eller ansträngningsutlöst hosta
- Ta kontakt med läkare igen om tillståndet inte förbättras, eller förvärras. Ett läkarutlåtande är en bedömning på tillståndet här och nu. Tillståndet kan, mot läkarens antagande, antingen vara långdragen eller förvärras. Då är det rätt att be om en ny konsultation.
Källa: Apoteksföreningen