När bloggaren June-Maria (23) berättade att hon väntade barn nummer fem, haglade hatiska kommentarer
Blev beskylld för att vara en dålig mor, för att snylta på socialen och blev ombedd att sterilisera sig.
Skrevet av:Christine Kristoffersen Hansen
Tidigare i höst publicerade June-Maria Dagsdatter-Svendsen (23) ett inlägg på sin blogg Lykkenermange om att hon och äkta mannen Niklas Svendsen väntar sitt femte barn.
Men responsen bestod inte bara av hjärtliga gratulationer. June-Maria mottog också en lång rad ofina kommentarer. Bland annat blev hon beskylld för att vara en dålig mor, hon ombads sterilisera sig, för hon snyltade på socialen - och gjorde medvetet barnen tillgängliga för pedofiler.
– Det är ganska drygt, tycker jag, säger den unga småbarnsmamman.
LÄS OCKSÅ: Så delade de baby-nyheten Så delade vi den goda nyheten på Facebook
Mammabloggaren berättar att hon tog bort många elaka kommentarer.
– Mannen är också väldigt på att inte barnen får se sådana elaka kommentarer som är hotande eller kränkande, säger June-Maria, och tillägger:
– Vi äger två hus, två bilar, två ponnys, vi har fyra snart fem barn som har allt de behöver och mycket mer. Men mest av allt, en grogrund i sina liv där de har en pappa och en mamma som älskar dom och värdesätter varenda uppgång och nedgång i vardagen. Det är vårt liv, och jag tycker att även om man har en offentlig blogg så ska man inte bli kränkt på något som helst sätt.
31% utsatta för obehagliga kommentarer
Kari Steen-Johnsen är forskare vid Institutet för samhällsforskning. Hon har lett ett stort forskningsprojekt kallat Status Yttrandefrihet, som bland annat studerar näthat.
– 31 procent i vår undersökning svarade att de hade upplevt nedlåtande eller obehagliga kommentarer efter att ha yttrat sig på nätet. Det är viktigt att understryka att detta är den breda bilden i befolkningen och att omfattningen av näthat antagligen varierar starkt beroende på plattform och ämne man yttrar sig kring.
– Kan näthat begränsa yttrandefriheten?
– Yttrandefrihet är i utgångspunkt en juridisk rättighet. Men om man anlägger ett lite bredare perspektiv, kan yttrandefrihet förstås som friheten att kommunicera i offentligheten ohindrad av juridiska, ekonomiska eller sociala krafter.
– Om det digitala ordet präglas av näthat och obehagliga erfarenheter, kommer detta över tid bli en barriär för att uttrycka sig, något som kommer lägga begränsningar på ert utövande av yttrandefriheten. Kanske mer för en del grupper än för andra. 19 procent i undersökningen berättade att de hade blivit mer försiktiga med att uttala sig efter att ha upplevt nedlåtande och obehagliga kommentarer.
– Kändes väldigt rätt
June-Maria var 17 år och gick sista året på gymnasiet när hon och hennes sex år äldre kille fick veta att hon väntade barn.
– Första gången vi fick veta att vi väntade barn blev vi väldigt glada. Detta var något vi hade planerat, jag skulle vara 18 år när babyn kom till världen. Det kändes väldigt rätt.
Fem barn inom loppet av fem år!
Fem år senare räknar man till fyra barn i deras barnflock; Noah-Nathaniel (4), Milian-Mattheus (3), Adriel-Amadeus (2) och Lone-Leandra (7 mån). Och nästa år blir alltså June-Maria en av landets yngsta fembarnsmödrar.
– Vi hade egentligen aldrig någon plan på att få många barn. Först kom nummer ett, sen kom nummer två, så varför inte? Önskan om nummer tre och fyra kom också, och barnen föddes.
– Nu har vi varit öppna för nummer fem och glädjen blev stor när vi fick veta att vi väntar en liten under 2016.
LÄS OCKSÅ: 9 mammor du bör följa på Instagram + en pappa
– Många fördelar med att vara unga föräldrar
June tycker att det finns många fördelar med att vara unga föräldrar.
– Jag är ung och kry, jag får väldigt mycket tid med mina barn, även när de blir äldre.
Det är inte så att jag rekommenderar andra unga att få barn. Man ska göra vad som är rätt, och så länge utbildning, ekonomi och förhållandet är bra, så kan man lika bra klara av att bli förälder om man är ung eller äldre. Det handlar mycket om prioriteringar.
June slutförde gymnasiet innan hon fick barn, har studerat privat medan hon haft föräldraledighet, och har fast anställning i ett större företag.
Vilka är nättrollen?
Nät-troll är deltagare i olika nätforum och väcker ofta hetsig debatt med provocerande inlägg och tar ofta till personangrepp istället för saklig debatt. Enligt forskning.no har en grupp psykologer undersökt vilken sorts människor som sitter bakom skärmen och trollar.
Forskarna undersökte om personerna som medverkar i sådan nätverksamhet kan falla inom följande kategorier:
- Machiavellianism (manipulerande och villig att lura andra)
- Narcisism (egoism och självupptagenhet)
- Psykopati (brist på ånger och empati)
- Sadism (njutning av att då andra att lida)
Vad gör du om du blir utsatt för näthat?
- Den som är utsatt för näthat bör överväga att anmäla till datainspektionen för att få dem att överväga om upplysningarna är i strid med lagen.
- I grova fall ska polisen kopplas in.
- Som yttersta konsekvens kan man stoppa en bloggare eller andra nätsidor rättsligt om fallet är grovt nog. Detta kan ske genom stämningsansökan i domstol.
Källa: Sturla Johnsen, advokat