"Det blev en sport att ge den dyraste presenten"
Elin fick en chock av den osunda presentgaloppen - bad att få använda presenter till sonen.
Är föräldrar med och skapar en osund presentgalopp som ger barnen allt högre förväntningar på flotta presenter?
Det anser fyrabarnsmamman Elin Johannessen, som säger att hon blev överväldigad när hon tidigare i år skulle arrangera det allra första förskolekalaset för sin äldsta son.
– Prisnivån på presenterna var så hög, berättar hon. Det var pengagåvor på 150 kronor och leksaker som helt klart kostade runt två hundra kronor i affären!
LÄS OCKSÅ: Födelsedagskalas för två hundra kronor
Pressad till att köpa dyra presenter
Efter detta kände Elin pressen att följa upp med minst lika dyra presenter när hennes barn bjöds på kalas.
– Man har ju inte lust att skilja sig från mängden, man vill göra som alla andra. Vi köpte därför presenter i ungefär samma prisnivå, säger hon.
– Men allt eftersom började jag att tänka «vad är det egentligen vi är med på att upprätthålla här?». Jag kände att vi var med och bidrog till en press som utestänger andra barn. Jag har läst mycket om barnfattigdom och vilka konsekvenser det har för samhället. Även om det är ett politiskt ansvar, så är det mycket vi som medborgare kan göra för att begränsa det också, säger hon.
Satte maxgräns
När hon nyligen skulle arrangera kalas för sin son, la hon därför till följande uppmaning i inbjudan:
"Vi ska naturligtvis inte lägga oss i vad som eventuellt ges i present, men vi önskar att bidra till minst möjlig presentpress. Personligen tycker vi att en maxgräns på 100 kronor bland förskolebarnen kunde vara lagom, och använda presenter eller en teckning har vi inte heller något emot."
Lyssnade på uppmaningen
– Jag fick min man att läsa igenom det för att få en realitetsorientering på att det inte verkade fräckt. Jag ville ju inte kritisera andras sätt att göra saker på eller formulera oss på ett sätt som gjorde oss märkvärdiga på förskolan, säger Elin med ett leende.
Efter kalaset har Elin inte fått några konkreta gensvar från föräldrarna i förskolan, men hon noterade till sin stora glädje att allat följde uppmaningen.
– Vi fick respons i form av presenter som var kraftigt modererade. Plus att vi fick ett använt pussel, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Barn får dyra julklappar!
Så mycket kostar kalasen dig
Om ditt barn går på 20 kalas på ett år, och varje present har en prislapp på 150 kr samt ett kort på 20 kr styck, blir den årliga kostnaden för familjen:
Antal barn i familjen | Årlig kostnad för presenter |
1 barn | 4 250 kr |
2 barn | 8 500 kr |
4 barn | 12 750 kr |
Dessutom tillkommer såklart kostnad för presenter till egna barn.
Många stöttar maxgräns
Efter att Elin skrev om händelsen på sin blogg Eventyrelin och på Facebook, har hon i tillägg fått mycket stöd från andra föräldrar.
– Att sätta en maxgräns tycks vara något som många kan enas om, de flesta tycker att femtio kronor per gåva är mer än tillräckligt, säger hon.
Bra både för miljön och plånboken
Konsumentekonom Elin Reitan från Nordea tycker det är trevligt att höra om föräldrar som uppmanar andra till att tänka mer ekonomiskt.
– Det är ofta så att väldigt många har massvis av leksaker liggandes hemma som inte har använts speciellt. Att återanvända sådana leksaker är därför en väldigt fin sak att göra, även med tanke på miljön, säger hon.
Går sport i att ge den bästa presenten
Enligt konsumentekonom kan det vara en stor ekonomisk belastning att ge fina presenter, för många föräldrar.
– Det går lätt sport i att ge den bästa presenten och presenterna får väldigt mycket fokus på ett kalas. Det kan i sig leda till en form av utanförskap. Jag tycker fler borde inspireras av detta och kanske sätter man standarden vid att göra på det här sättet, säger hon.
Rädd för att ge bort använt
Fyrabarnsmamman Elin tror fler föräldrar kunde tänkt sig att ge bort använda presenter, men säger att många nog stoppas av att det inte är sådan kultur i Sverige.
– Vi är inte vanat vid tanken att ge använt. Hade det inte varit för att jag själv har tänkt mycket på barnfattigdom kunde jag lätt ha varit en mamma som hade rynkat på näsan om vi hade fått något använt, säger hon.
Elin är glad för att hon har blivit mer medveten i förhållande till använd-och-kasta-mentaliteten och vill gärna ge använda presenter. – Överflödet inne i pojkarnas rum står i hård kontrast till förhållanden runt om i världen, så det kan bli en bra process även för ungarna att vara med på, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Du får inte komma på kalas, för du är elak!
Allt fler säger nej
Hon håller med om att det bland många föräldrar existerar en slags present-galopp där man tävlar om att ge den finaste presenten.
– Men jag känner att det är tudelat. Å ena sidan verkar många angelägna om status och använder sina barn som en förlängning av statussymbolerna vi omger oss med. Å andra sidan uppfattar jag att det är en trend med allt fler som säger nej till att vara med på denna galopp.
– Miljöhänsyn är en orsak många uppger och några döljer sig kanske lite bakom det argumentet eftersom det är lättare än att säga att man kanske inte har råd.
– Prata med varandra!
Konsumentekonom Elin Reitan tycker föräldrar inte bör vara rädda för att diskutera pengaförbrukning med de andra föräldrarna i närmiljön, genom att till exempel komma överens om en gemensam maxgräns för presenter.
– Det är nog generellt sett väldigt tabu att prata om ekonomi i Sverige, men vi som bor i ett av världens rikaste länder borde kunna prata mer öppet om det. Som tur är ser det ut som om det har skett en förändring på en del områden de sista åren.
– Det har blivit trendigt att klä sina barn i använda kläder och om det blir lika trendigt att ge använda presenter - ja då är vi på rätt väg både miljömässigt och ekonomiskt, säger hon.