Fem frågor föräldrar inte vågar fråga förskolan
...men det finns ingen orsak till det. Förskolelärare ger dig bra svar!
Ett nytt förskoleår är igång och över hela landet ska stora och små barn återigen anpassa sig till förskolevardagen.
Vad är det vi föräldrar frågar mest om och vilka saker oroar vi oss för att fråga?
Många frågor
Den danska nätsidan Vores Børn har ställt 10 frågor till danska förskolelärare som många oroar sig över att ställa. Mammasidan har ställt några av desamma frågorna till de norska förskolelärarna i Den blå apelsin Kanvas-förskolan med rektor Pia K. Halvorsen i spetsen.
De berättar att det är ett brett spektra av saker föräldrar undrar över i samband med förskolestarten.
– Vi får många frågor om rent praktiska saker, som hur vi organiserar dagarna, rutiner, vad de ska ha på sig och vad som händer när barnen ska sova. Vi får även många frågor om maten, säger Halvorsen.
LÄS OCKSÅ: Kläder i förskolan: Det här behöver barnet!
Bra med höga förväntningar
Hon upplever att dagens föräldrar är mer angelägna om inlärning än tidigare och att de ofta frågar om hur förskolan jobbar med de olika ämnesområdena.
Hon tycker emellertid inte att föräldrar ställer för höga krav.
– Vi vill gärna att de ska ha höga förväntningar och ställa krav på oss. Det kan du göra i ännu större grad, säger hon med ett leende.
LÄS OCKSÅ: Börja i förskolan
Här är några av frågorna föräldrar gärna vill ha svar på, men som de kanske oroar sig för att fråga:
1. Varför är det alltid så lite personal i förskolan på morgonen?
En del föräldrar reagerar på att det inte är så mycket personal som tar emot barnet när det kommer på morgonen. Förskolechefen Halvorsen säger att det beror på en typisk missuppfattning.
– De tror att vi alla jobbar från förskolan öppnar till den stänger. Anställda kan inte jobba från 07.30 till 17.00. Alla har 7.5 timmars arbetstid och en del kommer tidigt och andra senare, säger hon.
– De flesta förskolor fördelar personalen så att det är flest på jobbet när det är flest barn hos oss. Hos oss öppnar vi kl. 07.30 och fram till kl. 9.00 kommer det en ny personal varje kvart. Från kl. 09.00 till 15.00 är all personal på plats. Det kallar vi kärntid och det är då de flesta barnen är här.
2. Varför försvinner barnens kläder?
I de flesta förskolor upplever man hela tiden att barnens kläder försvinner. Kan de verkligen bara försvinna, även om föräldrarna har glömt märka dom?
Halvorsen berättar att de anställda i förskolan använder mycket tid till att leta efter kläder. – Omärkta kläder stjäl mycket tid. Vi upplever ofta att föräldrar tar med fel kläder eller skor hem och då försvinner dom, säger hon.
– Barn tycker om att gömma saker och vi upplever hela tiden att om det är kläder de inte tycker om eller om de inte vill ha skor på sig, så gömmer dom det. Vi letar ofta efter saker som är borta, men det allra mesta dyker upp, säger hon.
Hon tillägger att det bästa föräldrar kan göra för att förhindra att kläder försvinner är att se till att det alltid är ordning på hyllplatsen när de går. – Så att regnkläderna hänger där de ska, stövlarna står på plats och allt är klart till nästa dag, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Minfältet mor- och farföräldrar bör undvika!
3. Varför är förskolepersonal så ofta sjuka?
Många föräldrar reagerar på att det i en del förskolor är mycket frånvaro bland de anställda. Vikarier och nya ansikten skapar en orolig situation för deras barn. Halvorsen säger att detta varierar mycket från förskola till förskola och att föräldrar gärna kann fråga om hur hög sjukfrånvaron är i en förskola.
– Vi har låg sjukfrånvaro i vår förskola, men som yrkesgrupp är vi utsatta för mycket smitta från barnen. Vi är beroende av att föräldrar håller sjuka barn hemma och att de respekterar förskolans riktlinjer för sjuka barn.
– Det är viktigt med bra rutiner runt mathantering och hygien. Hos oss tvättar barnen händerna på morgonen när de kommer och det hjälper också, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på förkylning och influensa?
4. Vad ska man kalla de anställda i förskolan?
Enligt Halvorsen är inte «tant» och «farbror» längre ett populärt begrepp att använda för de som jobbar i förskolan.
– Många av oss är det, men vi är inte tanter eller farbröder för barnen som går här. Tillsammans har vi många års utbildning och erfarenhet och vi är stolta över vårt yrke.
– Kalla oss gärna vid namn, säger hon med ett leende.
5. Varför får jag inte veta vem som har bitit mitt barn?
Föräldrar flest är naturligtvis angelägna om att barnet har det bra och att det har vänner i förskolan.
Vid konflikter, till exempel när ett barn har bitit ett annat, är det i de flesta förskolor så att man inte upplyser föräldrarna om vem som är «den skyldige».
I förskolan har vi tystnadsplikt. Vi tänker också att det spelar väldigt liten roll vem som har bitit. Det viktiga är att det är förskolans ansvar att förebygga bitande och jobba med det. Sant att föräldrar får veta när det har hänt och vad förskolan har tänkt göra åt det, säger Halvorsen.
LÄS OCKSÅ: Du får inte komma på kalas, för du är elak!