Sju saker våra föräldrar gjorde mot oss
– som skulle satt dagens föräldrar i trubbel!
Hur vi uppfostrar våra barn har otvivelaktigt förändrats mycket på bara ett par generationer - och det är både på gott och ont.
«Det händer ofta att jag undrar hur det skulle ha gått om min mamma skulle ha uppfostrat oss idag?» skriver bloggaren Monstersnupp. Det är en ganska bra fråga, men en sak är säker - mycket av det som gjordes då skulle ha fått dagens föräldrar i trubbel!
Här är några av de saker våra föräldrar gjorde mot oss som inte är speciellt acceptabelt idag:
1. Doppade vår napp i ättika
På åttiotalet var supertipset för nappavvänjning att doppa nappen i citron, ättika eller något annat motbjudande.
Hur pedagogiskt rätt var denna framgångsmetod var är högst diskutabelt, men det var otvivelaktigt effektiv!
Dagens föräldrar har mer tro på klistermärkesscheman, förhandlingstaktiker, skryt och beröm. Dessa metoder tar i många fall lite längre tid, men är definitivt mer skonsamt för barnet.
LÄS OCKSÅ: Sluta med napp
2. Lät oss vara ute ensamma
Våra föräldrar släppte ut oss till lekplatsen eller för att hälsa på kompisar med bara en förmaning om att vi skulle vara hemma igen innan det började bli mörkt. Alla gick till skolan själva, även om skolvägen kunde vara både lång och trafikerad.
Idag är det nästan otänkbart för föräldrar att inte ha full kontroll på var barnen befinner sig. Mobiltelefoner bland skolbarn är utbrett och en av orsakerna som gör att det är enklare för föräldrar att ha koll. En del har till och med tagit steget så långt att de GPS-spårar sina barn.
3. Lät oss cykla utan hjälm
När vi var små var cykelhjälm något som bara användes av proffscyklister som vi såg på sporttv. Det var inte heller så noga om din cykel saknade lampa och reflexer, så länge det fanns luft i däcken kunde vi cykla.
Att cykla till skolan gjorde vi så snart vi hade lärt oss konsten.
Dagens föräldrar använder mycket pengar på att barnen ska ha tipp topp cyklar och all nödvändig säkerhetsutrustning. Det är inte längre fritt fram att cykla till skolan. Vid de flesta skolor måste föräldrarna göra barnen sällskap fram till en viss ålder.
LÄS OCKSÅ: Lär ditt barn cykla
4. Slog och knipsade våra fingrar
När barnen var klåfingriga, tyckte man på sjuttio- och åttiotalet att slå eller knipsa på fingrarna var ett helt okej sätt att få dem att inte ta på saker.
Denna taktik hade garanterat väckt uppsikt idag, då de flesta föräldrar är angelägna om att inte använda någon form av fysisk bestraffning.
5. Började tidigt med kaffe-tillvänjning
Tidigare verkade det existera en uppfattning om att man aldrig var för ung för att lära sig tycka om kaffe. Det var inte ovanligt att man serverade små barn en liten kopp kaffe, eller kaffe på ett fat så att det snabbare skulle bli kallt.
Ger du dina barn det idag, kommer du troligtvis mötas av resta ögonbryn. I dag har man lärt sig mer om hur koffein påverkar kroppen hos små barn, och även om ett par klunkar knappast är väldigt skadligt - är det få som vill att deras barn ska bli beroende av kaffe i så tidig ålder.
LÄS OCKSÅ: Sover ditt barn för lite?
6. Lät oss sitta i bilen utan bälte
Alla vi som växt upp på sjuttio- och åttiotalet har minnen från bilresor där vi barn låg uppepå varandra i baksätet.
Idag hade detta varit otänkbart. Dagens föräldrar är väldigt angelägna om att säkra sina barn ordentligt i bilen, genom att ha en korrekt bilstol och att låta sitt barn sitta bakåtvänd så länge som möjligt.
7. Rökte medan vi såg det
På sjuttio- och åttiotalet rökte man «över allt», och det var ingen som reagerade om en mamma rökte medan hon körde barnvagnen eller med barnen i baksätet.
Man visste nog att rökning inte var speciellt bra för hälsan då också, men vilka skaderisker passiv rökning kan ha var ännu inte så välkänt.
Idag räknas det nästan som onormalt att se småbarnsföräldrar röka överhuvudtaget. Om du inte vill möta elaka blickar medan du blossar på cigaretten, bör du absolut undvika alla platser där barn kan finnas. Dagens rökare gör det helst i smyg så att barnen inte ser det.
LÄS OCKSÅ: Därför behöver barnen mor- och farföräldrar