Ta inte bort öronvaxet - det är missförstådd hygien!
Ta inte bort öronvaxet - det är missförstådd hygien!
Många föräldrar är inte medvetna om att vaxet har en viktig funktion!
Alla öron producerar öronvax och det finns en viktig orsak till att det är så.
– Öronvax är väldigt olika, en del har mycket och en del har lite. Redan från födseln är vi skapta så att vi kan hantera det. Hos barn är den mjuk och fin och blir transporterad ut av flimmerhåren, berättar läkaren Marit Hermansen för Mammasidan.se.
Som regel kommer öronvaxet ut från öronen som små flagor allt eftersom det skapas nytt, med hjälp av små flimmerhår som vi har i öronen. Vaxet medför inga besvär - tvärt emot har öronvaxet en viktig funktion.
Öronvax innehåller många ämnen som skyddar örongången mot infektioner. Du bör därför undvika att ta bort för mycket öronvax, eftersom det ökar risken för inflammationer.
Öronvax ska inte i sig själv ge besvär och det finns inga hinder för varken flygresor eller bad.
LÄS OCKSÅ: Blir man sjuk av att gå utan mössa?
Använd inte Tops
Om öronvaxet inte ger hörselnedsättning eller irritation i örongången är mitt råd oftast att man låter det vara, berättar Mads H. Moxness, öron-näsa-halsläkare.
– Använd inte Tops eller andra bomullspinnar, eftersom man i så fall skjuter in en del av öronvaxet längre in i örongången där det normalt sett inte skapas öronvax, och där det inte finns mekanismer för örongången att själv transportera ut vaxet.
«Du ska inte sticka något längre in i örat än vad armbågarna skulle kunna komma in» är ett annat råd.
Man kan istället försiktigt tvätta bort öronvax som har kommit ut helt till det yttre örat med en trasa.
Smärtor från öronen
Har barnet smärtor från öronområdet, bör du undersöka om det handlar om inflammation i mellanörat. Detta är vanligt hos små barn och har ingenting med öronvax att göra.
Inflammationen sitter bakom trumhinnan i mellanörat. Vid öroninflammation kan det ibland komma gegg ut från örongången. Detta ska inte förväxlas med vax.
LÄS OCKSÅ: Detta är skillnaden mellan förkylning och influensa
Täta örongångar
Täta örongångar på grund av öronvax är ett vanligt besvär. I en studie hittade forskarna att 10% av alla barn, 5% av normala friska vuxna, upp till 60% av äldre på sjukhem hade täta örongångar på grund av öronvax, enligt nhi.no.
Täta örongångar på grund av öronvax leder till obehag och klåda. Det kan upplevas som smällar eller knäppningar i öronen, ofta när man tuggar, och barnet kan få en öronpropp. Denna propp kan bli konstant om vaxproppen stänger till helt. Dessutom kan barnet få nedsatt hörsel.
– Användning av olja (t.ex. revaxör), gärna hela natten igenom med en liten bumpullstuss helt ytterst kan smälta det mesta av öronvaxet, berättar Moxnes.
Men det enklaste är kanske att använda dig av den olja du har i hushållet, både matolja och jordnötsolja kan användas, och är enligt forskning lika effektivt som det du köper på apoteket.
Lägg barnet på sidan och häll några droppar i örongången. Ligg så i några minuter. Detta kommer ofta leda till att vaxet löser upp sig av sig själv, och kommer ut under de närmsta timmarna eller dagarna.
Exem i örongången
Några kan få värre problem om de har exem i öronen eller inflammation i örongången vilket ofta ger intensiv klåda och obehag. Örongångsexem är ingen ovanlig sjukdom och tillståndet är vanligast bland barn och ungdomar, bland simmare eller andra som håller på med vattenaktiviteter.
Läs mer om öronexem på 1177.se