Dessa bilder har du inte lov att dela

Bryter mot lagen utan att veta om det


Många föräldrar tycker att det är trevligt med ett gruppfoto som visar vem barnen gick tillsammans med i förskola eller skola.

Men om föräldrarna delar dessa gruppbilder i sociala medier, kan det kanske snart bli ett slut på denna tradition.

Fick klagomål från föräldrar

Aftonbladet berättar om förskolan Brisen i Luleå som efter klagomål från föräldrar valt att sluta med gruppfotograferingar.

Förskolechefen Sara Cervantes, berättar för Aftonbladet att de väljer att göra det eftersom dom inte kan kontrollera vad föräldrarna gör med bilderna.

– Den viktigaste orsaken är att bilderna sprids och att det finns föräldrar som av en eller annan orsak inte vill ha bilder av sina barn på nätet, säger chefen.

LÄS OCKSÅ: Dessa föräldrar delar lite för mycket på sociala medier

Bryter mot lagen

En del kanske tycker att det är en överdriven reaktion att sluta helt med klassfoto, men enligt Datainspektionen bryter faktiskt dessa föräldrar mot lagen.

– Ska du publicera en porträttbild på nätet behöver du alltid ha samtycke från den eller de som är avbildade innan du kan publicera det.

– Klassfoton som har bilder på flera barn, räknas som porträttbilder eftersom personerna är huvudmotivet, förklarar kommunikationsdirektör Ove Skåra från Datatilsynet i Norge.

– Detta gäller oavsett om bilderna pubilceras på sociala medier eller på andra nätsidor, tillägger han.

LÄS OCKSÅ: 8 tabbar föräldrar gör på Facebook

Bör påminna föräldrarna om reglerna

Skåra har förståelse för att en förskola väljer att sluta med fotografering på grund av detta, men säger att Datatilsynet får väldigt få anmälningar gällande detta problem. Det betyder dock inte att det inte är ett problem.

– Vi har intrycket att de flesta förskolor och skolor känner till problematiken och att de är noggranna med att använda samtyckesblanketter för dessa gruppbilder. Men det är nog därvärre väldigt mycket av det som publiceras som inte har fått samtycke.

– En del skolor och förskolor ordnar med fotografering, och de bör se till att påminna föräldrar om att dessa inte får publiceras på sociala medier utan samtycke, säger han.

LÄS OCKSÅ: Twittrar från livmodern

Datatilsynets råd till föräldrar

Gällande skolor och förskolor:

  • Ställ frågor om hur bilderna ska användas på nätet.
  • Ställ krav på vilken typ av bilder som tas.
  • Undvik porträtt och närbilder där barnen lätt kan identifieras.
  • Ställ krav på att bilderna läggs ut i så litet format att de inte kan användas vidare.
  • Var helt säker på att skolan och förskolan lägger ut identifierade bilder på en lösenordsskyddat plats.

Gällande dig själv:

  • Ifrågasätt varför du vill att bilderna läggs ut på nätet.
  • När du själv lägger ut bilder på dina barn, känn dig trygg i att bilderna visar barnen respekt och framställer dom på ett sätt som kan göra dom stolta och glada även när de blir större.

Källa: Datatilsynets vägledning "i beste mening", datainspektionen.se

FNs barnkonvention

ATT SÄGA SIN ÅSIKT OCH BLI HÖRD: Barnet har rätt att säga sin åsikt i allt som rör det, och barnens åsikt ska ha vikt.

RÄTT TILL PRIVATLIV: Barnet ska inte utsättas för villkorlig eller olovlig inblandning i sitt privatliv, i familjen, i hemmet eller i sin korrespondans. Det ska skyddas mot olovligt angrepp mot ära och omdömme.

/
stats