Få veckor efter förlossningen började problemen

Synne Charlotte (23) drabbades av ett problem få pratar om. Några få veckor efter att hon fött sin son fick hon stora finnar i ansikte, på hals och rygg.

Att graviditet och förlossning kan föra med sig många bekymmer är välkänt, men fortfarande upplevs många av dom som lite tabu.

Hudproblem passar in i den kategorin och trots att det inte är ett ovanligt bekymmer är det få som pratar om det.

Hade sällan oren hud innan

Synne Charlotte är nybliven mamma till lille Gabriel på sex månader. Innan hon blev gravid hade hon nästan aldrig några problem med huden.

Hon fick därför en mycket obehaglig överraskning när sonen bara var ett par veckor gammal.

— Huden blev helt jävlig, berättar hon. — Det kom överallt och det var inte bara finnar, utan riktigt stora bölder på hals, rygg, bröst och skuldror.

Köpte krämer för tusentals kronor

Synne Charlotte försökte ändra sin kosthållning för att se om det kunde ha någon inverkan. När det inte hjälpte tog hon kontakt med en hudspecialist på sjukhuset.

— Eftersom hon inte var läkare kunde hon bara ge mig ytliga behandlingar. Därför köpte jag krämer för 2700 kr som jag skulle prova i ca. 4-6 veckor. Krämerna tog slut och huden blev inte bättre, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Detta borde någon ha berättat för mig innan förlossningen

Fyra typer speciellt knutna till graviditet

Hudläkare Jon Langeland från Hudkliniken i Oslo, säger att det finns fyra förhållandevis ovanliga utslag som är speciellt knutna till graviditet och perioden omedelbart efter förlossning.

— De fyra är herpes gestationis, polymorft graviditetsutslag, graviditetsprurigo och kliande graviditetsfolikulit.

— Den första ger stora och utbredda vattenblåsor. De andra ger utbredda och framträdande utslag som kan vara mer genant på grund av att de syns väl och kliar mycket, förklarar hon.

LÄS OCKSÅ: Graviditetshormoner

Kan förvärra tidigare tillstånd

Dr. Langeland berättar att det dessutom kan förekomma andra utslag som kan bryta ut eller bli förvärrade i samband med graviditet och förlossning.

— Atopisk dermatit (barnexem) blir ofta värre, en del gånger komplicerat med ytlig hudinfektion och bakterier (gula stafylokocker), säger han.

— Talgkörtelsjukdomen rosacea bryter ganska ofta ut under graviditet och kan manifestera sig genom finnar/blemmor i ansiktet, på bröstet och ryggen. Psoriasis blir ofta bättre under graviditeten med försämring efteråt, tillägger han.

Amning försvårar behandling

Hudläkaren berättar att hänsyn till barnet gör det svårare att behandla de olika typerna utslag under graviditeten eller i amningsperioden.

— Både antibiotika och kortisonpreparat bör undvikas i tablettform och lokalbehandling behöver också utföras med försiktighet då t.ex. kortisonpreparat kan tas upp genom huden och påverka fostret eventuellt genom modersmjölk i samband med amning, säger Dr. Langeland.

LÄS OCKSÅ: När bör jag göra en GU?

Erbjöds starka mediciner

Till slut bestämde sig Charlotte för att ta kontakt med sin läkare. – När jag kom till läkaren tittade han bara på mig och skickade mig direkt vidare till hudläkare. "Detta är för kraftigt för att antibiotika ska hjälpa, så här behöver du få något starkare" sa han, berättar Synne Charlotte.

Hon hudläkaren fick hon erbjudande om att använda Isotretinoin. Då detta är en väldigt stark medicin behövde hon tänka på saken innan hon tackade ja.

– Pillren är skadliga för foster, kan ge depressioner och torka ut huden. Det var nästan en A4-sida med biverkningar, så jag behövde tänka ordentligt på saken innan jag gjorde mitt val, förklarar hon.

Synne Charlotte åkte sedan tillbaks till sin läkare för att försäkra sig om att hon inte var gravid eller hade några sjukdomar. Hon fick klarsignal och kunde börja medicinera.

LÄS OCKSÅ: Amningsdimma - Myt eller fakta?

Bra resultat

–Efter ca. två veckor märkte jag att huden började torka ut, men även att jag var tvungen att ha med vaselin överallt. Annars har jag haft tur som inte har fått några värre biverkningar, berättar hon.

Tre veckor på medicin har gett bra resultat. Synne Charlotte märker redan stor skillnad på ansiktet, rygg, bröst och skuldror.

Om ett par veckor ska hon på ny konsultation hos läkaren. – Därefter kommer jag få recept på piller i ca. 3-4 månader till. Då räknar hudläkaren med att det ska vara borta för gott, säger hon med ett leende.

/
stats