Klart du ska berömma ditt barn
De senaste åren har det från flera håll inom pedagogiken varit fokus på att föräldrar inte ska berömma sina barn på fel sätt. Att ge barnen återkoppling på att de är duktiga kommer att skapa prestationsångest senare i livet heter det. Men är det verkligen så?
— Den typen av råd saknar vetenskapligt belägg, säger David Eberhard.
Psykiatern och sexbarnspappan gav nyligen ut boken «Hur barnet tog makten», där han beskriver råden om att inte berömma barnen som «vansinnigt».
— Detta härstammar från individer som ideologiskt tycker att det är opassande, men det saknar helt och hållet stöd i vetenskapen.
Behöver väga sina ord på guldvåg
Ett exempel som ofta tas fram i denna diskussion är att föräldrar inte ska säga att barnen är duktiga på att rita. Istället rekommenderas de till att säga «jag blir så glad när du är stolt över det du har gjort» eller «jag ser att du har kul när du ritar».
Eberhard anser att sådana råg gör att föräldrar måste väga sina ord på guldvåg och det leder till att de måste spela teater för sina barn.
En uppfostringstaktik han anser att barnet garanterat kommer att genomskåda ganska snabbt.
— Denna tafatta skådespelarprestation kommer troligen bara göra barnet osäker och förvirrad, skriver han i boken.
LÄS OCKSÅ: Expertväldet har gått allt för långt
— Lyssna inte på experterna
Enligt honom är detta ett exempel på hur svårt det är att vara förälder idag, när man hela tiden ska följa råden från såkallade «experter».
— Att man inte ska berömma sina barn går ju emot all naturlig instinkt hos en förälder, säger han.
Genetik är viktigast
När det gäller detta att beröm kan ge prestationsångest hos barnen, tycker Eberhard att vad föräldrarna säger har väldigt liten betydelse för barn.
Eberhard stöder sig mot forskning (bland annat beskrivet i boken "The Nurture Assumption av Judith Rich Harris) som säger att ungefär femtio procent av det som skapar vår framtida personlighet, styrs av genetiken.
Tio procent styrs av uppväxtmiljön som föräldrarna har gett barnet, medan han anser att de övriga fyrtio procenten kommer från allmän uppväxt eller tillfälligheter.
— Föräldrar påverkar barnens egenskaper och temperament mest genom genitik. Annars är det miljömässiga faktorer som betyder något, säger han.
— Självklart kan en förälder stressa sina barn och vara opassande i en del situationer, men det händer inte för att man säger att de har målat en fin teckning!
LÄS OCKSÅ: 10 lögner du berättar för dina barn
— Gör inte om allt till en prestation
Barnpsykolog och författare Elisabeth Gerhardsen är en av dom som är oeniga med Eberhard. Hon är angelägen om att föräldrar ska vara försiktiga med att göra om allt till prestationer.
— Om barnet gör saker för att det har trevligt, till exempel klättrar, åker skridskor eller liknande, och säger «Se på mig!». Då bör inte föräldern på ren ryggmärgsreflex svara «Så duktig du är!», säger hon.
— Man kan istället säga att det ser roligt ut, fråga om det kittlar i magen eller på andra sätt ge barnet uppmärksamhet utan att göra om alltihop till en prestation.
Sunt förnuft
Gerhardsen tycker att det kanske inte finns vetenskapligt belägg för att säga att föräldrar på detta sätt kan skapa prestationsångest hos sina barn, men hon anser att det är sunt förnuft och en erfarenhet hon har fått efter många år i yrket.
Hon hänvisar också till studier som visar att man kan «byta ut» motivationen hos barn. Här gjordes ett försök där barnen blev belönade efter hur mycket de ritade.
— Medan de fick belöning ritade de självklart mycket, men när belöningen togs bort ritade de mindre än någonsin. Det intressanta är att det blev en varaktig nedgång i hur mycket barnen ritade, eftersom de tappade den motivation de hade innan belöningen sattes in.
— Det visar att man kan förstöra skaparglädjen och den trevliga känslan barnen har när de gör saker för att de tycker om det.
LÄS OCKSÅ: Föräldrar belönar med kakor och glass
Okej att använda «duktig» då och då
Även om hon uppmanar föräldrar till att hitta alternativa sätt att berömma sina barn, tycker hon inte man ska sluta säga att barnet är duktig.
— Om de har lyckats med något som de försökt med länge, gör som du säger, är snäll mot sina syskon, klär på sig själv och så vidare, så är det helt okej. Men gör inte om allt trevligt till duktigt, säger hon.