5:2 dieten – Inte för dig!
Bantningskuren rosas till skyarna, men för en del är denna diet rent av skadlig.
Olika bantningsmetoder och dieter florerar, men de senaste månaderna har 5:2-dieten blivit ordentligt omtalad i medier. 5:2-dieten går ut på att begränsa kaloriintaget genom en halvfasta två dagar i veckan. Maximalt intag dessa två dagar är 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män. Metoden är enkel och effektiv om man vill gå ner i vikt, men experterna är bekymrade.
Dessa avråds dieten:
- Gravida
- Ammande
- Barn och unga
- Personer med ansträngt förhållande till mat och kropp
- Personer med sjukdom bör rådgöra med läkare
Gravida: Nej, nej och åter nej.
Alla experter som Mammasidan har pratat med är entydiga: Gravida ska inte banta!
Professor Kristin Reimers Kardel, vid avdelningen Näring och näringsbiologi på Universitetet i Oslo, avråder å det starkaste 5:2 dieten för gravida.
– Graviditeten är inte en tidpunkt för att banta. Så är det bara! Sund kosthållning och fysisk aktivitet är målet under graviditeten. Om man följer 5:2 dieten ska man fasta på 500 kalorier två dagar varje vecka. Det kan skada fostret, säger hon.
Hon får stöd av klinisk näringsfysiolog Tine Sundfør, som också varnar gravida för att följa dieten.
– Vi har inte tillräckligt med forskning som säger om 5:2 dieten kan påverka fostret. Vi vet inte om ojämnt näringsintag och fasta kan skada fostret, och därför bör man vara försiktig. När man är gravid är det inte rätt tidpunkt att börja banta och inga gravida bör generellt rekommenderas detta.
Helle G. Bornstein är aktuell med boken «Smart mamma» som fokuserar på träning, livsstil och kosthållning under och efter graviditeten. Hon anser att gravida istället bör fokusera på att få i sig rätt näring för sig och barnet i magen och göra små sunda val i vardagen, istället för att banta.
– Även med tanke på att formen kan variera och svänga genom en graviditet och till exempel kan matlusten vara dålig de första månaderna och då är det viktigt att fokusera på att få i sig bra näring när man väl äter, istället för att lägga energi på en diet.
LÄS OCKSÅ: Jag kommer aldrig gå ner i vikt!
Så mycket ska gravida öka i vikt:
– Graviditet och amningsperiod är en bra anledning för att inarbeta bra kostvanor för hela familjen. Men varken gravida eller ammande bör banta, säger avdelningsdirektör Henriette Øien vid norska Helsedirektoratatet.– I motsats rekommenderas gravida en kontrollerad viktökning.
– Alla gravida bör gå upp i vikt under graviditeten för att barnet ska få den bästa möjliga starten i livet. Hur mycket en gravid bör gå upp i vikt beror på dock på om mamman var överviktig innan graviditeten, säger Øyen och visar uppdaterade riktlinjer från USA:
- Kvinnor som har övervikt (BMI 25,0-29,9) bör gå upp 7-11 kg
- Kvinnor som har fetma (BMI >= 30,0) bör gå upp 5-9 kg
- Normalviktiga och särskilt underviktiga kvinnor bör gå upp mer.
Källa: Institute of Medicine
Ammande: Håll dig borta från 5:2
Först en bra nyhet för dig som vill gå ner i vikt.
– Det är naturligt att gå ner i vikt under amningsperioden eftersom det krävs extra energi för att producera mjölk. Generellt gäller det att ju mer och ju längre en kvinna ammar, ju mer går hon ner i vikt. En sund kosthållning och fysisk aktivitet kommer att göra att mamma gradvis går ner i vikt samtidigt som hon producerar tillräckligt med mjölk av hög kvalitet. Kvinnor som fullammar till sex månader går ner mer i vikt än kvinnor som börjar med tilläggskost tillsammans med modersmjölk från 4 månader, berättar Øien.
Men även om du går ner i vikt naturligt, bör du som ammar ändå inte genomföra en hård bantningskur.
– Ammande bör inte aktivt banta under amningsperioden, bland annat eftersom det frigör miljögifter från fettvävnaden som överförs till mjölken, säger Øien.
Hon får stöd från Reimers Kardel:
– Det är inte tidpunkten för en dramatisk bantning med kraftig reduktion av kalorier eller som innebär ensidig mat när man ammar. En förnuftig kosthållning och ökad fysisk aktivitet fungerar bäst. Ska man gå ner i vikt ska man undvika kalorität mat och mat utan viktiga näringsämnen, som till exempel godis.
Kan ge mindre mjölk
Näringsfysiolog Sundfør berättar att för litet näringsintag kan medföra mindre mjölk.
– Detta har vi sett flera exempel på. Dessutom finns det ingen dokumentation på hur två dagars fasta i veckan kommer påverka mjölkproduktionen och näringsinnehållet i mjölken.
Sundfør uppmanar också till generell försiktighet när det gäller bantning speciellt vid amning.
– Att gå ner de kilon du gick upp medan du var gravid kan du gott göra medan du ammar. Men att gå ner «gamla kilon» som du hade innan du blev gravid bör du vänta med till efter amningsperioden. Orsaken till det är att vid bantning kommer du frigöra miljögifter som ligger lagrat i gammal fettvävnad.
Kan trigga ätstörningar
Tine Sundfør varnar unga flickor, och speciellt personer med ett ansträngt förhållande till mat och kropp som antingen har eller har haft ätstörningar, för en sådan diet.
– Jag har dessvärre sett många exempel från mottagningen på att olika hårda dieter kan vara en trigger tillsammans med andra faktorer för att öka risken för ätstörningar. Det är inte bra eftersom det ger ett intryck av att 500 kalorier om dagen är sund kosthållning. Det är faktiskt lite under ¼ av det en flicka faktiskt behöver under en dag och kommer vara ALLDELES för lite över tid, avslutar Sundfør.
5:2-dieten – faktaDieten går ut på att begränsa kaloriintaget genom en halvfasta två dagar i veckan. De två dagarna ska maximalt intag vara 500 kalorier per dag för kvinnor, 600 kalorier för män. Det utgör cirka en fjärdedel av normalt dagsbehov. De två fastedagarna kan man också äta vanlig mat som fisk, kycklingfilé, grönsaker och keso på grund av behovet av proteiner. Det första som händer när du börjar med 5:2 dieten är att magen blir mindre. Därefter går du ner ca. ett kilo i veckan. Det är resultatet när du följer 5:2-dieten, som baseras på att du har två hårda bantningsdagar i veckan. Dieten blev populär i Storbritannien efter ett dokumentärprogram på BBC2 Eat, Fast and Live Longer. Programmet visades senare i många länder. Källa. Wikipedia |