När bör jag göra en GU?
En gynekologisk undersökning är nog någonting som ingen ser fram emot, men dessa symptom bör få dig att beställa en tid!
Cellprov – Viktigt för alla kvinnor 23-60 år
– Det finns egentligen inte några riktlinjer för hur ofta kvinnor bör göra GU. Det har blivit så att kvinnor undersöks i samband med cellprovtagning från livmoderhalsen, som rekommenderas vart tredje år i åldersgruppen 25-69 år, säger Gynekologen Kristina Hernborg Johannessen till Mammasidan.se. Hon har lång erfarenhet som gynekolog.
Enligt cancerregistret är syftet med cellprovtagningen att reducera förekomst och dödlighet av livmoderhalscancer genom att identifiera och behandla förstadier till cancer på ett tidigt stadium, innan det utvecklas till cancer.
Hälften av kvinnorna som drabbas av livmoderhalscancer har inte tagit cellprovet de senaste tre åren. Detta är en form av cancer som även drabbar unga kvinnor.
Kvinnor får en påminnelse när det har gått tre år sedan senaste provtagningen. När man fyllt 50 år kommer kallelsen vart femte år. De som fyller 23 får information om provtagningen från landstinget.
Cellprovet tas i samband med en undersökning. Undersökningen tar några få minuter och kan förknippas med obehag. Cellprovet tas med spatel och borste och ett par celler från livmoderhalsen skrapas ut.
– Denna undersökning görs hos barnmorskan. Om det är problem med provtagning eller om kvinnan har symptom hänvisas man till specialist.
Efter 60 år finns det ingen orsak att göra en GU, om kvinnan är utan gynekologiska symptom.
LÄS OCKSÅ: Kliar det?
Cellprov från livmoderhalsen – så förbereder du dig
|
Var uppmärksam på dessa symptom
Har men dessa symptom bör man göra en GU, förtydligar gynekologen.
- Blödningar efter samlag i alla åldrar.
- Långvariga blödningar eller väldigt oregelbundna blödningar.
- Uttalade menstruationssmärtor, smärtor mellan menstruation och smärtor vid samlag.
- Mer än 6 månader utan menstruation.
- Framfall av slida och/eller livmoder.
- Långvarig klåda eller känslighet.
- Urinläckage.
- Press över urinblåsan och svullnad kan vara första tecken på svulst i äggstock.
- Hos kvinnor som har slutat menstruera, (postmenopausale), ska varje blödning undersökas. Och vanligtvis behövs specialistundersökning.
– För kvinnor under 23 år kan det vara aktuellt för barnmorskan att undersöka kvinnan för att ta ett Klamydiatest eller undersökning på grund av gynekologiska symptom. Barnmorskan undersöker och överväger om han eller hon kan behandla patienten själv, om inte hänvisas det till specialist, säger Hernborg Johannessen.
LÄS OCKSÅ: PCOS – kvinnosjukdomen få känner till
GU för gravida och nyförlösta
– Så länge mamman är frisk är det inte nödvändigt med GU under graviditeten. Tidigare gjorde läkarna det för att bekräfta graviditet och eventuellt avgöra hur långt gången kvinnan var. Detta görs med graviditetstest och ultraljud idag, berättar barnmorskan Kristina Jacobsen för Mammasidan.
Efter förlossningen kan det också vara aktuellt att göra en ny GU.
– På sjukhuset tittar ofta barnmorskan på stygnen om mamman har sprickor och blivit sydd, innan hon åker hem. Det är inte precis en GU, utan en ”titt” på stygnen, säger barnmorskan.
– Det rekommenderas en 6 veckors kontroll, men om mamman inte har sprickor som har sytts så är det inte alltid som man gör en GU. Det varierar lite.
LÄS OCKSÅ: Efter förlossningen – detta händer med kroppen
Cellproverna och graviditet
Men vad händer med cellprovet – kan man ta det om man är gravid?
Det är inte nödvändigt att ta ett prov i samband med graviditet eller sexveckorskontroll, om du har haft en normal cellprovtagning under de senaste tre åren. Är det mer än två och ett halvt år sedan, är det bättre att ta ett cellprov under graviditeten än att vänta tills efter förlossningen. Om det är tre år sedan senaste provtagningen, och du är i andra eller tredje trimestern vid första kontrollen, skjuts cellprovtagningen fram till sexveckorskontrollen.