Fotvårtor i familjen?
Försvinner av sig själv, men det kan ta flera månader.
Har det dykt upp en liten, hård knuta på barnets fot eller kanske hand? Då är det antagligen en vårta.
Vårtor är plågsamma, men helt ofarliga och de allra flesta av oss kommer någon gång i livet få en eller flera vårtor på händerna, fötterna eller andra platser på kroppen.
Vårtor är först och främst ett problem bland barn, men vuxna kan också få det. Detta säger man beror på att de allra flesta vuxna har fått antikroppar mot viruset som ger vårtor.
Det betyder ändå inte att du är hundra procent säker mot smitta om ditt barn har fått en vårta.
LÄS OCKSÅ: Barnsjukdomar
Beror på virus
Vårtor är utväxter på huden och man säger att det beror på virus. Enligt Åse Storfjell-Olven, farmaceut, tillhör vårtviruset virusgruppen papillomavirus, som det finns över 150 olika varianter av.
– I hudområdet där viruset befinner sig blir huden tjock och grov, och en hudfärgad knuta med ojämn flata dyker upp.
Vårtor smittar vid direktkontakt mellan personer eller via saker som har fått viruset på sig. Storfjell-Olven berättar att ett klassiskt exempel på ett ställe man kan bli smittad på är i simhallen.
Smittar via omklädningsrum eller badanläggning
Fotvårtor smittar vid direkt kontaktsmitta från person till person, eller indirekt kontaktsmitta genom golv i garderober, duschrum och badhus.
– Går du barfota på ett offentligt ställe där många går utan skor och strumpor är chansen stor att du kan bli smittad av viruset. Simhallen och gymnastiksalen i skolan är ett bra exempel på ett sådant ställe, säger Storfjell-Olven.
– Det är speciellt barn i skolålder som är mest utsatta för att få vårtor. Dessutom är flickor något oftare utsatta än pojkar, förklarar hon.
LÄS OCKSÅ:Kliar det?
Försvinner av sig själv
Om ditt barn har fått en vårta finns det ingen orsak till panik. Vårtor hos barn försvinner av sig själv så snart kroppen har utvecklat immunitet mot viruset som har orsakat dom. Men det kan ta tid.
De flesta vårtor försvinner av sig själv inom 1-2 år, enligt norska folkhälsoinstitutet.
Vårtor hos barn behöver inte behandlas om de inte är plågsamma. Men många föräldrar önskar kanske att de ska försvinna fortare än de gör av sig själv, då barnens vårtor kan smitta över på andra familjemedlemmar.
Om man ska behandla vårtorna kan man använda ett vårtmedel, gel eller lösning som innehåller salicylsprit. Detta medel fås utan recept på apoteket. De angripna områdena ska blötgöras innan behandling. Vid utebliven effekt kan skrapning eller frysning utföras hos de flesta vårdcentraler eller hos specialist, skriver Folkhälsoinstitutet.
Så förebygger du smitta
Gå inte barfota i omklädningsrum och gemensamma duschar.
– Använd strumpor och fotbeklädnad vid träning i publik anläggning. Rengör dusch och bad väl, rekommenderar Folkhälsoinstitutet.
Vid större utbrott i skolor rekommenderar Folkhälsoinstitutet att föräldrar får skriftlig information från skolan där alla uppmanas att behandla barnens fotvårtor.
LÄS OCKSÅ: Barnläkarens checklista vid feber