10 lögner du berättar för dina barn
Hur många av dessa lögner berättar du för dina barn?
Oavsett om man försöker hålla en ärlighets-policy och alltid talar sanning till sina barn, så kommer det automatiskt en och annan lögn här och där. Vi använder oss gärna av små vita lögner för att undvika obehagliga situationer och för att skydda våra barn.
Vilka typiska saker ljuger vi om till våra barn? Mammasidan har samlat en knippe vanliga föräldralögner från vårt forum och utsagor från kvinnor som många säkert kommer känna igen sig i.
1. Hälsolögner
En typ av lögn som föräldrar har väldigt lätt för att ta till är alla de vi använder oss av i ett försök att göra våra barn hälsosammare. Vi nekar stenhårt till att det finns läsk eller godis i huset, men så snart barnen har lagt sig hämtas påsen med chokladbitar fram ur skåpet. Chokladen har kanske en bismak av dåligt samvete, men vi vill ju inte ha ohälsosamma barn med hål i tänderna – eller hur?
Typiska hälsolögner:
"När glassbilen spelar musik betyder det att den har slut på glass."
"Ät kanterna på din smörgås så får du en vacker sångröst"
"Om du vill bli lika stor och stark som pappa, måste du äta din broccoli"
"Ärtor är egentligen gröna popcorn"
LÄS OCKSÅ: fem matvaror barn älskar att hata
2. Skydda-oss-själva-lögner
Ibland väljer vi att ljuga för att skydda oss själva och för att upprätthålla barnens bild av oss som ”perfekta föräldrar”. Alla vet ju att barn kan vara brutalt ärliga och tycka om att dela sin kunskap med andra. Därför kan det ibland vara bäst att hålla dom på ett ”need to know basis” för att undvika att barnet sprider säkerhetsstämplad information om oss på förskolan, skolan eller – hemska tanke – till våra egna föräldrar!
Ibland kan det vara för att täcka över vår egen osäkerhet, för vi inte kan svaret på en fråga eller för att det helt enkelt är något vi inte har lust att ögra.
Typiska skydda-oss-själva-lögner
”Nej, det är halsmedicin” (som svar på frågan ”Vad har du i munnen mamma, är det godis?)
”Mamma ska bara gå en liten promenad” (...för att smygröka)
”Nej, kära du, du får inte smaka. Detta är mamma-dricka förstår du” (även känt som vitt vin)
”Mamma har migrän ikväll och måste vila lite på soffan” (istället för att åka på familjemiddag hos svärföräldrarna)
3. Undvika-totalt-sammanbrotts-lögner
Detta är ofta lögner vi använder för att undvika offentliga utbrott. När du är på väg ut från köpcentrumet och barnet vill köra tiokronors-bilen, väljer du att säga att du inte har några mynt. En liten snabb lögn kan vara det enkla valet istället för ett rent nej (som du av erfarenhet vet kommer efterföljas med mer tjat). I denna kategori hittar vi också lögner som vi använder oss av när det är något vi vill uppnå och inga andra metoder fungerar.
Typiska undvika-totalt-sammanbrotts-lögner:
"Det fanns ingen oboy på affären"
"Nej, Leklandet är stängt idag"
"Man får inte använda blöjor i djurparken, så du måste sluta med blöjor innan vi ska dit i sommar"
"Alla barn på förskolan väntar på dig, kom så skyndar vi oss"
4. Multitasking-lögner
Denna sorts lögn verkar bli mer vanlig i dagens samhälle. Vi föräldrar har så mycket vi gärna skulle vilja göra att vi inbillar oss att vi kan klara av att göra flera saker samtidigt. Ibland är det lättare att låtsas som om du ser på barn-tv tillsammans med ditt barn, medan du egentligen svarar på ett e-mail på telefonen.
Typiska multitasking-lögner:
"Jag kommer om en minut"
"Jag lyssnar"
"Jag ser"
LÄS OCKSÅ: 7 tips som gör potträningen till en lek
5. Skydda mot otäckheter-lögner
Att ljuga för ditt barn är inte lätt och inte alltid rätt, men att skydda barn mot otäckheter är nog ett av de mest accepterade sätten och vanligaste sättet att ljuga på. Det är mycket barn inte behöver få veta och i de flesta fall låter vi barnen få höra sanningen allt eftersom dom blir äldre.
Typiska skydda mot otäckheter-lögner:
"Den sover nog bara" (död fågel vid vägkanten)
"Mormor och morfar är i himlen" (trots att du själv inte är religiös)
"Nalle har åkt på besök till sin nalle-familj" (när favoritleksaken är puts väck)
6. Bevara barnens oskuld-lögner
Den här typen av lögner påminner om lögnerna vi använder för att bespara våra barn otäckheter. Men i denna kategori hittar vi också typiska lögner som vi använder till barnen för att vi helt enkelt är för generade för att säga sanningen.
Typiska bevara barnens oskuld-lögner:
"Mannen sjunger bara för att han är glad, kära vän" (...och för att han är stupfull!)
"Sex är något som händer mellan två vuxna som tycker om varandra"
"Barn tillverkas på fabriker"
7. Skrämsellögner
De flesta föräldrar jobbar för att lära sina barn att inte ljuga. Därför är det tämligen ironiskt aatt många återkommande föräldralögner är sådana som vi själva har lärt oss av våra föräldrar och glatt för vidare till nästa generation! Detta är ofta skrämsellögner som är så ”far-out” att barnen som tur är (förhoppningsvis!) kommer på sanningen allt eftersom de växer upp.
Typiska skrämsellögner:
"Om du fortsätter att göra sådana grimaser kan ditt ansikte bli så för alltid"
"Om du ser för mycket på tv kommer du få fyrkantiga ögon"
"Om du sväljer tuggummit stannar det i din mage i sju år"
"Om du inte städar ditt rum börjar dina leksaker leva och smiter iväg på natten"
8. Bespara-barnens-känslor-lögner
Detta är kategorin för de många lögner vi säger för att vara snälla. Även om du kanske innerst inne har en dröm om att minstingen ska sluta spela fiol så uppmuntrar och berömmer du honom samtidigt som du använder öronproppar. Du vill ju ge honom tro på sig själv och skydda honom mot realiteten om att han knappast blir nästa Arve Tellefsen.
Typiska bespara-barnens-känslor-lögner:
"Vilken jättefin toarullegubbe"
"Klart jag ser att du ritat en hund!"
"Det blev oavgjort!"
"Haha, den var rolig"
LÄS OCKSÅ: Mindfulness- så blir du mer närvarande i barnens liv
9. Säkerhetslögner
Väldigt många föräldralögner bottnar i att vi bara vill ta väl hand om våra barn. En del lögner kommer därför som ett resultat av vår egen rädsla, och så är det ibland bara lättare att använda en vit lögn istället för att berätta hur saker och ting verkligen hänger ihop...
Typiska säkerhetslögner:
"Bilen startar inte förens alla har tagit på sig säkerhetsbältet"
"Om du inte kommer nu, går jag utan dig!"
10. Traditionslögner
Du har säkert hört historier om föräldrar som har gjort tomtens fotspår i snön, ringt med bjällror (ljud från tomtefars släde) och som har strött aska på golvet framför öppna spisen (”ojdå, här har visst tomten varit på besök”). En del föräldrar går ”all in° för att bevara lögnen om tomten, tandfeen och påskharen. Samtidigt som det är en trevlig tradition att ljuga om tomten som skapar spänning hos barnen, används han också som ett sätt att hålla kontroll på barnen.
Typiska traditionslögner:
"Nu måste du uppföra dig. Tomten kommer bara med julklappar till snälla barn"
"Tandfeen kommer inte förens du har somnat"
"Om du inte är duktig på att borsta dina tänder så kommer Karius och Baktus"
Pedagogen: Ju ärligare, ju bättre– Om det blir en vana för föräldrarna att vrida på eller undvika sanningen, bör man fråga sig själv varför. Man kan fint förklara för barn att de inte får glass eller godis, eller att man inte har någon möjlighet att åka till leklandet. Därefter måste man förhålla sig till barnens ilska och besvikelse, säger han. Många föräldrar använder ”nödlögner” i bästa välmening, till exempel för att skydda dom mot saker som kan upplevas svåra. Barn kan, och bör också lära sig förhålla sig till att djur och människor dör. Det är en del av livet och naturen, och det är viktigt att prata om det med barnet. Det är inte nödvändigtvis enkelt, men det hjälper inte att låta bli att förhålla sig till det, kanske utom på väldigt kort sikt. Ju ärligare man är, ju bättre. Men det är såklart en fördel att ta hänsyn till sättet man förklarar saker på, anpassa till barnets ålder och mogenhetsnivå, och ta gärna utgångspunkt i det barnet själv frågar om och är intresserad av att veta, om man ska prata om jobbiga saker, avslutar pedagogen. |
Vad ljuger du om?
Känner du igen dig i något?
Diskutera: Vad ljuger du om för barnet?