Detta är viktigare att kolla än hur hög febern är

Var kommer febern ifrån? Se barnläkarens checklista


De flesta småbarnsfamiljer stiftar ingående bekantskap med infektionssjukdomar, och ibland upplevs det som om förkylningarna och omgångssjukdomar går på rundgång mellan barn och vuxna. Och med sjukdom följer feber.

Barnläkare Håvard Skjärvik understryler att föräldrar bör vara mer uppmärksamma på barnets allmäntillstånd istället för på feber.

– Se på barnet – verkar det sjukt? Låt detta vara mer avgörande i din värdering av hur sjukt barnet är istället för febermätningen, rekommenderar han. – Feber i sig är sällan farligt och graden av feber hänger nödvändigtvis inte ihop med graden av allvar.

Akutläkare ska ta bekymrade föräldrar på allvar

– En del uppfattar feber som farligt i sig själv, men det är viktigt att förtydliga att feber är ett tecken på sjukdom, och det är sjukdomen i sig själv som man eventuellt ska oroa sig för. Feber runt 39 är en normal kroppslig reaktion på infektion, och man tänker sig att immunförsvaret fungerar bättre då, säger hon.

– Är föräldrar för oroliga för feber och kontaktar akuten i onödan?

Hermansen tycker att det varierar hur bekymrade föräldrar är för barn med feber. Graden av oro bygger på egna erfarenheter och upplevelser. Vilket nätverk man har kan också variera och påverka berättar läkaren.

– När akutläkare kontaktas beror det på en oro. Det ska akutläkaren kunna hantera. Men det är ofta som det räcker med råd och information, inte nödvändigt möte och undersökning.

– Föräldrar känner sina barn bäst. När barnet uppfattas som sjukt bör läkare kontaktas. Feber upp till 40 i är i sig själv inte något bekymmer om barnet är någorlunda i form. Vid feber hos de allra minsta (under 3 mån) ska man alltid kontakta läkare, samt om det tillkommer andra symptom, som andningssvårigheter, avsaknad av urin och andra allvarliga symptom, avslutar Hermansen.

LÄS OCKSÅ: Barnsjukdomar

Tre checkpunkter för föräldrar:

Barnläkaren lyfter tre punkter som föräldrar bör vara medvetna om ifall barnet har feber:

1.Var kommer febern ifrån?

Feber är inte i sig själv en sjukdom, men är symptom på sjukdom. Föräldrar bör fråga sig VAR febern kommer ifrån.

Om barnet är förkylt och har symptom på luftvägsinfektion, kan det vara förklaringen på febern. Om det har diarré och kräks kommer febern från en infektion i magregionen.

Det är ofta infektioner som går över av sig själv och man behöver vanligtvis inte uppsöka läkare.

Lite värre är det ofta att förstå var febern kommer ifrån om barnet har en urinvägsinfektion, enligt Skjärvik. Diffusa magsmärtor och svidande vid urinering kan vara symptom.

– Man bör vara lite extra uppmärksam om barnet har feber och du inte förstår var febern kommer ifrån, säger Skjärvik.

2. Hur är barnets allmäntillstånd?

– Detta är en mycket viktigare information för föräldrar och läkare, än hur hög febern är. Verkar barnet väldigt sjukt, är det viktigare att förhålla sig till det än att mäta feber, berättar barnläkaren.

Kontakta läkare när barnet har feber och...

  • är svårt att väcka på tider det normalt är vaken
  • gråter sammanhängande, mer högfrekvent eller svagare än normalt
  • blek/blå hudfärg
  • slemhinnorna i munnen är torra
  • kissar sällan eller klagar över att det gör ont att kissa
  • andas snabbare än 60 gånger i minuten eller har stönande andning
  • kämpar med andningen (jobbar med magen eller att huden drar sig in mellan revbenen)
  • kräks grön galla

Källa: nhi.no

3.Varaktighet

Skjärvik tycker att det finns orsak att kolla lite extra om febern varar längre än 4-5 dagar.

– Feber längre än det kan ge misstanke om bakteriell infektion. Det kan till exempel vara en halsinfektion eller annan infektion som behöver behandling. Då bör man ta med barnet till läkare, tydliggör barnläkaren.

LÄS OCKSÅ: 16 orsaker till bebisens gråt

/
stats