7 tips som gör potträningen till en lek

Har du försökt med ”allt” för att få ditt barn att sluta med blöja? Svara inte ja innan du även har provat dessa metoder!


Den varma årstiden är högsäsong för potträning, men det är inte alltid som övergången är lika snabb och smärtfri som man kanske skulle önska.

Här är 7 tips som gör det roligare för dom små:

#1: Egna pottböcker

Ett problem för många är att barnet inte sitter länge nog på pottan för att kunna utföra varken nummer ett eller nummer två. Men om man gör potträningen till en riktig mysstund kan barnet sitta där länge. Ett varmt och skönt badrumsgolv som det är härligt att sätta ”fossingarna” på och ett par favoritböcker kan göra susen. En del barn vill läsa själva och njuta av privatlivets lugn, medan andra vill att du läser för dom.

För att göra det extra attraktivt kan du ha några böcker som det bara är tillåtet att läsa när man sitter på pottan. Det finns många roliga barnböcker som kan passa utmärkt som toalettlektyr för de små . Till exempel ”Äntligen bajs!” av Camilla Lundsten, ”Bajs!” av Stephanie Blake och ”Den lilla mulvaden som ville veta vem som hade bajsat på hans huvud” av Werner Holzwarth.

Det finns även två böcker som heter ”Go´jentas pottebok” och ”Go´guttens pottebok” av Dawn Sirett. Dessa har varsin liten historia och fotografier av flickor/pojkar som går på toaletten och pottan. Dessutom innehåller dom fina klistermärken som man kan ge i belöning till barnet.

LÄS OCKSÅ: Sluta med napp

#2: Sjung en liten pott-trall

Är ditt barn förtjust i sång och musik? Då kan det vara ett smart trick att låta potträningen få en egen liten ”visa”. Hitta en rolig sång eller melodi som du vet att barnet tycker om sedan tidigare och sjung den varje gång han/hon sitter på pottan.

Ett förslag på sång är Toalett – Bajsballad som är en låt ifrån tv-serien Tunggung. Den är helt klart passande vid det här tillfället. För er som inte känner igen sången börjar den med: ” Hej då, min bajskorv, nu har jag bajsat klart. Nu ska jag spola och du försvinner snart. Och kanske blir du till en kokt med brö i en bajskorvkiosk."

Avsluta gärna med en ordentlig applåd när det kommer en liten skvätt i pottan. Tanken är att barnet ska förknippa pottan med något väldigt positivt (och roligt!) och därmed få lust att använda den varje gång – istället för att välja att göra det nödvändiga i blöjan.

#3: Investera i en specialpotta

Det kan vara smart att köpa en rolig potta som barnet ser fram emot att sätta sig på – och pott-urvalet är större än man kan tro. Det finns allt från pottor som ser ut som en leksak till pottor med eget iPad-stativ! Det sistnämnda går inte att köpa här i landet ännu, och det kanske är lika bra?

Några av de mest populära pottorna avger ljud och musik när det kommer något i dom. Detta ska motivera barnet att komma tillbaks gång på gång. En del pottor kan även sättas på toalettstolen för att göra övergången till toaletten enklare och en del kan göras om till ring när pottan inte längre är nödvändig.

Om du redan har en liten tråkig och vanlig potta och inte är så intresserad av att köpa en ny – kan du låta ditt barn få glädjen att dekorera den själv med fina klistermärken.

LÄS OCKSÅ: Potträning – börja vid 18 månaders ålder

#4: Låt barnet få köpa tuffa trosor

En del tycker att dagens blöjor är för bekväma och att det inte ger barnet någon motivation att sluta göra sitt i blöjan. Därför kan det ibland fungera bäst att bara sluta med blöjan och istället vara förberedd att ta den extra omgången tvätt som det kommer innebära.

Har du många filtar och textilier i huset kan det vara en fördel att ta bort dom i den inledande fasen. Extra jobb för oss, men då kommer i alla fall barnet uppleva att det är obehagligt att gå med våta underkläder. Men var observant på att du på inget vis straffar eller ger barnet negativ feedback när det kommer något i trosan. Se också till att ha regelbundna toalettbesök för att minimera antalet olyckor.

LÄS OCKSÅ: Så leker du med din bebis

Om du inte är helt redo att sluta med blöja på natten kan du köpa så kallade ”Trosblöjor” som håller inne fuktigheten men som inte tar bort känslan av våt blöja. Kalla det gärna ”Pyjamastrosa” eller något som gör att barnet förstår varför man inte kan använda den på dagtid.

Många av dom stora butikskedjorna har underkläder med motiv som säkert faller de små i smaken. Här kan man få allt från trosor med vackra prinsessor till tuffa superhjältar. Ta med minstingen på shopping och låt barnet själv få välja ut vad det vill ha. Att vara stor är en bra motivation för att sluta med blöja!

#5: Få sällskap av en liten vän!

Har ditt barn en favoritnalle eller docka som följer med överallt? Då måste ju självklart även den få vara med på toaletten! Köp en dockpotta som nallebjörn eller dockan kan sitta på och placera den vid sidan av minstingens potta.

Ett alternativ är att du ger ditt barn en babydocka som kan kissa själv (finns även i pojkversion!) och låter ditt barn få leka mycket med dockan i god tid innan ni börjar potträningen. På det sättet kommer ditt barn vara mentalt förberedd och förknippar pottan med något positivt.

#6: Träffsäkerhet är en dygd

En del pojkar väljer att stå istället för att sitta, men det här med att sikta rätt är inte alltid lika lätt. En sak de flesta pojkar responderar bra på, är när utmaningar görs om till ett spel – som att skjuta när det blinkar. Sätt små ”objekt” nederst på insidan av toaletten, som pojken kan ha som mål att träffa med strålen. Det är självklart viktigt att hitta saker som inte kommer täppa igen rören om de sköljs ner. Det kan till exempel vara små ”kladd” av rakskum eller puffat ris.

Detta är otvivelaktigt ett tämligen otraditionellt sätt att angripa saken på, men om det fungerar kommer du kunna glädjas över att du sparat otaliga timmar när det gäller toalettstädning under åren som kommer!

LÄS OCKSÅ: Blöjor med inbyggt larm

#7: Ren och skär belöning

Om du har provat med massor av beröm, sjungit otaliga sånger och gett stående applåder – men det har ändå inte fungerat för ditt barn, kan du gå drastiskt tillväga och införa premiering. Då är det viktigt att inte ”skjuta sig själv i foten” genom att införa så häftiga premier att barnet behöver avvänjas från själva premieringen när målet med potträningen är uppnådd. Metoden går nämligen ut på att bara ge barnet premier i uppstartsfasen, och när barnet allt eftersom klarar av detta ska belöningen upphöra.

Ett sätt att göra det på är att belöna med klistermärken på ett ”toalettschema” eller i en egen ”pottbok”. Låt barnet välja ett klistermärke och klistra upp det själv. Du kan eventuellt också låta barnet få en extra premie när det uppnått fem klistermärken, men det är viktigt att du inte gör det för komplicerat.

/
stats