Kräkningar hos bebisar - allt du behöver veta

Att bebisar kräks är normalt och händer med jämna mellanrum men vet du varför det förekommer så ofta? Här är allt du behöver veta om små bebisars kräkningar!


Du har säkert upplevt det själv, att du och din partner ska på middag med vänner eller familj och precis innan ni ska ut genom dörren kräks den lilla över hela sig, och dessutom också över dig.

När bebisen har ätit mycket

Att bebisen kräks är helt normalt. Alla barn kräks, en del mer än andra.

Bebisar kräks ofta små mängder när de rapar eller efter att de har ätit och ofta handlar det om att barnet har ätit för mycket.

– En del barn äter stora portioner och kan också lättare kräkas på grund av det. Det kallas ofta överskottskräkning och handlar då om att barnet har fått mer mat än magsäcken klarar av att hantera. Du behöver inte vara oroad, så länge barnet går upp jämt i vikt, är glad och nöjd betyder det att hen tar upp maten och näringsämnena bra, berättar Betty Kalikstad, överläkare och specialist i pediatrisk sjukvård.

Kan vara reflux

Om ditt barn kräks ofta och mycket efter detta, kan det vara en tillbakaström av surt maginnehåll och kallas GÖR (Gastroösofageal reflux). Det är inte ovanligt att spädbarn kan få det, men det är först när barnet får problem med symptom som hosta, återkommande luftvägsinfektioner, oförklarliga smärtor eller dålig viktutveckling som barnet bör bli ordentligt undersökt inom specialistvården.

Kräkning till följd av sjukdom

Barn kan reagera med kräkningar till följd av andra sjukdomstillstånd, till exempel urinvägsinfektion eller lunginflammation. Om barnets allmäntillstånd är påverkat eller om barnet får feber, bör detta undersökas närmare hos läkare.

Om barnet kräks och samtidigt har symptom på avsaknad av trivsel och liten viktökning kan det vara bra att kontakta barnavårdscentralen för närmare undersökning.

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Källa: 1177.se

LÄS OCKSÅ: 16 orsaker till bebisens gråt

Glömmer du att ta ditt p-piller varje dag? Nu har forskare utvecklat ett nytt piller som bara behövs tas en gång i månaden! Se mer i videon nedan.

/
stats