Föräldrar belönar med kakor och glass
Genom att belöna barnet med glass om det är ”snällt”, ökar du sannolikheten för att barnet i framtiden ska kunna få igenom det han vill genom att göra som du säger, anser experterna. Bidrar vi föräldrar själva till att våra barn får ett osunt förhållande till mat?
Fler och fler vuxna kämpar med maten på ett eller annat sätt i dagens samhälle. Och fetma är ett ökande problem i Sverige – även för skolbarn. Det är inte alla som utvecklar en ätstörning, utan snarare ett osunt förhållande till mat – dåligt samvete över vad de äter, äter sig mer än mätta, ångrar om de har ätit för mycket och tröstätning för att nämna några. Och med detta växande problem har barnpsykolog och författaren Elisabeth Gerhardsen varit engagerad i att försöka ge barn ett så naturligt förhållande som möjligt till mat och att äta. Detta ger ett mer avslappnat förhållande till sin egen kropp.
Läs även: Klassiska föräldratabbar
Född med näringsvett
-Nästan alla barn föds med näringsvett, vilket innebär att de har ett medfött sinne för att kunna känna mättnad. Om vi föräldrar inte skapar förvirring runt maten och måltiderna kommer barn att uppleva ätandet lika naturligt som att andas eller kissa. Det betyder att barnet känner att det äter för att det är sugen på mat och låter bli att äta när det är mätt, inte för att glädja eller bestraffa oss vuxna. Genom att tjata, truga eller locka i barn mat får de en känsla av att de måste äta för de vuxnas skull. Genom att neka barn mat för att de har uppfört sig dåligt får de en känsla av att mat inte är något som man har rätt till, men något man får som belöning för att ha uppfört sig bra, förklarar Gerhardsen för Mammasidan.se.
-Då har du visat att äta eller inte äta kan ingå i en maktkamp mellan barnet och er vuxna. Och du får ett barn som kan låta bli att äta även om det är hungrigt eftersom det är argt på dig. Mat bör vara något man har lust att äta, inte något man har förtjänat.
Bra som lockmedel?
-Genom att använda mat som belöning eller lockmedel gör du inte riktigt lika mycket skada, men du kommer fortfarande sända ut signaler om att god mat är något du får om jag är nöjd med dig. Inte något vi äter för att vi vill unna oss. Det betyder inte att man ska sluta unna sig en choklad på utflykten eller fira examen med en god middag. Jag uppmanar hellre föräldrar att tänka på hur dom pratar om maten, betonar barnpsykologen.
Elisabeth Gerhardsen föreslår att föräldrar väljer andra ord när de ska «belöna» med mat eller godis. -Istället för att säga «Du har varit så duktig så nu har du förtjänat en glass!», kan du säga «Jag blev verkligen varm av att gå så långt. Nu har jag verkligen lust att äta en glass! Har du också det?»
Och istället för «Om du går uppför backen får du kex!» kan du säga «När vi kommer upp för den långa backen ska vi ta en liten paus och äta ett par kex!»
Istället för «Om du är duktig hos läkaren får du varm choklad!» kan du säga «Om det går bra hos läkaren hinner vi köpa varm choklad.»
-Föräldrar använder belöningar som mutor -och det är det största problemet anser Willy-Tore Mörch, professor i barn och ungas psykiska hälsa. Det som är olämpligt med mutor är att man låter barnet överta kontrollen. Man lägger till rätta för att barnet en dag av någon orsak kan säga «Jag ska göra som du säger om jag får en glass», och det kommer att hända en vacker dag. Föräldrarna har då förlorat och reducerat möjligheten till att vara auktoritära föräldrar. En belöning ska komma efter att barnet har gjort det man vill belöna, förklarar Mörch.
Belöna hellre med en gemensam upplevelse
Att använda godsaker eller mat som belöning är som regel onödigt, säger han. Om man ska använda det bör man göra det på ett naturligt sätt, till exempel genom att säga «Nu har du varit duktig och hjälpt mamma hitta varorna i affären så jag vill köpa en glass till dig när vi kommer till kassan.» -Om man ska använda materiella belöningar bör det reserveras för handlingar som är speciellt svåra för barnet, så att det behöver en speciell motivation för att klara av att genomföra den. Exemplet med affären kan vara en svår situation. Om det är en bra och positiv relation mellan barnet och föräldern kommer beröm och uppmuntran som regel vara tillräckligt för att visa barnet att man värdesätter det barnet gjort, berättar Mörch.
-Att ge barn beröm och belöningar är att berätta för barnet att det gjort något rätt eller fint. Det är genom beröm och belöningar som man vägleder barnet i att förstå vad som är rätt och fel och vad som är bra och mindre bra. Man bör alltså inte låta bli att ge barnen beröm och belöningar!
Undvik att använda mat som tröst
-Även om du tycker synd om barnet som gråter av smärta eller för det blev ledset, så bör du aldrig använda godsaker, glass eller annat sött för att trösta barnet. Att bli tröstad är att bli gosad med, blåst på, pratad lugnande till, läst för och avledas. Att ge ett barn mat för att stoppa gråt är upplärning till tröstätning, anser Elisabeth Gerhardsen. -Barnvakten och barnet kan gärna mysa med något gott, och det är tillåtet att fira ett väl genomfört läkarbesök med ett besök på café, men det ska ske oavsett om barnet gråter eller inte.
Vad tycker du?
Okej någon gång ibland eller bör föräldrar undvika all mat som belöning?
Skriv din åsikt i kommentarfältet nedanför.
Översättning: Ida Otterholm