Så hjälper du bebisen att sova - 10 goda råd
Det är begränsat vad du kan göra för att påverka barnets sömnmönster under de tre första månaderna. Det tar tid att ändra på den rytm mellan sömn och vakenhet som barnet har haft i 9 månader i mammas mage. Ha tålamod! Här hittar du några råd på vad du kan göra för att hjälpa bebisen att få god nattsömn.
1. Sängen är viktig
Spädbarn vill gärna känna sig tätt omslutna, så som det var i livmodern. Ihoprullade badlakan eller täcken runt kanten på sängen hjälper. Några gosedjur. Akta så barnet inte blir överupphettad! Om du vill låta barnet sova i din egen säng, är det viss hänsyn som måste tas.
Läs mer: Baby i barnvagn: Så ska det inte göras!
2. Goda rutiner främjar sömn
Skapa rutiner. Ombyte, blöjbyte och pyjamas kan vara signaler som barnet eftersom lär sig att tolka: ”Nu är det läggdags, jag ska sova”.
3. Kvällsbad lugnar
En del bebisar blir lugna och avslappnade efter ett kvällsbad. Prova detta om insomningen är svår. En del bebisar blir mer uppiggade av badet – prova dig fram!
4. Dämpad belysning
Kom ihåg att markera att det är natt. Belysningen ska vara dämpad. Du ska inte underhålla eller leka med barnet. Barnet ska på sikt lära sig att på natten är det mest förståndigt att försöka sova.
5. Alltid på ryggen
Spädbarn SKA sova på ryggen. Det reducerar risken för spädbarnsdöd. När bebisen har blivit så stark att den klarar av att vända sig själv, måste det få lov till det. Det har liten verkan att övervaka sängen natten lång för att vända barnet.
6. Blöjbyte
Om inte bebisen har sår och har blöjeksem kan du tryggt låta den ligga i samma blöja hela natten. Om barnet bajsar bör det däremot bytas på. Barnet kommer troligtvis göra klart för dig att blöjan måste bytas. Läs mer: Spädbarnsvård for dummies
7. Avvakta situationen
Om barnet sover oroligt, gråter lite och gör grimaser i sömnen, prova att avvakta lite. Denna oro kan vara en helt normal del av bebisens sömn. Om du väcker bebisen kommer du avbryta sömnen. Kanske börjar det skrika ännu mer. Du känner säker själv när gränsen går och det är nödvändigt att ta upp barnet och trösta, men det kan vara nyttigt att veta att veta det under dom första veckorna när du ska lära känna den nya människan.
8. Trösta
Om barnet är vaket och gråter bör du under dom första tre månaderna försöka att trösta så gott du kan. Försök att förstå vad som är fel. Hungrig? Fram med bröstet eller flaska! Ensam och vill ha kontakt? Rädd? Det bästa är självklart om du klarar av att lugna bebisen genom att klappa och prata lugnande. Man ska inte ignorera en bebis som gråter. Att låta en nyfödd bebis gråta sig till sömns är inte rätt! En bebis som skriker utan att bli tröstad kommer eftersom skrika mindre, men de själsliga såren det har fått, går inte att reparera. Vid upprepad ignorans kommer bebisen till slut inte längre be om uppmärksamhet, bli ensam och tillbakadragen. Trösta barnet så gott du kan dessa första månaderna. De flesta föräldrar har god insikt och vet hur man bäst ska trösta sin bebis. Läs mer om detta i bebisens gråt og 16 orsaker til bebisens gråt
9. Förvänta många oroliga nätter
Var beredd på några oroliga nätter de första månaderna. Du blir ganska sliten av detta, men kom ihåg att det bara är tillfälligt. Levnadsregel nummer 1 bör nu vara: Prioritera barnet! Tvätt och hushållsarbete kommer långt ner på listan!
10. Sov i skift – få avlastning
Mamma och pappa behöver hjälpa varandra och sova i skift. Detta är i alla fall möjligt om pappan är hemma några veckor efter förlossningen. Turas om att gå upp med bebisen och låt den andra sova en timme längre. Om en av föräldrarna jobbar, behöver den som är hemma med bebisen passa på att sova på dagen när bebisen sover. Dra ur telefonjacket och lås dörren med gott samvete. Kom överens om en förnuftig arbetsfördelning er emellan.
Är du ensam med barnet har du kanske vänner eller mor/farföräldrar som kan hjälpa dig, så att du får några timmars sömn.
Översatt av: Ida Otterholm
Det blir allt vanligare för lesbiska par att skaffa barn. Det visar en ny svensk studie från Stockholms Universitet. Se mer i videon.