Supertipsen – så lär du ditt barn att cykla
Supertipsen – så lär du ditt barn att cykla - Foto: Foto: Yan Krukov/Pexels

Supertipsen – så lär du ditt barn att cykla

En del barn kastar sig in i det och bemästrar cykling redan vid 3-4 års ålder. Andra behöver längre tid och cyklar först efter skolstart. De individuella skillnaderna är stora. Läs om när, hur och var du lär ditt barn att cykla.

När ska barnet få cykel?

De flesta barn får sin första tvåhjuling när de är 3-5 år. De flesta använder stödhjul de första åren. Det finns många åsikter om att använda stödhjul på cykeln för barn. Det som gör det olämpligt är att barnen inte lär sig att hålla balansen och sitter snett på cykeln. Å andra sidan är stödhjul bra eftersom barnen lär känna och bemästra cykeln samtidigt som de har kontroll själva och känner sig trygga.

Balanscykel ger bra balans

Balanscykel är ett relativt nytt alternativ för barn. Denna typ av cykel kallas även springcykel. Balanscykeln har inga pedaler och kan användas redan från 2-års ålder. På en springcykel lär barnen sig att balansera och känna hur man cyklar. Dansk Cyklist Förbund hävdar att barn som har cyklat på balanscykel klarar övergången direkt från balanscykel till en tvåhjuling utan stödhjul bra.

Den första tvåhjulingen

En cykel till de minsta ska inte vara större än att barnet kan sätta båda benen i marken medan det sitter på sadeln. Att barnet själv kan minska farten och stanna cykeln kontrollerat är viktigast. Därför ska cykeln vara utrustad med bromsar som är anpassade för barn och som bromsar mjukt så att barnet enkelt kan bromsa.

En barncykel kan antingen vara utrustad med fotbroms (broms i navet) eller en eller två handbromsar. Att cykeln bara är utrustad med broms i navet rekommenderas inte. Cykeln bör utöver fotbroms även ha en handbroms på styret.

Rekommendationer för att lyckas med att lära barnet cykla:

– Hitta en sträcka på ett trafiksäkert område.

– Håll baktill på cykeln medan du går fort. Säg: ”Bromsa, stanna och sätt ner benet.” Repetera detta tills du känner att barnet kan det och det går någorlunda automatiskt.

– Så berättar du att du kommer ge barnet fart på cykeln, men att det inte ska trampa runt pedalerna. Du skjuter cykeln framåt så den får fart och släpper den. Efter ett par meter ber du barnet att stanna.

– Repetera detta, men be barnet om att trampa runt ett par gånger på pedalerna innan det stannar. Öka trampantalet allt eftersom.

– Sista punkten är att barnet själv får fart på cykeln. Lär det att sätta ena foten på pedalen i ställning ”5 över 12” och trampa ner denna samtidigt som det skjuter ifrån med den andra foten som det har i marken. Då är det enkelt att få fart på cykeln.

Säkerhet

Huvudskador reduceras 60-80% när man använder cykelhjälm. Därför är det viktigt att etablera goda vanor genom att använda hjälm redan från det att barnet är litet. Barnet ska ha hjälm när det sitter i cykelstol, när det sitter i cykelvagn och när man använder egen cykel eller sparkcykel. Det är lagstadgat att barn ska använda cykelhjälm tills de är15 år.

Barns synfält är begränsat och därmed också möjligheten att värdera många situationer. I tillägg är barn impulsiva och de låter sig lätt distraheras av saker som händer runt omkring, så att uppmärksamheten avleds. Att beräkna fart och avstånd är speciellt svårt för barn. Det är väldigt individuellt när barn är mogna nog att cykla ensamma i trafikerat område. Det beror alltid på barnets mogenhet. Många barn kommer inte vara tillräckligt mogna förens 10-12 års åldern. Med andra ord – även om barnet kan cykla bör det få sällskap av en vuxen under flera år i trafiken innan det klarar sig på egen hand.

/
stats