6 stadier bebisen går igenom för att lära sig gå
Medan andra däggdjur reser sig upp omedelbart efter att de är födda, tar det cirka 12 till 15 månader för en bebis att lära sig att gå. Här kan du läsa om de sex stadier ett barn måste gå igenom första året, innan den lilla kroppen är redo för att ta de första stegen på egen hand.
1:a stadiet – gåreflex
Det allra första tecknet på att bebisen är programmerad för att gå visar sig när barnet bara är ett par dagar gammal. När man håller det nyfödda barnet upprest med stöd under armar och fötter, kommer bebisen att sparka ifrån hårt, som om hen försöker att gå.
2:a stadiet – reflexen försvinner
När bebisen är cirka två månader har hens tidigare reflexen försvunnit. Bebisen sjunker ihop om föräldrarna håller hen under armarna och låter fötterna beröra golvet.
3:e stadiet – styva ben
När bebisen är ungefär tre månader sjunker inte längre bebisen ihop i knäna när hen hålls mot ett fast underlag, med bra stöd under armarna. Benen blir styva och gör ett försök till att stötta upp kroppen. Allt som veckorna går och bebisen får stå på detta vis ett par gånger om dagen, blir benen hela tiden starkare och hen klarar bättre av att hålla kroppen upprätt.
4:e stadiet – dra upp sig själv
När bebisen är mellan sex och nio månader kommer det att vara dags att resa sig upp på egen hand. Bebisen tar tag i en lämplig möbel och drar upp sig på benen. Spjälsängen, lekgrinden eller soffan kan användas som ”handtag”. När hen äntligen har klarat av att resa sig upp tittar bebisen stolt ut på sin nya utsikt. Och snabbt rasar hen i backen igen, men låter sig inte avskräckas av det.
Känslan av att skåda ut över ett nytt rike är oemotståndligt och bebisen är snart på benen igen. Sakta men säkert blir bebisen van vid att balansera sin egen kroppsvikt på sina egna ben. Vid cirka 11 månader klarar 50 procent av barnen av att stå utan att hålla i sig i något.
5:e stadiet – gå med stöd
Mellan nio och tolv månader kan barnet röra sig framåt med hjälp av stöttande föräldrahänder. Under denna fas kommer barnet att ta steg med stöd för att sedan tappa balansen. Den vuxna förhindrar att bebisen ramlar. Bebisen tycker att det är förfärligt frustrerande att ramla. Nu vet bebisen precis vad hen vill göra, men blir förtvivlad av nederlaget när balans och styrka i benen sviker. Men bebisen håller ut och för varje steg blir hen mer stöddig. Det stora ögonblicket när bebisen klarar av att gå helt själv närmar sig...
6:e stadiet – gå själv
Mellan 12 till 15 månader tar de flesta barn sina första steg. Det är faktiskt en myt att många bebisar går vid 12 månaders ålder. Bara 50 procent klarar av det och de resterande 50 procenten lär sig att gå inom loppet av de kommande tre månaderna.
De första stegen tas med armarna höjda och armbågarna böjda för att hålla balansen. De går bredbent, är ostadiga och stegens längd varierar för varje steg. Efter ett par månader är rörelserna mycket mer kontrollerade och armarna är inte längre höjda. Vid 18 månader går de flesta småbarn och har få fall.
Foto: Daxiao Productions/Shutterstock.com
Källor: "Baby - et underverk", Desmond Morris, Gyldendal 2008
"Cappelens store bok om barnet", Nina Misvær (red), cappelen 2005