Hjälp, jag ska bli styvförälder!

Att leva i en styvfamilj ger en ypperlig träning i samspel men kan också medföra en del utmaningar för vuxna och barn. Här kan du läsa om typiska utmaningar som kan uppstå när styvfamiljer bildas och få goda råd från familjeterapeut.

Ca. 190 000 barn i Sverige bor tillsammans med en styvfar eller styvmor och denna familjeform växer snabbt.

Författaren av boken ”Styvföräldraboken”, Berit Almendingen skriver att ”Styvbarn kan beskrivas som en bomb i kärlekens bagage. Många styvföräldrar upptäcker inte den odetonerade bomben förrän de har flyttat tillsammans med den nya familjen. Då är det ofta för sent att vända.” Hon skriver också att det tar ungefär två till sju år för medlemmarna i en styvfamilj att känna att dom trivs. Få styvföräldrar är förberedda på att gå igenom en så pass lång process. Det som är svårt för föräldrarna kan ofta vara ännu svårare för styvföräldrarna. Samtidigt är det en ypperlig träning i att komma överens med andra människor och utveckla social kompetens när man lever i en styvfamilj.

När familjemedlemmarna klarar av att ge varandra ömsesidig respekt och stöd kan familjen bli en stark enhet med möjlighet till gemenskap, personlig utveckling och tillväxt, skriver Almendingen.

Använd tid – tona ner dina förväntningar

Familjeterapeut Kåre Nygård jobbar på familjerådgivningen och arrangerar egna kurser för nya föräldrar. Han tycker att styvföräldrar har ett oförtjänt dåligt rykte och har i sin kurs lanserat begreppet ”ny-familj” istället för ”styvfamilj”.

Nygård anser att den huvudsakliga utmaningen för styvföräldrar är att etablera en trygg och bra kontakt med barnen. Att barn visar skepsis till mammas eller pappas nya partner är normalt. Barnet måste få den tid det behöver för att acceptera det nya förhållandet.

- Var långsam i dina förväntningar. Tona ner kärleksförhållandet några hack när ni är tillsammans med barnen, tills de har försonats med tanken på att mamma eller pappa har en ny partner, säger Nygård.

Råd till blivande styvföräldrar

Här är några kortfattade råd som familjerådgivaren tror kan hjälpa blivande styvföräldrar.

  • Presentera dig inte för barnen förrän du vet att det är något varaktigt på gång.
  • Var tillsammans med barnen på ett naturligt sätt men låt barnen ta initiativ till kontakt den första tiden.
  • Berätta inte för dina styvbarn att du tycker om dom förens det verkar trovärdigt.
  • Acceptera den ordning och struktur som finns i hemmet, utan att du försöker införa dina regler och värderingar tills alla har ett bra förhållande till dig.
  • Bli gradvis bekant med barnen genom att lyssna på deras musik, engagera dig i hobbys och intressen och var lyhörd inför deras drömmar, fantasier och vänner.
  • Gör några aktiviteter med barnen utan att föräldern är med, allt eftersom den ömsesidiga tryggheten ökar.
  • Acceptera att barnens far/mor gör saker tillsammans med sina barn utan att du deltar.
  • Även om du träffar dina egna barn för lite är det tillåtet att få glädjas över samvaron med dina styvbarn.
  • Acceptera att ni som föräldrar och styvföräldrar reagerar olika på barnen. Man tål mer från sina egna. Var hellre nyfiken på denna olikhet och använd den istället för att irritera dig eller bedra någon på grund av den.
  • Som styvförälder kan du vara en trygg brobyggare mellan far/mor och barnen i konfliktsituationer.

Försök inte att bli super-styvförälder!

En del kvinnor önskar att dom kunde motbevisa myten om den onda styvmodern medan en del har en stark önskan om att bli omtyckta av sina styvbarn. Ett vanligt fel styvmödrar gör, är att tro att dom ska ersätta mamman och att dom till och med kan göra ett bättre jobb än henne, skriver Almendingen. Styvmödrar kan hoppas på att bli en perfekt föräldrafigur men styvbarnet kan känna att styvmodern försöker överta mammas plats på detta vis. Barnet kan känna sig kränkt och hotat. Glöm drömmen om att vara en super-styvförälder! Det är inte sunt för familjen.

/
stats