Så förändras brösten av en graviditet
Får man verkligen hängbröst av att amma? Blir brösten mindre känsliga? Försvinner sträckmärkena någonsin? Läs mer om detta här.
Brösten förändras mycket under graviditeten, födseln och amningsperioden. Det finns många myter om vad som händer med brösten under denna period i livet.
LÄS ÄVEN: BH-kalkulator - använder du rätt BH-storlek?
Brösten börjar växa från första dagen
Ömma bröst är faktiskt en av de allra första graviditetssymtomen. Under de första månaderna växer de allt större. Din kropp börjar förbereda sig på att amma ett litet barn. Brösten ökar i omfång, och områden runt bröstvårtorna blir mörkare och blodådrorna på brösten gradvis synligare. Det är väldigt individuellt hur mycket brösten växer, men man räknar med en genomsnittlig ökning av bröstväxt på 0,4 kilo under graviditeten. Några upplever att brösten nästan inte växer alls under tiden man är gravid, medan andra går upp flera bh-storlekar.
Producerar brösten mjölk innan barnet föds?
Barnmorskan Tove Nordahl berättar att graviditetshormonerna gör att gravida producerar råmjölk redan under graviditeten. De flesta gravida kan få ut lite råmjölk om de klämmer på bröstvårtorna. Många upplever detta redan vid 3-4 månader. Några få gravida läcker mjölk och behöver amningsinlägg.
- Många är oroliga för att de inte kommer att producera nog med mjölk under graviditeten. Men det är väldigt sällsynt, enligt den erfarna barnmorskan.
Sträckmärken på brösten
Många gravida får sträckmärken på mage, rumpa, lår och bröst. Några får många andra får färre. Sträckmärken ser ut som rödaktiga sträck i huden. De bleknar och blir mindre med tiden, men de försvinner aldrig helt. Det finns ingen fullständig förklaring på varför vi får sträckmärken.
LÄS ÄVEN: Gravid vecka för vecka – se vår stora guide här
Du behöver inte härda bröstvårtorna!
Förr fick gravida uppmaningen att härda bröstvårtorna innan förlossningen, genom t.ex. att gnida bröstvårtorna med en frottéhanduk. Det rådet ges inte ut idag därför att man har förstått att "härdade bröstvårtor" ger tjockare hud som lättare spricker under amning och då kan man istället få problem med spruckna och såriga bröstvårtor.
Brösten växer mycket precis efter förlossningen
När man har fött ökar hormonerna som påverkar mjölkproduktionen. När barnet suger ökar hormonproduktionen ännu mer. Brösten växer mycket precis efter förlossningen och många känner det som om brösten håller på att sprängas de första dagarna. Detta beror på att blod och vätska fyller upp brösten, vilket är nödvändigt för att mjölk ska kunna produceras. När mjölken kommer och amningen stabiliserats upplever de flesta att bröstens tillfälliga svullnad går ner. Sedan är det de fyllda mjölkkörtlarna som fyller ut brösten.
Det är efter de första tre dagarna och upp till tre veckor efter födseln som man vet vilken bh-storlek man kommer att behöva. De flesta hamnar på samma storlek som de hade under tredje trimestern.
Får man hängbröst av amning?
Visste du att det är graviditeten som är orsak till den största förändringen i brösten? Alltså inte amningen i sig. Brösten förändras enormt på insidan under själva graviditeten. Mycket av fettet i brösten är vid förlossningen ersatt med bindväv, mjölkgångar och alveoler med råmjölk. Du kommer därför oavsett om du ammar eller ej uppleva att brösten är annorlunda efter födseln. Att undvika att amma för att slippa hängbröst är därför ett argument som det inte finns någon verklighetsförankring i. Du bör då hellre undvika att bli gravid om du inte vill få förändrade bröst.
Att investera i en bra och stöttande amnings-bh kan möjligen förebygga något. Läs också checklista för en bra amnings-bh. Bra amningsställning har också betydelse.
Amningsexpert Gro Nylander skriver i boken Mamma for första gången: "De flesta kvinnor har mognare, men lika vackra bröst efter graviditet och amning!" Kom ihåg det mammor!
LÄS ÄVEN: 6 vanliga amningsproblem och läsningar
Blir brösten mindre känsliga för erotisk beröring?
Svaret är nej. Även om brösten ändrar sig genom graviditen och du ammar dina barn blir inte brösten mindre känsliga vid erotisk beröring. Läs mer om sexuellt samliv vid graviditet och sexuellt samliv efter förlossningen.
LÄS ÄVEN: Trimester – betydelse och innebörd