Lanugohår: därför är din fjuniga bebis helt normal

Har du fött en liten fjunis? Det är helt normalt – och kallas lanugohår!


Grattis till nedkomsten! Har du fött en liten fjunis? Det är helt normalt och kallas lanugohår.

Vad är Lanugohår?

Lanugohår är en typ av tunn behåring som förekommer hos djur, foster och spädbarn – i särskilda fall även hos vuxna. En nyfödd bebis har ofta lanugohår som sitter kvar sedan fostertiden. Det fjuniga håret växer framförallt i pannan, på axlarna, i nacken, i ansiktet och på armar och ben.

Hos spädbarn nöts eller faller lanugohåret bort av sig självt efter en viss tid. Hur mycket hår som är normalt är omöjligt att säga och mängden lanugohår varierar såklart från barn till barn.

Varför har vi lanugohår?

Lanugohåret är kroppens värmereglage för nödsituationer, skulle man kunna säga. Redan som foster har vi lanugohår för att hålla värmen i livmodern. Under vecka 14 är fostret helt täckt i denna fjuniga klädsel som sedan faller bort strax innan förlossningen. Ibland sitter håret kvar hos nyfödda bebisar men faller alltså med tiden av, eller nöts bort.

När försvinner lanugohåret?

Hos vissa spädbarn försvinner lanugohåret efter några veckor, hos andra efter några dagar. Vissa spädbarn föds helt utan lanugohår, då det redan försvunnit under tiden i mammans mage. Det är helt naturligt och det ska få ta den tid det tar för håret att falla bort.

Lanugohår och anorexia

Har du lanugohår som vuxen kan det vara ett tecken på svält eller ätstörningar. Vissa har självklart mer kroppsbehåring än andra men om det plötsligt skulle dyka upp lanugohår där du inte tidigare haft det, kan det vara ett tecken på att kroppen har problem med att reglera värmen och att din kropp behöver mer näring.

När kroppen inte får i sig tillräckligt med näring, går den in i ett så kallad svältläge. Det är kroppens sätt att anpassa sig till svåra tider och lanugohåret finns där för att hjälpa oss att hålla värmen. När underhudsfettet inte längre finns där för att hjälpa oss att reglera kroppstemperaturen kan vi få den fjunlika kroppsbehåringen –det så kallade lanugohåret.

Lanugohåret hjälper oss att hålla värmen när kroppen själv inte har några andra resurser som hjälper till med detta. Detta är ett starkt tecken på näringsbrist och att man bör söka vård eller få hjälp med sin kost. Lanugohåret försvinner sedan när man blir frisk igen.

Läs mer om lanugohår på bebisar i familjelivs forumtrådar!

/
/
/
stats