Tramadolberoende bland ungdomar ökar: 5 varningstecken
Tramadol är besläktat med heroin och är narkotikaklassat sedan 2007 i Sverige.
Vad är Tramadol?
Tramadol är ett narkotikaklassat smärtstillande läkemedel, inte helt olikt morfin, som ordineras vid akut eller kronisk smärta. Läkemedlet är högst beroendeframkallande och patienter rapporterar om svårigheter och abstinensbesvär när de ska försöka trappa ner eller sluta med läkemedlet.
Tramadol förekommer som “gatudrog” bland ungdomar och under 2018 beskrev polisen att användningen av drogen hos unga hade ökat explosionsartat.
I Familjelivs forum kan du läsa och ta del av trådar som handlar om tramadolberoende.
Narkotikaklassat sedan 2007
Tramadol narkotikaklassades i Sverige 2007 främst på grund av den höga risken för beroende och missbruk.
Ungdomar får tag i drogen genom langare eller från illegala internetsidor där drogen säljs tillsammans med andra nätdroger.
– Det som är farligt med drogen är att den har fått en ofarlighetsstämpel. Idag tror många att tramadol är ungefär som Alvedon. Jag har hört unga berätta att de fått tramadol av sina föräldrar mot huvudvärk. Men det är en beroendeframkallande opioid som kan få stora konsekvenser för individen, säger psykiatrisjuksköterskan Alexander Holmstedt i en artikel i tidningen Vårdfokus.
Tramadol är besläktat med heroin
Drogen är besläktad med både heroin och morfin och fungerar precis som cannabies som en inkörsport till tyngre droger. När kroppen efter ett tag vant sig vid tramadolets effekter höjer man dosen. När effekterna av den höjda dosen även den börjar mattas av letar man sig vidare efter tyngre grejer.
“Inte helt olikt den opioidepidemi som vi ser i USA just nu” säger Alexander Holmstedt som menar på att risken finns att Sverige får en liknande epidemi om vi inte agerar nu.
Tramadolmissbruk ger bieffekter
Skolarbetet kan få ett uppsving till en början men i det långa loppet blir resultaten sämre och sämre. Tramadolmissbruk är knepigt på det sättet att man kan se bieffekterna först efter en längre tidsperiod. I början är ofta användaren skärpt, glad och fokuserad för att sedan övergå i humörsvängningar, dåsighet, ångest och depression.
Tromadolberoende ungdom – så vet du
1. Verkar din tonåring rastlös och tar långa promenader?
2. Har din tonåring förminskade pupiller, ytlig andning och hängande ögonlock? Verkar hen sömnig och seg?
3. Talar din tonåring otydligt och sluddrigt?
3. Kan du hitta spår av tablettkartor och medicinkapslar?
5. Har du hört din tonåring prata om Tram eller Trad är det förmodligen Tramadol hen pratar om.
Vad ska jag då göra som förälder om jag misstänker att min ungdom är tramadolberoende?
Lita på din magkänsla och intuition. Om du misstänker att någonting är fel, är det troligtvis det. Prata med din tonåring och ställ frågor. Om ditt barn missbrukar tramadol kan det vara avgörande att du finns där och hjälper till och motiverar till att söka vård. Om du behöver hjälp i kommunikationen med ditt barn kan du kontakta elevhälsan på ditt barns skola, socialtjänsten i kommunen eller närmaste mottagning för unga missbrukare.
Källa: Länsstyrelsen.se, Vårdfokus, Läkemedelsvärlden, SVT Nyheter