Är ditt barn en tweenie? Då ska du läsa det här

Ni har gjort upp sommarplanerna, men ”tweenien” i familjen rynkar på näsan (åt det mesta, faktiskt). Barnpsykologen Ingrid Gråberg vet precis vad ni går igenom. Här tipsar hon om hur ni löser konflikter med ert, inte längre så lilla, barn.

Läs också: Blir ensambarn egoistiska? Här är det vetenskapliga svaret

Grattis! Ni har blivit med tweenie

Det kommer smygande, undan för undan – och plötsligt en dag inser du att familjens lilla solstråle har förbytts till en trumpen minitonåring med humörsvängningar och en attityd som inte visat sig tidigare. Du står inte längre lika högt i kurs, nu är det kompisarna som kommer i första hand. Leksakerna och de reafyndade barnutstyrslarna har bytts ut mot egen mobiltelefon och tjat om märkeskläder. Grattis! Ni har blivit med tweenie.

Mycket som händer innan barnet blir tonåring

Tonåren närmar sig med stormsteg och det är mycket som händer i ditt barns utveckling. Åldern mellan den naiva, mysiga och lite magiska barndomen möter nu livets stora frågor: kärlek, vänner, umgänge. En 10-åring kan enkelt gå hem från skolan själv, är förmodligen aktiv på sociala medier och har en hel värld av tankar som den ibland delar med sig av – och ibland inte.

På Familjelivs forum finns det mängder av trådar där föräldrar diskuterar frågor som dyker upp när barnen blir tweenies. Ska en nioåring få ha ett eget Instagramkonto? Kan en åttaåring ta bussen hem själv? Inte minst på sommarlovet kan det uppstå diverse frustrationsmoment kring vad man ska göra tillsammans med sin tweenie.

Foto: Unsplash

Ta del av tråden: Min nioåring är så arg jämt

En tween kan vara lättirriterad

Ingrid Gråberg är barnpsykolog och har skrivit boken ”Tonåringar – om livet med nästan vuxna barn” tillsammans med kollegan Jenny Klefbom. Genom åren har hon också jobbat mycket med barn i tweeine-åldern.
– Tonårstiden har spritt sig både neråt och uppåt i åldrarna. Som förälder brukar man ana när barnen börjar närma sig puberteten, de blir lättirriterade och mer ”tonårsmässiga”, menar Ingrid Gråberg.

Läs också: 7 kännetecken på att ditt barn har en introvert personlighet

1. Kompromissa med din tween

Så hur hanterar man sin tweenie som tycker att det låter botten att bila 40 mil till faster Agda som fyller 80 år? Mutor är i alla fall inte någon bra idé, tycker Ingrid Gråberg.
– Mutor är till för krislägen, generellt sett ska man undvika att muta sina barn. Däremot kan man resonera med barnet om att man förstår att det inte är jättekul att sitta och fika länge med släkten och kanske bestämma tillsammans att ni gör något roligt på hem- eller ditvägen, säger hon.

2. Var inlyssnande

Samtidigt tycker inte Ingrid Gråberg att det ska vara självklart att barnen i alla lägen belönas för att göra något som inte är roligt.
– Man ska akta sig för att barnen alltid ska få något när de ställer upp på saker. Försök istället att förklara att du inte heller tycker att det är jättekul jämt att följa med på allt som barnet vill göra, men att du gör det ändå för hans eller hennes skull, säger hon.

3. Bjud med kompisarna

Kompisarna börjar bli allt viktigare för ett barn som är i sina “tweenies”. Ett bra sätt att få med sin tweenie på saker är genom att erbjuda kompisen att följa med. Det brukar göra att det mesta livas upp för barnet som annars tycker det kan vara tråkigt att komma med på familjesemestern till Gotland.

Läs också: Generation Alpha: Så vet du om ditt barn tillhör “Gen A”

En tweenie är fortfarande ett barn

En åttaåring börjar bli rätt stor och självständig. Men samtidigt poängterar Ingrid Gråberg att det är bra att komma ihåg att det fortfarande är ett litet barn. Hon tycker att det är en bra lösning att bjuda med en kompis om man ska åka bort, men menar samtidigt att en vecka kan bli långt för barn under tio år.

– Risken är stor att man som åttaåring hinner längta hem mer än en gång under veckan. Samtidigt beror det på hur nära relationen är med familjen man följer med, känner man dem väl är steget inte lika stort. Överlag är det utvecklande för barn att vara utan sina föräldrar några dagar. Man blir mer självständig och får nya perspektiv på hur det kan se ut i andra familjer.

/
stats