Se kortfilmen som uppmärksammar förlossningsdepression
Filmskaparna bakom filmen "När bebisbubblan spricker – en kortfilm om förlossningsdepression" vill uppmärksamma fler om diagnosen som många kvinnor bär på.
Om organisationen Mamma till Mamma
Mamma till Mamma är en ideell organisation vars övergripande mål är att främja tillfrisknandet bland föräldrar som drabbats av psykisk ohälsa under graviditeten eller strax efter att ha fått barn.
Organisationen grundades i början av 2017 av Karin Cupido Eriksson och Mikaela Björkman.
Med hjälp av filmen "När bebisbubblan spricker – en kortfilm om förlossningsdepression" tror Karin Cupido Eriksson, medgrundare till organisationen Mamma till Mamma, kan man öka kunskapen om förlossningsdepression och få fler drabbade att söka hjälp.
– Förlossningsdepression är så mycket vanligare än vad många tror, men det finns behandlingar som är väldigt effektiva. En av utmaningarna vi har är att få de drabbade att söka hjälp och här kommer filmen att kunna göra stor nytta, säger Karin Cupido Eriksson.
Filmen som spelats in under 2018 bygger på intervjuer med ett antal kvinnor som tidigare drabbats av förlossningsdepression. Genom att sätta ord på känslorna och prata om sjukdomen hoppas man kunna få drabbade familjer att känna igen sig och våga prata om det.
– Vi vill nå ut till de drabbade och säga att: 'Vi vet hur det känns och du är inte ensam. Kontakta oss så hjälper vi dig', säger Karin.
Här kan du se kortfilmen "När bebisbubblan spricker – en kortfilm om förlossningsdepression”:
Symptom på förlossningsdepression
Vid en depression är du nedstämd nästan varje dag i mer än två veckor. Om du får en depression kan du känna igen dig i ett eller flera av följande påståenden:
● Du känner dig nedstämd större delen av tiden. Du kan ha svårt att känna glädje. Sådant som du tidigare tyckt om att göra är inte längre roligt.
● Du har problem med sömnen och är mycket trött, utan energi och har svårt att koncentrera dig.
● Du har skuldkänslor och känslor av hopplöshet. Du känner dig värdelös.
● Humöret växlar. Du känner ångest, stark oro eller panik.
● Du går upp eller ner i vikt, har svårt att äta eller småäter hela tiden.
● Du orkar kanske inte sköta din hygien och kan även ha svårt att orka ta hand om barnet.
● Det är jobbigt att träffa vänner och närstående.
● Du har tankar om att skada dig själv eller barnet.
Källa 1177.se