Nätet – frizon eller familjezon?

En av diskussionerna bland medlemmarna på Sveriges största familjesajt just nu handlar om just detta.Vad är okej att dela med sig av, egentligen?

Familjelivsmedlemmen som på sajten kallar sig ”Hamnkrumelur” har lagt ut frågan i en allmän omröstning på sajten för att få reda på vad andra tycker.

- Jag förstår inte alls varför min respektive skulle få tillgång till mina lösenord på Facebook, Familjeliv, blogg och annat, säger hon själv. Jag är den enda som känner till mina lösenord och så kommer det att förbli säger hon.

Flera medlemmar håller med henne men de allra flesta som säger sin mening på sajten säger emot. Hela 58%, (684 av 1163 personer) röstade ja på frågan om hans/hennes partner får tillgång till alla hennes lösenord på Internet.

- Vi har allting gemensamt. Gemensam ekonomi, gemensamma konton och gemensam mejladress hem. Vi hämtar saker i varandras plånböcker och så vidare. Vi är en familj och kommer att vara det så länge vi får välja själva. Det finns ingenting i mitt liv jag inte kan dela med min man. Jag har aldrig förstått behovet av privata sfärer i en nära relation, säger medlemmen som kallar sig Malena C.

Och Malena C får medhåll även om anledningarna till öppna kort på nätet varierar. Många menar att det är av praktiska skäl som man delar lösenord med sin partner. Det är helt enkelt praktiskt att be partnern kolla saker åt en via den privata inloggningen.
Frågan ställs på sin spets när det kommer till en familjesajt som Familjeliv där många medlemmar ventilerar sina, ibland hemliga, känslor om till exempel partner och annat som är privat. Är det nödvändigt att släppa in sin partner även hit, eller är det ok att ha sitt eget liv där?

- Frågan handlar om tillit och förtroende samt om man har rätt att ha en egen ”zon” i sitt liv som partnern inte har tillgång till, svarar parterapeuten Gerd Elliot, som varje dag svarar på frågor om relationer på Familjeliv.se.

Gerd Elliott menar att på samma sätt som man har rätt till en privat zon i en rad andra sammanhang, till exempel när det kommer till förtroliga samtal med vänner, arbetskamrater eller släktingar har man också rätt till en privat zon på nätet. För att detta skall fungera måste det dock finnas tillit och trygghet i relationen, säger hon.
- Om man däremot har tråkiga erfarenheter i sitt liv, med svek och otrygghet från viktiga närstående personer finns det däremot risk att man har svårare att lita på sin partner, säger Gerd Elliott.

stats