Gladare smakstart med mer kryddor

När din bebis är mellan fyra och sex månader är det dags att börja med smakportioner. Smakstarten är ofta spännande för både föräldrar och barn och med rätt råvaror och bra recept kan du laga egna goda puréer till din bebis, så smaskiga att du skulle kunna slänga i dig dem själv.
– När du matar, känner glädje och själv tycker att det är gott, då sprider du matglädje till ditt barn. Barn har jättekoll på allt, vilket ställer krav på oss föräldrar att vara bra förebilder hela tiden, berättar Josefine Haamer von Hofsten, matinspiratör på Köket.se och författare till boken Josses barnmat.
Hennes bästa tips för att få även bebisar som inte är så matglada, att äta är att jobba med smaken.
– Om du åt kryddstark mat när du var gravid eller ammade, så kan det vara svårt att få barnet att äta något så neutralt som potatis. Lägg i den där kryddan i barnmaten som du hade dille på under graviditeten och strunta i att vara så försiktig eftersom det gör maten tråkig.

Josefine Haamer von Hofsten menar också att mycket handlar om konsistensen.
– Koka länge, mixa väl med stavmixer, häll i mer vätska om det behövs och mixa lite till, tills maten är helt slät. Det är en stor omställning att gå från helt flytande till fast mat. 
Barnets orala motorik utvecklas successivt och då kan man i takt öka bitarna och dess storlek i maten. Alla utvecklas i sin takt, vissa är tidigare med att äta bitar, andra senare.


En viktig ingrediens i maten är doften. Det är viktigt, även för den lilla bebisens näsa, att det luktar gott, så därför förespråkar Josefine mer doft i köket och mindre mikrad mat.
– I smakstarten är det ofta viktigt att ditt barn får lugn och ro när det äter, så att det kan fokusera på maten. När barnet blir lite äldre är det tvärt om, berättar Josefine. Då är det bra att äta tillsammans med andra för att inspireras.

Så kryddar vi maten:

På Familjeliv.se, finns många mammor som vittnar om intresse för kryddor i barnmaten:”Min dotter är 7 månader och jag har gett henne en del olika kryddor (förutom salt) som till exempel ris kokat med timjan eller curry, potatismos blandat med purjolök. Jag smaksätter kyckling med rotselleri, fisk med purjolök och citron. Dill, persilja, basilika, vitpeppar, oregano, chilli, vitlök använder jag också. Hon äter precis allt som jag serverar henne med god aptit. Vi har inga problem med magen av maten i alla fall.” /Matrixxx”Jag använder svartpeppar, vitpeppar, oregano, paprika, vitlök, basileka, dill, persilja... ja vilka "rena" kryddor som helst i stort sett.” /Shmone”Jag använder örter som basilika, oregano, dill, persilja och såklart peppar,vitlökspulver och lite chili och curry. Jag undviker bara kryddblandningar som innehåller salt.Vitlök är uppskattat här, samt att maten är kryddad, men inte för starkt.” /FruNz
stats