Fortfarande 51 år till jämställdhet
TCOs pappaindex är en sammanvägning av pappors andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av de föräldralediga. Om papporna och mammorna delar lika på föräldraledigheten blir indexvärdet 100.
Pappaindex ökar betydligt långsammare än i början av 2000-talet. Om utvecklingen av pappaindex forsätter i samma takt kommer det att ta 51 år innan Sverige fått en jämställd fördelning av dagarna. Det varierar mycket runt om i landet, från 24 år i Kronobergs län till 600 år i Västmanland. Enligt Sture Nordh på TCO är det svårt att peka på orsaken till att ökningen saktat ner. Men han tror att en orsak kan vara att män har blivit mer oroade av den ekonomiska krisen.
- En sak som också kan ha påverkat är att diskussionen varit mindre aktiv den senaste tiden. I Västerbotten som är årets vinnare i pappaindex har förts en aktiv diskussion om fördelarna med delad föräldraledighet, säger Sture Nordh.
TCO:s statistik visar också att många pappor inte tar ut någon föräldraledighet alls, inte ens sin egen pappamånad. Totalt står papporna för 22 procent av föräldraledigheten i landet.
På Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se, diskuteras frågan om föräldraledighet hett. Familjelivspappan Raymond tycker att hans fru ska ta hand om hem och familj medan han arbetar och försörjer familjen.
– Jag tycker att kvinnan är den som ska vara hemma med barnen. Hon är ju den som står för maten (oftast i alla fall) och den som behöver vila upp sig efter förlossningen. Jag tycker också att det är det mest naturliga att kvinnan är hemma, helt enkelt, berättar Raymond.
För familjelivspappan Tomase var det ekonomin som styrde.
– Jag gav alla dagar jag kunde till min sambo. Orsaken var ekonomiskt och inget annat. Jag kommer säkert hinna vara tillsammans med min dotter ändå. Jag är inte speciellt oroligt att jag missar nått, säger Tomase.
PerG vill däremot vara hemma så mycket han kan med sina barn.
– Jag var hemma ett år med mitt första barn och gillade det så mycket att jag ska vara hemma lika länge med mitt andra också! berättar PerG.
Tre bra anledningar till pappaledighet
- Papporna får en djupare och bättre relation till sina barn om de är pappalediga.
- Jämställdheten påverkas mycket av föräldraledigheten. Kvinnor missgynnas i arbetslivet av att de tar ut mer föräldraledighet. Företagen måste inse att det inte spelar någon roll om de anställer en man eller kvinna, båda kommer vara hemma lika mycket med sina barn.
- Det finns även jämställdhetsperspektiv för män. I dagsläget missgynnas män i vårdnadstvister. Är papporna hemma mer med barnen och har samma kontakt med barnen som mamman kommer föräldrarna vara jämställda vid en vårdnadstvist.