När föräldraledigheten känns som en mardröm
Att vara hemma kanske är en dröm för många, men inte för alla. Många mammor och pappor känner sig ensamma. Familjelivs medlem "Acelise" har en 9-veckors son som är frisk och glad. "Acelise" bor bra, är frisk själv, har en sambo som jobbar, vänner och familj. Ändå vaknar hon varje morgon med en klump i magen.
- Om jag inte har planerat att träffa någon på fika eller så den dagen, så känner jag mig nästan ångestfylld att jag ska vara ensam hemma med min son hela dagen. Jag blir så osäker på allt jag gör, att jag ska hålla honom nöjd och glad i 12 timmar och att jag inte har någon vuxenkontakt, det ger mig panik!
"TessanS" berättar att hon, efter en dag hemma som föräldraledig, var som ett plåster på sin man när han kom hem. Då hon, likt flera andra, inte kände sig så komfortabel i sin föräldragrupp och därtill inte kände så många som inte arbetade, blev behovet av att umgås med en vuxen så enormt stort att hennes man kände sig kvävd. I ren frustration gick hon upp 20 kg under föräldraledigheten, berättar hon i Familjelivs forum.
Josefin Hörle arbetar som BVC-sköterska på Lidingö Barnavårdcentral som ligger utanför Stockholm, och hon möter föräldrar varje vecka som tycker det är tråkigt att vara hemma.
- Alla har inte personligheten att våga driva på nya vänskapsrelationer, särskilt inte när allt annat är så nytt som det är när man får barn. Det är viktigt att man säger till sin BVC-sköterska om man till exempel vill byta föräldragrupp för att man inte trivs, påpekar Josefin Hörle.
En del föräldrar väljer att isolera sig, men viktigt är att hitta något man tycker är roligt. "Johannasmamma" rekommenderar öppna förskolan som blev hennes räddning.
- De flesta barnen på öppna förskolan är 7-12 månader, men det spelar egentligen ingen roll hur gamla barnen är, jag tycker att den största vinsten är för föräldrarna. Här kan man prata med andra och personalen som arbetar är ofta urgullig. Prova! uppmanar "Johannasmamma".
BVC-sköterskan Josefin Hörle berättar att många mammor och pappor tycker att det är lite pinsamt att berätta att de inte trivs med sin föräldraledighet. De vill inte erkänna att de mår dåligt och försöker hålla uppe en fasad. Ändå tror Josefin Hörle att fler och fler berättar om sina känslor och söker hjälp om de mår riktigt dåligt.
BVC i Sverige arbetar också med det så kallade IPDS programmet, vilket baseras på ett formulär där föräldrarna får kryssa i frågor om hur man upplever hemmatiden. Efter ett första samtal följer ett eller flera uppföljningsmöten där man kan reflektera över vad som blivit bättre eller sämre.
- På detta sätt fångar vi förhoppningsvis upp föräldrar som känner sig ensamma och de som mår dåligt, säger Josefin Hörle.
Faktaruta:
Fem tips från BVC sköterskan för en mindre ensam tid som föräldraledig
1. Öppna förskolan
2. Sök efter föräldrar-barn-aktiviter där du bor. På BVC, internet eller på anslagstavlor.
3. Gå på BVC:s föräldragruppsträffar. Försök att vara öppen för nya bekantskaper.
4. Ta tillfället i akt att utforska området du bor i, gå på museum, pröva olika fik, parker och prata med andra föräldrar. Tänk på att det finns många som du som känner sig ensamma och vill prata.
5. Dela på föräldraledigheten, dela upp dagarna mellan er, eller skaffa barnvakt. Kanske kan du få en barnledig dag varje vecka då du kan göra något för dig själv, eller då du kan arbeta. Att jobba ett par månader kan få dig att uppleva hemmatiden på ett annat sätt.