Tio tips för potträning

De flesta barn behöver lite hjälp på traven för att vänja sig vid pottan. Vissa lämnar glatt blöjlivet bakom sig, medan andra är mer svårflirtade och behöver ha både blöja och potta under en period. Vid vilken ålder det är lagom att börja med potta är olika från barn till barn, här får du som förälder testa dig fram. På Familjeliv.se diskuterar många småbarnsföräldrar hur man bäst vänjer barnet vid pottan. Metoderna är lika många som tipsen och trixen. Kanske hittar du något råd som funkar för ditt barn - men tänk på att alltid vända dig till ditt BVC om du har specifika frågor.

Hur vet jag är mitt barn behöver gå på pottan? 

Barnet visar ofta på olika sätt när hon eller han upplever signalerna från tarm eller blåsa. Som förälder märker du det till exempel genom att:

- Barnet bajsar på regelbundna tider, och med längre intervall.
- Blöjan är torr under längre perioder, kan till och med vara torr efter en hel natts sömn.
- Barnet tycker illa om att ha bajs i blöjan och visar det genom att dra i blöjan samtidigt som hon grimaserar.
- Barnet drar i blöjan och pockar på din uppmärksamhet när han känner att nu kommer kisset eller bajset snart.
- Barnet går mot toaletten eller hämtar pottan och kan/vill sätta sig själv på pottan med eller utan blöja.
- Barnet har lärt sig att sitta på huk.

Att lära sig tolka barnets signaler är A och O för att barnet ska kunna lära sig att gå på pottan. Detta förutsätter att du spenderar tid med barnet och faktiskt är närvarande när barnet ger dessa signaler. En framgångsrik metod för att lära sig gå på pottan och sluta med blöjan är den så kallade 3-dagars metoden. 

Läs mer om 3-dagars metoden här. 

Små trick för framgångsrik potträning kan vara belöningssystem, pottstund eller musikpotta. Våra forummedlemmar har delat med sig av sina bästa tips för potträning. 

10 tips för potträning

1. Klistermärke som ändrar färg
”Barn kan inte känna att de blir kissnödiga från början. Jag rekommenderar att gå med ditt barn varannan timme på toaletten. Sitt där och babbla och sjung, kommer det kiss så applådera och belöna kanske med ett klistermärke. Fortsätt så i kanske en vecka, det beror nog på hur redo barnet är. Nästa vecka kan det vara längre mellan gångerna. Mitt barn var 1,5 år och lärde sig att gå på toa på två veckor. I pottan hade hon ett helsvart klistermärke som ändrade sig till en gris när den fick varm vätska på sig... mycket skoj!”

2. Inför pottstunder under dagen

”Vi har gjort såhär: För det första har pottan stått framme sedan barnen kunde sitta. På sommaren när det är varmt och vi är hemma går de utan blöja. Sätt barnet på potta/toa direkt på morgonen när man tagit av nattblöjan, sitt med som vuxen, skoja, prata, läs en bok, sjung så att barnet sitter kvar en liten stund. Ta sedan en "pottstund" vid jämna mellanrum, till exempel före maten, före vila, efter vilan, osv. Inte för tätt och inte för sällan. Sitt med barnet, kommentera ifall det kommer något (redan när man hör att det skvalar) så barnet fattar "jaha, det var det här jag skulle göra!". När barnet går utan blöja och det händer en olycka, kommentera bara lugnt utan att döma "Oj då, kom det kiss, skynda till pottan/toan och se om det kommer mer. På pottan/toan ska ju kisset vara!".

3. Ha en speciell bajsleksak
”Har man barnet bart så kan man se när det kissar och då vet man efter ett tag med vilket intervall det brukar komma och kan då erbjuda pottan vid rätt tidpunkt. Vissa barn kan säga till väldigt tidigt, andra får man kissa på rutin. Att ha någon kul bajsleksak som man bara får ha om man sitter på pottan är bra för att få barnet att stanna kvar där en stund.”

4. Stressa inte fram potträningen

”Oftast går det ju bäst då barnet är redo själv - då barnet berättar när det har kiss eller bajs i blöjan och sedan går över till att förmedla att nu ska de bajsa/kissa. Jag har två barn som jag väntade in tills de var redo, och den ena var torr när han var lite äldre än tre år och den andra strax innan hon fyllde två. Barn nummer tre är två år nu och visar inga tecken på att vara redo än, så varför stressa fram det så barnet känner skam när det kissar på sig?”

5. Ta till en muta

”Vi tog helt enkelt av blöjan när vi var hemma och ställde fram en potta och sa på ett glatt sätt: ”här har du pottan, i den kan du kissa”. Sen var det bara att stålsätta sig och torka kisspölar. Vi valde också att ta till en "muta" varje gång han kissade i pottan, då fick han något han gillade. Hamnade det på golvet sa vi inget utan torkade bara upp. Det kom lite pölar i början, men han lärde sig snabbt hur det kändes och började säga till när han kissade och sen gick det fort och han började gå på pottan själv.”

6. Plötsligt en dag gick hon på pottan

”Vi försökte och försökte, men ingenting funkade. När dottern var 2 år och 4 månader så sa hon helt plötsligt: Nu ska jag gå och kissa! Och så gick hon till pottan och satte sig och kissade - sen var det inte mer med det. Jag tror de börjar när de är redo.”

7. Belöning
”Jag har en pojke på 2,5 år och jag lät pottan så framme 1-2 veckor så han fick "leka" med den (oanvänd). Nu får han "cars-stickers” för varje gång han går på pottan: en för kiss och två för bajs. Det har funkat, han får själv välja vilken han vill ha och klistrar in det i sin pottbok. Kanske han inte alltid hinner, men det värsta som händer är att man får torka upp lite kiss, så han går mest utan blöja.”

8. Vänja barnet vid tidig ålder
”Vi har satt vår son på pottan mer och mer sedan han kunde sitta upp, vid omkring fem månaders ålder. Han tycker att det är kul att sitta där och leka. Nu är sonen tio månader och bajsar oftare i pottan än i blöjan. Kiss är nog typ 50/50, beroende på hur bra vi är på att hålla koll och prova att sätta honom på pottan i rätt tid. Vi brukar passa på att ta med honom in på toa när vi själva går.”

9. Potta som spelar musik
”Vi började potträna tösen när hon var elva månader. Vi hade köpt en sån där potta som spelar musik när det kommer kiss inuti pottan. Hon var så nöjd varje gång den spela så det har bara varit en positiv potträning för oss.”

10. Läsa böcker om att gå på pottan
”Vi köpte en potta när sonen var ett år som han fick leka och bekanta sig med. Vi började läsa böcker om pottan strax före två års ålder och i samband med det började han kissa på pottan. Sen uppmuntrade vi honom att gå regelbundet och strax efter han fyllt två blev han blöjfri. Det gick väldigt smidigt.”

Läs mer om tips på potträning i Familjelivs forumtråd här. 

Källa: Growing people

Foto: Shutterstock

stats