Flytta utomlands med barn
Familjelivsmedlemmen Ambassadör är 26 år och mamma till en treårig pojke. Nästa år ska han inte bara bli storebror utan även flytta med familjen till England. Hon är lite orolig för hur sonen ska hantera den stora förändringen. I mars flyttar hennes man och sonens pappa till England, efter att han har varit hemma i ett år. Ambassadör och sonen flyttar efter först i juni.
- Han kommer då lämna dagis, Sverige, släkt och vänner. Han trivs bra i England, pratar engelska och är född där (vi har bott i Sverige sen han var 1,5 år) och farmor och farfar där, berättar Ambassadör.
Hon beskriver att sonen är en trygg och glad kille som älskar att träffa nya människor, men är ändå lite bekymrad för att det ska bli för stora förändringar nästa år, med både flytt och det nya syskonet som ska födas.
- Hur ska vi på bästa sätt göra för att detta ska gå så smärtfritt som möjligt? undrar hon.
Omställningar som att flytta och bryta upp från viktiga relationer är aldrig helt lätta och det ska de inte vara heller. Det säger Familjelivs barnpsykolog Anneli Gyllenborg Lundh. Det man kan göra är att förbereda sonen noga, men inte överdrivet.
- Pappa kan till exempel skicka kort eller så kanske ni åker dit på besök innan flytten. Det är bra med något konkret för er pojke att förhålla sig till, exempelvis huset ni ska bo i, hans rum eller liknande, säger Anneli Gyllenborg Lundh.
Barn i den här åldern har ingen känsla för tid eller för alltid: även om man säger att man inte kommer tillbaka, så förhåller sig barnet bara till det som är nu. Anneli Gyllenborg Lundh rekommenderar föräldrarna att svara på de funderingar som han har och anpassa svaren till en konkret nivå så gott det går.
Det är viktigt att göra ett bra avslut på förskolan i Sverige, där det blir tydligt att han säger "hej då" och att han ska vidare till något roligt. En bra idé är att göra ett fotalbum med förskolekamrater och vänner och familj.
- Om han blir ledsen och uttrycker längtan så ta fram albumet och berätta om de olika personerna, gärna på ett roligt sätt där han får vara en delaktig. Det gör inget att det blir upprepningar, det tycker barn oftast om.
- Att din son kan språket, har sina farföräldrar där och att du kommer att vara hemma underlättar för honom att anpassa sig till sin nya situation. Att du beskriver att han är en trygg kille som är socialt intresserad är en framgångsfaktor, säger Anneli Gyllenborg Lundh.
Ställ din egen fråga till barnpsykologen.
Diskutera med andra föräldrar i forumet