Bota dina dåliga samveten
-Det som är knepigt att råda bot på, det är stressen som återkommer varje dag. Man måste hinna så mycket jämt! Det dåliga samvetet slår in när jag måste jaga på min dotter hela tiden: Skynda dig, snart måste vi gå! Skynda dig annars hinner vi inte! Skynda, skynda...hinna, hinna...
Det säger Familjelivsmedlemmen Jozelyn som är ensamstående mamma. Tillsammans med andra föräldrar i Familjelivs forum har hon diskuterat det dåliga samvetet som många drabbas av – ofta i onödan. Särskilt småbarnsmammor lider av den där gnagande känslan av att inte göra tillräckligt, eller att göra fel. Det säger Ylva Elvin-Nowak, fil dr i psykologi som forskat kring föräldrars skuld gentemot sina barn.
-Skuldkänslor är nära förknippat med ansvar och så länge mammor tar mer ansvar, får de oftare får dåligt samvete. Samtidigt är föräldrar idag oerhört måna om sina barn och den skuld som många upplever kan många gånger vara överdriven, menar Ylva Elvin -Nowak.
Varför drabbas vi då av det dåliga samvetet, trots att de flesta av oss slår knut på oss själva för att ordna barnens tillvaro? Enligt Ylva Elwin-Nowak beror det på att vi idag har ett synsätt på barn som utgår ifrån att föräldrarnas förhållningssätt gentemot barnen får enorma effekter på hur barnen utvecklas.
Snabbt & enkelt: Bli medlem nu
-För 50 år sedan härskade snarare uppfattningen att arvet hade den största betydelsen. Det innebar en betydligt mindre ansvarstyngd position för föräldrarna, säger Ylva Elwin-Nowak.
Barn behöver mycket närhet, tillgänglighet och kärlek, men i det tillräckligt goda föräldraskapet ingår det att inte alltid vara perfekt. Dessutom kan man inte göra mer än sitt bästa. Säg till dig själv "Jag gör mitt bästa och det får vara bra", säger Ylva Elvin-Nowak.
Det dåliga samvetet kan leda till utbrända småbarnsmammor. Det menar My Lindén, som arbetar som mammacoach och träffar många mammor som dignar under alla krav.
- Det dåliga samvetet är stort idag bland mammor. Det största problemet är att de känner att de aldrig räcker till, säger My Lindén.
Samvetet är bra så länge det leder till något konstruktivt, påpekar My Lindén, men när man går runt och har dåligt samvete över sådant man inte kan påverka blir det destruktivt. My
Lindén brukar råda dem hon träffar att fundera på följande:
Sänk kraven på dig själv! Ställ dig frågan "För vem gör jag det här?"
Försök att vara i nuet så mycket som möjligt!
Ta bara till dig andras åsikter om dem får dig att må bra, sortera bort det som är enbart negativt.
Lyssna mycket inåt och på din egen magkänsla!
Hur ska man då göra för att minska sitt dåliga samvete? Vi har listat tre fällor och låtit vanliga föräldrar berätta hur de gör för at slippa den dåliga känslan.
Tv:n som barnvakt
Ögonen blir inte fyrkantiga och och barn blir inte automatiskt överviktiga av att se på tv. Däremot kanske man blir fet om man sitter framför tv:n och äter chips och godis hela kvällarna. Lagom är bäst, som man brukar säga, och enligt Enligt Sven Bremberg, barnexpert på Folkhälsoinstitutet, är det inte själva tiden som barnet ägnar framför tv:n som är det viktigaste att fundera över för föräldrar med dåligt samvete. Istället är det innehållet i programmet som barnet tittar på.
-Välj ett bra program för barnet, till exempel klassikern Fem Myror...där barnet lär sig något och där de får något att fundera över, säger Sven Bremberg.
För de allra minsta barnen det viktigt att en förälder finns med då barnet ser på TV, menar Sven Bremberg, eftersom de kan bli skrämda även av inslag som för vuxna verkar vara oskyldiga. Om man vill sätta en tidsgräns är en timme per dag rimligt för de minsta barnen, menar Sven Bremberg.
Så gör vi:
"När sonen vaknar 6.30 på en ledig dag så går jag upp och sätter på barnkanalen. Sen sover jag vidare en stund till. Han blir ensam med tv:n en stund, men sen har han en pigg och glad mamma resten av dagen. Dåligt samvet för det? Absolut inte!" säger Maadicken.
"Jag får dåligt samvete när jag är lat. När det blir för mycket barn-TV och/eller för lite utevistelse för barnen. Det dåliga samvetet botas enklast genom att jag påminner mig om att jag har mänskliga brister som alla andra!" säger Lövet2.
Muta med godis
Du har säkert gjort det någon gång, mutat med något sött för att barnet ska acceptera en trist bussfärd eller sluta tjata i mataffären. Du är inte ensam och du behöver inte ha dåligt samvete för det. Om det blir en ständig vana kan du såklart få problem, men om du istället förvandlar mutan till en belöning kan du få bukt med det dåliga samvetet. Säg till exempel så här: "Om du håller dig lugn till nästa busshållplats så får du en bit godis". Då får godiset en uppmuntrande effekt i positiv anda.
Så gör vi:
”Muta med godis - varför skulle det vara så allvarligt om det inte är vanligt förekommande? Det kan ju inte vara flera dagar i veckan. Men ger man barnen bra och näringsrik kost och sötsaker endast på helgerna, förutom en enstaka muta.... so what? tycker Meli.
Ge barnet burkmat
Känner du dig som en sämre förälder när du matar barnet med färdig burkmat? Faktum är att burkbarnmaten är bra och näringsrik och du kan vara säker på att barnet får i sig det hon behöver. Dessutom kontrolleras all barnmat av Livsmedelsverket. Om du orkar är det bättre att istället satsa på att mosa banan eller riva ett äpple, eftersom de färdiga puréerna och barndryckerna ofta innehåller onödigt socker. Idag finns det även ett stort utbud av ekologisk barnmat.
Så gör vi:
"Jag har än så länge inte haft dåligt samvete på grund av något som gäller min sju månaders dotter. Det ända som hjärnan har snuddat vid är att jg bara ger henne burkmat. Men jag hinner bara snudda vid tanken sen inser jag att jag hellre spenderar den tiden med henne, än står vid spisen extra länge för att göra felfri mat till henne" säger Klasstures-mamma.
FORUM Hur botar du dina dåliga föräldra-samveten? Dela med dig.